Synergistic effect of alhagi graecorum extracts with conventional food preservatives against some foodborne pathogenic bacteria /
Abdulrhman Sayed Shaker,
Synergistic effect of alhagi graecorum extracts with conventional food preservatives against some foodborne pathogenic bacteria / التأثير التآزري لمستخلصات نبات graecorum Alhagi مع المواد الحافظة التقليدية لألغذية ضد بعض انواع البكتيريا الممرضة المسببة للفساد الغذائي By Abdulrhman Sayed Shaker, supervision committee Dr. Mohamed Abdelaleem Ali, Dr. Hayam Mohamed Fathy, Dr. Diaa Attia Marrez - 86 pages : charts ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 68-86.
This study was carried out in two parts: firstly, Review the three categories of food preservation methods in terms of techniques, types, applications, antimicrobial activities and consumer’s health. The risks of chemical methods were mentioned with emphasis on best alternatives. Secondly, Determination of synergistic effect between ethanolic extract of Alhagi graecorum and two conventional preservatives against some foodborne pathogenic bacteria, with HPLC analysis and molecular docking modelling. تم إجراء هذه الدراسة على جزئين اولا مراجعة الفئات الثلاث الرئيسية لطرق حفظ الأغذية. تم مراجعة جميع الطرق ومناقشتها من حيث التقنيات والأنواع والتطبيقات والأنشطة المضادة للميكروبات وتأثيرها على صحة المستهلك. تم ذكر مخاطر الطرق الكيميائية والمواد الحافظة الصناعية مع التركيز على أفضل بدائلها ، وهي مضادات الميكروبات الطبيعية. ثانيا تحديد التأثير التآزري بين المستخلص الإيثانولي من Alhagi graecorumواثنين من المواد الحافظة التقليدية ضد بعض البكتيريا المسببة للأمراض المنقولة بالغذاء ، بدعم من تحليل HPLC والالتحام الجزيئى Molecular dockingللتنبؤ بالتفاعلات المحتملة مع السلالات البكتيرية.
Text in English and abstract in Arabic & English.
foodborne disease.
Alhagi graecorum, Synergistic effect, food preservatives, molecular docking, food preservation, health hazards.
619
Synergistic effect of alhagi graecorum extracts with conventional food preservatives against some foodborne pathogenic bacteria / التأثير التآزري لمستخلصات نبات graecorum Alhagi مع المواد الحافظة التقليدية لألغذية ضد بعض انواع البكتيريا الممرضة المسببة للفساد الغذائي By Abdulrhman Sayed Shaker, supervision committee Dr. Mohamed Abdelaleem Ali, Dr. Hayam Mohamed Fathy, Dr. Diaa Attia Marrez - 86 pages : charts ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 68-86.
This study was carried out in two parts: firstly, Review the three categories of food preservation methods in terms of techniques, types, applications, antimicrobial activities and consumer’s health. The risks of chemical methods were mentioned with emphasis on best alternatives. Secondly, Determination of synergistic effect between ethanolic extract of Alhagi graecorum and two conventional preservatives against some foodborne pathogenic bacteria, with HPLC analysis and molecular docking modelling. تم إجراء هذه الدراسة على جزئين اولا مراجعة الفئات الثلاث الرئيسية لطرق حفظ الأغذية. تم مراجعة جميع الطرق ومناقشتها من حيث التقنيات والأنواع والتطبيقات والأنشطة المضادة للميكروبات وتأثيرها على صحة المستهلك. تم ذكر مخاطر الطرق الكيميائية والمواد الحافظة الصناعية مع التركيز على أفضل بدائلها ، وهي مضادات الميكروبات الطبيعية. ثانيا تحديد التأثير التآزري بين المستخلص الإيثانولي من Alhagi graecorumواثنين من المواد الحافظة التقليدية ضد بعض البكتيريا المسببة للأمراض المنقولة بالغذاء ، بدعم من تحليل HPLC والالتحام الجزيئى Molecular dockingللتنبؤ بالتفاعلات المحتملة مع السلالات البكتيرية.
Text in English and abstract in Arabic & English.
foodborne disease.
Alhagi graecorum, Synergistic effect, food preservatives, molecular docking, food preservation, health hazards.
619