header
Image from OpenLibrary

Effect of complementary feeding levels on young camel’s performance / by Rawia Darwesh Abd Elsalam Darwesh ; Supervisors Dr. Sabbah mahmoud Allam, Dr. Galal El deen Mahmed Abdul-Aziz,Dr. Ahmed Ragab Askar.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 61 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تأثير مستويات التغذية التكميلية على أداء صغار الأبل [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 636.295
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. Summary: This work was carried out to study the effects of different levels of concentrate mixture and animal age on the growing dromedary camel's performance, feed intake and digestion. Eighteen 12-month-old camel calves weighing 298 ± 8.73 kg were randomly divided into three groups of (n=6, each group). The concentrate mixture was administered individually at levels of 0.7 (low), 1.0 (medium), and 1.3% (high) of body weight, while alfalfa hay was offered ad-lib with free access to drinking water. The experiment lasted for 6 months, from 12 to 18 months of age. Three digestibility trials were performed at 2, 4, and 6 months of the experimental period. Growth performance results showed no significant differences in final live body weight, body weight changes, and average daily gain among feeding groups. Increasing the level of concentrate mixture had a negative effect on roughage intake that was greater (P<0.001) for low versus medium and high levels of concentrate, which had similar values. Total dry matter intake was significantly higher (P<0.01) with increasing concentrate level, which was reflected in a worse feed conversion ratio (P<0.01) for those with medium (9.44 feed: gain) or high (10.42 feed: gain) concentrate level intake. The results of digestibility trials indicated that the effect of concentrate level had a significant negative effect on roughage intake (P<0.01). This reduction in roughage intake significantly affected the roughage/concentrate ratio (P<0.001) and the digestibility of the fiber fraction (P<0.001). However, intake of concentrate supplement was not affected by animal age, while roughage intake was negatively affected (P<0.01) with age. This significant reduction in roughage intake was associated with a significant reduction in total dry matter intake (P<0.05) and the ratio of roughage to concentrate (P<0.01), which negatively affected the digestibility of the fiber fraction (P<0.01). Animal age had no critical effect on dry matter, organic matter or crude protein digestibility. On the other hand, higher pH was observed in camel calves fed low (6.2) versus medium (5.5) or high (5.3) levels of concentrate mixture. This increase in rumen pH was associated with a decrease (P<0.05) in the fractions of VFAs in the rumen, except for acetic acid, which was significantly greater (P<0.05) with those fed low (69.4) versus medium (48.7) or high (44.8) levels of concentrate supplement in the diet .The present study showed that 12-18 month old growing camels may meet their energy and protein requirements for maintenance and growth when the level of concentrate is limited to 0.7% of body weight and total dry matter intake is only about 1.65% of body weight or 70.6 g/kg metabolic body weight (BW0.75).Summary: أجريت الدراسة لتقييم تأثير مستوى العلف المركز وعمر الحيوان على أداء الإبل النامية والمأكول والهضم. تم تقسيم ثمانية عشر ذكر من الإبل - عمر 12 شهرًا - ووزن 298 ± 8.73 كجم عشوائيًا إلى ثلاث معاملات، ستة لكل معاملة. تم إعطاء الالعلف المركز بشكل فردي بمستويات 0.7 (منخفض)، 1.0 (متوسط)، و1.3٪ (مرتفع) من وزن الجسم، في حين تم تقديم دريس البرسيم الحجازي للشبع مع إمكانية الوصول الحر إلى مياه الشرب. استمرت التجربة لمدة 6 أشهر، من عمر 12 إلى 18 شهرًا. أجريت تجارب الهضم عند عمر 14 و16 و18 شهرًا، وهو ما يتوافق مع 2 و4 و6 أشهر من فترة التجربة. أظهرت نتائج أداء النمو عدم وجود فروق معنوية في وزن الجسم النهائي وتغيرات وزن الجسم ومتوسط الزيادة اليومية بين المعاملات الغذائية. كان لزيادة مستوى العلف المركز تأثير سلبي على تناول العلف الخشن الذي كان أكبر (P<0.001) في المستويات المنخفضة مقابل المتوسطة والعالية من العلف المركز بالعليقة. وكان إجمالي المأكول من المادة الجافة أعلى بشكل ملحوظ (P<0.01) مع زيادة مستوى العلف المركز، وهو ما انعكس في معامل تحويل غذائي أسوأ (P<0.01) التى تناولت مستوى مركزات متوسطة أو عالية كانت وأشارت نتائج تجارب الهضم إلى أن مستوى العلف المركز له تأثير سلبي كبير على تناول المادة الخشنة(P <0.01). أثر هذا الانخفاض في تناول المادة الخشنة بشكل كبير على نسبة المادة الخشنة / المركزة (P <0.001) وعلى هضم مكونات الألياف (P <0.001). ومن ناحية أخرى, فإن تناول مستويات مختلفة من العلف المركز لم يتأثر بعمر الحيوان، في حين تأثر تناول العلف الخشن سلباً (P<0.01) مع تقدم العمر. لم يكن لعمر الحيوان أي تأثير معنوى على هضم المادة الجافة أو المادة العضوية أو هضم البروتين الخام بشكل عام. ومن ناحية أخرى, لوحظ ارتفاع الرقم الهيدروجيني (pH) في سائل كرش الإبل النامية التي تتغذى على مستويات منخفضة (6.2) مقابل مستويات متوسطة (5.5) أو عالية ( 5.3) من العلف المركز. وارتبطت هذه الزيادة في درجة حموضة الكرش بانخفاض (P <0.05) في مكونات الاحماض الدهنية الطيارة في الكرش، باستثناء حمض الأسيتيك، الذي كان أكبر (P <0.05) مع التى تم تغذيتهم بمستويات منخفضة من الأعلاف المركزة مقابل المستويات المتوسطة أو العالية. وتوصلت الدراسة الحالية إلى أن الإبل النامية بعمر 12-18 شهرًا لها القدرة أن تغطي احتياجاتها الحافظة وكذلك أحتياجات النمو من الطاقة والبروتين عندما يقتصر مستوى الأعلاف المركزة بالعليقة الى 0.7% فقط من وزن الجسم بإجمالي تناول المادة الجافة الكلية حوالي 1.65% فقط من وزن الجسم. أو 70.6 جم/كجم من حيز الجسم التمثيلى.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.07.03.M.Sc.2024.Ra.E (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110090781000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 50-61.

This work was carried out to study the effects of different levels of concentrate mixture and animal age on the growing dromedary camel's performance, feed intake and digestion. Eighteen 12-month-old camel calves weighing 298 ± 8.73 kg were randomly divided into three groups of (n=6, each group). The concentrate mixture was administered individually at levels of 0.7 (low), 1.0 (medium), and 1.3% (high) of body weight, while alfalfa hay was offered ad-lib with free access to drinking water. The experiment lasted for 6 months, from 12 to 18 months of age. Three digestibility trials were performed at 2, 4, and 6 months of the experimental period. Growth performance results showed no significant differences in final live body weight, body weight changes, and average daily gain among feeding groups. Increasing the level of concentrate mixture had a negative effect on roughage intake that was greater (P<0.001) for low versus medium and high levels of concentrate, which had similar values. Total dry matter intake was significantly higher (P<0.01) with increasing concentrate level, which was reflected in a worse feed conversion ratio (P<0.01) for those with medium (9.44 feed: gain) or high (10.42 feed: gain) concentrate level intake. The results of digestibility trials indicated that the effect of concentrate level had a significant negative effect on roughage intake (P<0.01). This reduction in roughage intake significantly affected the roughage/concentrate ratio (P<0.001) and the digestibility of the fiber fraction (P<0.001). However, intake of concentrate supplement was not affected by animal age, while roughage intake was negatively affected (P<0.01) with age. This significant reduction in roughage intake was associated with a significant reduction in total dry matter intake (P<0.05) and the ratio of roughage to concentrate (P<0.01), which negatively affected the digestibility of the fiber fraction (P<0.01). Animal age had no critical effect on dry matter, organic matter or crude protein digestibility. On the other hand, higher pH was observed in camel calves fed low (6.2) versus medium (5.5) or high (5.3) levels of concentrate mixture. This increase in rumen pH was associated with a decrease (P<0.05) in the fractions of VFAs in the rumen, except for acetic acid, which was significantly greater (P<0.05) with those fed low (69.4) versus medium (48.7) or high (44.8) levels of concentrate supplement in the diet .The present study showed that 12-18 month old growing camels may meet their energy and protein requirements for maintenance and growth when the level of concentrate is limited to 0.7% of body weight and total dry matter intake is only about 1.65% of body weight or 70.6 g/kg metabolic body weight (BW0.75).

أجريت الدراسة لتقييم تأثير مستوى العلف المركز وعمر الحيوان على أداء الإبل النامية والمأكول والهضم. تم تقسيم ثمانية عشر ذكر من الإبل - عمر 12 شهرًا - ووزن 298 ± 8.73 كجم عشوائيًا إلى ثلاث معاملات، ستة لكل معاملة. تم إعطاء الالعلف المركز بشكل فردي بمستويات 0.7 (منخفض)، 1.0 (متوسط)، و1.3٪ (مرتفع) من وزن الجسم، في حين تم تقديم دريس البرسيم الحجازي للشبع مع إمكانية الوصول الحر إلى مياه الشرب. استمرت التجربة لمدة 6 أشهر، من عمر 12 إلى 18 شهرًا. أجريت تجارب الهضم عند عمر 14 و16 و18 شهرًا، وهو ما يتوافق مع 2 و4 و6 أشهر من فترة التجربة. أظهرت نتائج أداء النمو عدم وجود فروق معنوية في وزن الجسم النهائي وتغيرات وزن الجسم ومتوسط الزيادة اليومية بين المعاملات الغذائية. كان لزيادة مستوى العلف المركز تأثير سلبي على تناول العلف الخشن الذي كان أكبر (P<0.001) في المستويات المنخفضة مقابل المتوسطة والعالية من العلف المركز بالعليقة. وكان إجمالي المأكول من المادة الجافة أعلى بشكل ملحوظ (P<0.01) مع زيادة مستوى العلف المركز، وهو ما انعكس في معامل تحويل غذائي أسوأ (P<0.01) التى تناولت مستوى مركزات متوسطة أو عالية كانت وأشارت نتائج تجارب الهضم إلى أن مستوى العلف المركز له تأثير سلبي كبير على تناول المادة الخشنة(P <0.01). أثر هذا الانخفاض في تناول المادة الخشنة بشكل كبير على نسبة المادة الخشنة / المركزة (P <0.001) وعلى هضم مكونات الألياف (P <0.001). ومن ناحية أخرى, فإن تناول مستويات مختلفة من العلف المركز لم يتأثر بعمر الحيوان، في حين تأثر تناول العلف الخشن سلباً (P<0.01) مع تقدم العمر. لم يكن لعمر الحيوان أي تأثير معنوى على هضم المادة الجافة أو المادة العضوية أو هضم البروتين الخام بشكل عام.
ومن ناحية أخرى, لوحظ ارتفاع الرقم الهيدروجيني (pH) في سائل كرش الإبل النامية التي تتغذى على مستويات منخفضة (6.2) مقابل مستويات متوسطة (5.5) أو عالية ( 5.3) من العلف المركز. وارتبطت هذه الزيادة في درجة حموضة الكرش بانخفاض (P <0.05) في مكونات الاحماض الدهنية الطيارة في الكرش، باستثناء حمض الأسيتيك، الذي كان أكبر (P <0.05) مع التى تم تغذيتهم بمستويات منخفضة من الأعلاف المركزة مقابل المستويات المتوسطة أو العالية.
وتوصلت الدراسة الحالية إلى أن الإبل النامية بعمر 12-18 شهرًا لها القدرة أن تغطي احتياجاتها الحافظة وكذلك أحتياجات النمو من الطاقة والبروتين عندما يقتصر مستوى الأعلاف المركزة بالعليقة الى 0.7% فقط من وزن الجسم بإجمالي تناول المادة الجافة الكلية حوالي 1.65% فقط من وزن الجسم. أو 70.6 جم/كجم من حيز الجسم التمثيلى.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Under the supervision of New Central Library Manager

Implemented and Customized by: Eng.M.Mohamady
Contact:   info@cl.cu.edu.eg

© All rights reserved  New Central Library