Effect Of Some Spices and their essential oils on hypercholesterolmic rats in North Africa /
Magda Mohammed Salem Elsayed,
Effect Of Some Spices and their essential oils on hypercholesterolmic rats in North Africa / تاثير بعض التوابل وزيوتها الاساسية علي الفئران المصابة بالكوليسترول في شمال افريقيا / By Magda Mohammed Salem Elsayed ; under supervision of Dr Amira Shawky soliman, Dr Mohamed Said Abbas, Dr Naglaa Hassanen - 156 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2022.
Bibliography: pages 128-156.
Spices and herbs have been extensively studied because of the high antioxidant activity and their beneficial effects on human health, hypercholesterolemia and its associated CVD represent one of the greatest worldwide medical challenges that we are facing now, so our study was to evaluate the effect of antioxidants which present in spices (powders and essential oils) on lowering cholesterol in blood. Three selected spices cinnamon, cumin and ginger were obtained from Pharmaceutical Science Laboratory, National Research Centre, Giza, Egypt. These spices were studied from their chemical and biological point of view. The chemical part includes extraction of the essential oils by water distillation method, their physico-chemical properties were evaluated and the E.O constituents were analyzed by GC/MS technique. In addition, HPLC technique was used to identify the phenolic and flavonoid contents of the studied plants. The biological effect of the studied spices (powders and E.Os) on hypercholesterolemic rats were evaluated, sixty six male albino rats divided into 11 groups. Group (G1) were considered as a -ve control fed on basal diet. The other ten groups (G2 to G11) received HFD, Group (G2) positive control, Group (G3) received Lipitor Atorvastatin, Groups (G4,G5, G6,G7) received cinnamon, cumin, ginger powders and mixtures (1:1:1) of the 3 spices powders respectively, Groups (G8,G9,G10,G11) received cinnamon, cumin, ginger E.Os and mixtures (1:1:1) of the 3 spices E.Os respectively. The chemical constituents isolated from cinnamon, cumin and ginger E.Os by GC/MS were (23, 22, 34 components) respectively. Also Phenolic (twenty-one) and flavonoid (fourteen) constituents of cinnamon, cumin and ginger detected by HPLC instrument. The result of biological experiment showed that, the treatments significantly enhanced lipid profiles, glucose, and total antioxidant capacity, and had a significant improvement in liver function (ALT, AST and ALP). The renal excretory functions (urea, uric acid and creatinine) mean values had been significantly decreased in the treated groups. The HFD caused a significant increase in serum Malondialdehyde comparing with other groups. At the same time, Glutathione Reduced and catalase activity were significantly decreased, but the different treatments with cinnamon, cumin and ginger were returned these parameters to natural rates and the best treatment was addition of mixtures (cinnamon + cumin + ginger) essential oils (1:1:1). تمت دراسة التوابل والأعشاب على نطاق واسع بسبب نشاطها العالي المضاد للأكسدة وتأثيراتها المفيدة على صحة الإنسان، ويمثل فرط كوليستيرول الدم والأمراض القلبية الوعائية المرتبطة به أحد أكبر التحديات الطبية العالمية التي نواجهها الآن، لذلك كانت دراستنا لتقييم تأثير مضادات الأكسدة. والتي توجد في التوابل (المساحيق والزيوت العطرية) تعمل على خفض نسبة الكولسترول في الدم. تم الحصول على ثلاثة بهارات مختارة من القرفة والكمون والزنجبيل من معمل العلوم الصيدلانية بالمركز القومي للبحوث بالجيزة، مصر. تمت دراسة هذه التوابل من وجهة نظرها الكيميائية والبيولوجية. الجزء الكيميائي يتضمن استخلاص الزيوت العطرية بطريقة تقطير الماء، وتم تقييم خواصها الفيزيائية والكيميائية وتحليل مكونات E.O بتقنية GC/MS. بالإضافة إلى ذلك، تم استخدام تقنية HPLC للتعرف على المحتوى الفينولي والفلافونويدي للنباتات المدروسة. تم تقييم التأثير البيولوجي للتوابل المدروسة (المساحيق والأوساخ) على الجرذان المصابة بفرط كوليستيرول الدم، وتم تقسيم ستة وستين ذكراً من الجرذان البيضاء إلى 11 مجموعة. اعتبرت المجموعة (G1) مجموعة سيطرة تغذت على العليقة الأساسية. تلقت المجموعات العشر الأخرى (G2 إلى G11) HFD، المجموعة (G2) السيطرة الإيجابية، المجموعة (G3) تلقت ليبيتور أتورفاستاتين، المجموعات (G4، G5، G6، G7) تلقت القرفة والكمون ومساحيق الزنجبيل ومخاليط (1: 1). :1) من مساحيق البهارات الثلاثة على التوالي، تلقت المجموعات (G8، G9، G10، G11) القرفة، الكمون، الزنجبيل E.Os ومخاليط (1:1:1) من البهارات الثلاثة E.Os على التوالي. المكونات الكيميائية المعزولة من القرفة والكمون والزنجبيل E.Os بواسطة GC/MS كانت (23، 22، 34 مكون) على التوالي. كما تم الكشف عن المكونات الفينولية (واحد وعشرون) والفلافونويد (أربعة عشر) من مكونات القرفة والكمون والزنجبيل بجهاز HPLC. أظهرت نتيجة التجربة البيولوجية أن العلاجات عززت بشكل كبير صورة الدهون والجلوكوز والقدرة الكلية لمضادات الأكسدة، كما حققت تحسنًا ملحوظًا في وظائف الكبد (ALT، AST، ALP). وقد انخفضت القيم المتوسطة لوظائف الإخراج الكلوي (اليوريا وحمض اليوريك والكرياتينين) بشكل ملحوظ في المجموعات المعالجة. تسبب HFD في زيادة معنوية في مستوى المالونديالدهيد في مصل الدم مقارنة بالمجموعات الأخرى. وفي الوقت نفسه انخفض نشاط الجلوتاثيون والكاتالاز بشكل ملحوظ، لكن المعاملات المختلفة بالقرفة والكمون والزنجبيل أعادت هذه المعايير إلى المعدلات الطبيعية وأفضل معاملة كانت إضافة مخاليط (القرفة + الكمون + الزنجبيل) الزيوت العطرية (1). :1:1).
Text in English and abstract in Arabic & English.
rats
cinnamon cumin, ginger hypercholesterolmic rats HPLC GC/MS
599.352
Effect Of Some Spices and their essential oils on hypercholesterolmic rats in North Africa / تاثير بعض التوابل وزيوتها الاساسية علي الفئران المصابة بالكوليسترول في شمال افريقيا / By Magda Mohammed Salem Elsayed ; under supervision of Dr Amira Shawky soliman, Dr Mohamed Said Abbas, Dr Naglaa Hassanen - 156 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2022.
Bibliography: pages 128-156.
Spices and herbs have been extensively studied because of the high antioxidant activity and their beneficial effects on human health, hypercholesterolemia and its associated CVD represent one of the greatest worldwide medical challenges that we are facing now, so our study was to evaluate the effect of antioxidants which present in spices (powders and essential oils) on lowering cholesterol in blood. Three selected spices cinnamon, cumin and ginger were obtained from Pharmaceutical Science Laboratory, National Research Centre, Giza, Egypt. These spices were studied from their chemical and biological point of view. The chemical part includes extraction of the essential oils by water distillation method, their physico-chemical properties were evaluated and the E.O constituents were analyzed by GC/MS technique. In addition, HPLC technique was used to identify the phenolic and flavonoid contents of the studied plants. The biological effect of the studied spices (powders and E.Os) on hypercholesterolemic rats were evaluated, sixty six male albino rats divided into 11 groups. Group (G1) were considered as a -ve control fed on basal diet. The other ten groups (G2 to G11) received HFD, Group (G2) positive control, Group (G3) received Lipitor Atorvastatin, Groups (G4,G5, G6,G7) received cinnamon, cumin, ginger powders and mixtures (1:1:1) of the 3 spices powders respectively, Groups (G8,G9,G10,G11) received cinnamon, cumin, ginger E.Os and mixtures (1:1:1) of the 3 spices E.Os respectively. The chemical constituents isolated from cinnamon, cumin and ginger E.Os by GC/MS were (23, 22, 34 components) respectively. Also Phenolic (twenty-one) and flavonoid (fourteen) constituents of cinnamon, cumin and ginger detected by HPLC instrument. The result of biological experiment showed that, the treatments significantly enhanced lipid profiles, glucose, and total antioxidant capacity, and had a significant improvement in liver function (ALT, AST and ALP). The renal excretory functions (urea, uric acid and creatinine) mean values had been significantly decreased in the treated groups. The HFD caused a significant increase in serum Malondialdehyde comparing with other groups. At the same time, Glutathione Reduced and catalase activity were significantly decreased, but the different treatments with cinnamon, cumin and ginger were returned these parameters to natural rates and the best treatment was addition of mixtures (cinnamon + cumin + ginger) essential oils (1:1:1). تمت دراسة التوابل والأعشاب على نطاق واسع بسبب نشاطها العالي المضاد للأكسدة وتأثيراتها المفيدة على صحة الإنسان، ويمثل فرط كوليستيرول الدم والأمراض القلبية الوعائية المرتبطة به أحد أكبر التحديات الطبية العالمية التي نواجهها الآن، لذلك كانت دراستنا لتقييم تأثير مضادات الأكسدة. والتي توجد في التوابل (المساحيق والزيوت العطرية) تعمل على خفض نسبة الكولسترول في الدم. تم الحصول على ثلاثة بهارات مختارة من القرفة والكمون والزنجبيل من معمل العلوم الصيدلانية بالمركز القومي للبحوث بالجيزة، مصر. تمت دراسة هذه التوابل من وجهة نظرها الكيميائية والبيولوجية. الجزء الكيميائي يتضمن استخلاص الزيوت العطرية بطريقة تقطير الماء، وتم تقييم خواصها الفيزيائية والكيميائية وتحليل مكونات E.O بتقنية GC/MS. بالإضافة إلى ذلك، تم استخدام تقنية HPLC للتعرف على المحتوى الفينولي والفلافونويدي للنباتات المدروسة. تم تقييم التأثير البيولوجي للتوابل المدروسة (المساحيق والأوساخ) على الجرذان المصابة بفرط كوليستيرول الدم، وتم تقسيم ستة وستين ذكراً من الجرذان البيضاء إلى 11 مجموعة. اعتبرت المجموعة (G1) مجموعة سيطرة تغذت على العليقة الأساسية. تلقت المجموعات العشر الأخرى (G2 إلى G11) HFD، المجموعة (G2) السيطرة الإيجابية، المجموعة (G3) تلقت ليبيتور أتورفاستاتين، المجموعات (G4، G5، G6، G7) تلقت القرفة والكمون ومساحيق الزنجبيل ومخاليط (1: 1). :1) من مساحيق البهارات الثلاثة على التوالي، تلقت المجموعات (G8، G9، G10، G11) القرفة، الكمون، الزنجبيل E.Os ومخاليط (1:1:1) من البهارات الثلاثة E.Os على التوالي. المكونات الكيميائية المعزولة من القرفة والكمون والزنجبيل E.Os بواسطة GC/MS كانت (23، 22، 34 مكون) على التوالي. كما تم الكشف عن المكونات الفينولية (واحد وعشرون) والفلافونويد (أربعة عشر) من مكونات القرفة والكمون والزنجبيل بجهاز HPLC. أظهرت نتيجة التجربة البيولوجية أن العلاجات عززت بشكل كبير صورة الدهون والجلوكوز والقدرة الكلية لمضادات الأكسدة، كما حققت تحسنًا ملحوظًا في وظائف الكبد (ALT، AST، ALP). وقد انخفضت القيم المتوسطة لوظائف الإخراج الكلوي (اليوريا وحمض اليوريك والكرياتينين) بشكل ملحوظ في المجموعات المعالجة. تسبب HFD في زيادة معنوية في مستوى المالونديالدهيد في مصل الدم مقارنة بالمجموعات الأخرى. وفي الوقت نفسه انخفض نشاط الجلوتاثيون والكاتالاز بشكل ملحوظ، لكن المعاملات المختلفة بالقرفة والكمون والزنجبيل أعادت هذه المعايير إلى المعدلات الطبيعية وأفضل معاملة كانت إضافة مخاليط (القرفة + الكمون + الزنجبيل) الزيوت العطرية (1). :1:1).
Text in English and abstract in Arabic & English.
rats
cinnamon cumin, ginger hypercholesterolmic rats HPLC GC/MS
599.352