Gonadal development during out-of-season spawning of largemouth bass /
Gad Hassan Gad Hussein,
Gonadal development during out-of-season spawning of largemouth bass / / تطور المناسل خارج موسم التفريخ فى أسماك القاروص ذات الفم الكبير by Gad Hassan Gad Hussein ; Supervisors: Dr. Mohamed Elnady Ahmed Mohamed , Dr. Mohamed Ali Ibrahim Salem , Dr. Rasha Khaled Abd El Wahed , Dr. Qi-Xue Fan. - 144 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 121-144.
Pattern of Largemouth bass (LMB) culture can be considered a single pattern along with of strong fluctuation in prices produced poor seed quality. LMB production has single pattern in GuangDong, resulting in the promotion of price volatility. At the present, LMB industry can be developed in terms of annual production, through the use of out-of-season spawning, being the only solution to increase the growth of LMB industry. The out-of-season spawning of LMB can ease problems of strong price fluctuations as well as improve seed quality at LMB hatcheries. The current study determined that production of LMB could be polymodal and price volatility could be reduced when out-of-season spawning of LMB is performed during fall season (September – October). During the current study, out-of-season spawning of LMB was successfully achieved during fall period (September – October), resulting in the production of 0.48 million swim-up fry in earthen pond, through management of water temperature as a single factor lasting only three-months. The temperature increase after chilling period is necessary for the development of final stages (i.e. maturation, ovulation and spawning). The objectives of the current study was to shift seed production of LMB towards early fall season, using cyclic temperature fluctuation between sub-optimal and optimal levels (12 and 23 ºC, respectively) to stimulate maturation and successful spawning cyclic temperature fluctuations is an effective technique used to induce out-of-season maturation and spawning. In this case, LMB will spawn twice a year, at early spring (using normal spawning period) and at early fall, using out-of-season spawning season. The shifting of maturation and spawning of LMB towards fall season will enable hatcheries to produce LMB fry twice a year, which will solve the problems of supply and demand of fry encountered by LMB farmers in China. نظراً للأهمية الإقتصادية والغذائية لأسماك القاروص ذات الفم الكبير فيجب توفير زريعة هذه الأسماك على مدار العام للتغلب على مشكلة التقلبات السعرية فى الأسماك المستزرعة حيث يتم إنتاج أسماك القاروص ذات الفم الكبير بشكل فردى فى مقاطعة جوانجدونج مما أدى إلى مشاكل تقلبات الأسعار وإنتاج الزريعة منخفضة الجودة. فى الوقت الحالى يمكن تطوير إستزراع أسماك القاروص ذات الفم الكبير من حيث الإنتاج السنوى من خلال التفريخ خارج الموسم بإعتباره الحل الوحيد لزيادة نمو وتطوير إنتاج هذه الأسماك ، وكذلك يؤدى إلى تخفيف مشاكل تقلبات الأسعار وتحسين جودة الزريعة فى المفرخات. أوضحت الدراسة الحالية أن إنتاج أسماك القاروص ذات الفم الكبير يمكن أن يكون متعدد الأشكال ويمكن تقليل مشاكل تقلبات الأسعار وذلك عند إجراء التفريخ خارج الموسم فى الخريف (سبتمبر – أكتوبر). خلال هذه الدراسة تم تفريخ أسماك القاروص ذات الفم الكبير فى غير موسمه خلال فترة الخريف (سبتمبر – أكتوبر) حيث تم إنتاج 0.48 مليون زريعة فى الأحواض الترابية من خلال إدارة درجة حرارة المياه كعامل وحيد خلال ثلاثة أشهر فقط. تعد زيادة درجة الحرارة بعد فترة التبريد ضرورية لتطور المراحل النهائية (النضج والإباضة والتفريخ). كانت أهداف الدراسة الحالية هى تحويل إنتاج زريعة أسماك القاروص ذات الفم الكبير الى موسم الخريف المبكر وذلك بإستخدام التقلبات الدورية فى درجات الحرارة بين المستويات تحت المثالية والمستويات المثالية (12 - 23 درجة مئوية على التوالى) وذلك لتحفيز النضج والتفريخ الناجح. تقلبات درجات الحرارة الدورية هى تقنية فعالة تستخدم للحث على النضج والتبويض خارج موسم التفريخ. فى هذه الحالة سيتم إنتاج زريعة أسماك القاروص ذات الفم الكبير مرتين فى نفس العام من نفس الأمهات مرة فى بداية الربيع وهو الموسم الطبيعى ومرة ثانية فى أوائل الخريف وهو موسم التفريخ خارج الموسم. إن تحويل نضج وتفريخ أسماك القاروص ذات الفم الكبير خلال موسم الخريف سيمكن المفرخات من إنتاج الزريعة مرتين فى العام وسيؤدى إلى حل مشاكل العرض والطلب على الزريعة التى تواجه مزارعى أسماك القاروص ذات الفم الكبير فى الصين.
Text in English and abstract in Arabic & English.
Sea bass
Largemouth bass off-season spawning temperature fry
597.73
Gonadal development during out-of-season spawning of largemouth bass / / تطور المناسل خارج موسم التفريخ فى أسماك القاروص ذات الفم الكبير by Gad Hassan Gad Hussein ; Supervisors: Dr. Mohamed Elnady Ahmed Mohamed , Dr. Mohamed Ali Ibrahim Salem , Dr. Rasha Khaled Abd El Wahed , Dr. Qi-Xue Fan. - 144 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 121-144.
Pattern of Largemouth bass (LMB) culture can be considered a single pattern along with of strong fluctuation in prices produced poor seed quality. LMB production has single pattern in GuangDong, resulting in the promotion of price volatility. At the present, LMB industry can be developed in terms of annual production, through the use of out-of-season spawning, being the only solution to increase the growth of LMB industry. The out-of-season spawning of LMB can ease problems of strong price fluctuations as well as improve seed quality at LMB hatcheries. The current study determined that production of LMB could be polymodal and price volatility could be reduced when out-of-season spawning of LMB is performed during fall season (September – October). During the current study, out-of-season spawning of LMB was successfully achieved during fall period (September – October), resulting in the production of 0.48 million swim-up fry in earthen pond, through management of water temperature as a single factor lasting only three-months. The temperature increase after chilling period is necessary for the development of final stages (i.e. maturation, ovulation and spawning). The objectives of the current study was to shift seed production of LMB towards early fall season, using cyclic temperature fluctuation between sub-optimal and optimal levels (12 and 23 ºC, respectively) to stimulate maturation and successful spawning cyclic temperature fluctuations is an effective technique used to induce out-of-season maturation and spawning. In this case, LMB will spawn twice a year, at early spring (using normal spawning period) and at early fall, using out-of-season spawning season. The shifting of maturation and spawning of LMB towards fall season will enable hatcheries to produce LMB fry twice a year, which will solve the problems of supply and demand of fry encountered by LMB farmers in China. نظراً للأهمية الإقتصادية والغذائية لأسماك القاروص ذات الفم الكبير فيجب توفير زريعة هذه الأسماك على مدار العام للتغلب على مشكلة التقلبات السعرية فى الأسماك المستزرعة حيث يتم إنتاج أسماك القاروص ذات الفم الكبير بشكل فردى فى مقاطعة جوانجدونج مما أدى إلى مشاكل تقلبات الأسعار وإنتاج الزريعة منخفضة الجودة. فى الوقت الحالى يمكن تطوير إستزراع أسماك القاروص ذات الفم الكبير من حيث الإنتاج السنوى من خلال التفريخ خارج الموسم بإعتباره الحل الوحيد لزيادة نمو وتطوير إنتاج هذه الأسماك ، وكذلك يؤدى إلى تخفيف مشاكل تقلبات الأسعار وتحسين جودة الزريعة فى المفرخات. أوضحت الدراسة الحالية أن إنتاج أسماك القاروص ذات الفم الكبير يمكن أن يكون متعدد الأشكال ويمكن تقليل مشاكل تقلبات الأسعار وذلك عند إجراء التفريخ خارج الموسم فى الخريف (سبتمبر – أكتوبر). خلال هذه الدراسة تم تفريخ أسماك القاروص ذات الفم الكبير فى غير موسمه خلال فترة الخريف (سبتمبر – أكتوبر) حيث تم إنتاج 0.48 مليون زريعة فى الأحواض الترابية من خلال إدارة درجة حرارة المياه كعامل وحيد خلال ثلاثة أشهر فقط. تعد زيادة درجة الحرارة بعد فترة التبريد ضرورية لتطور المراحل النهائية (النضج والإباضة والتفريخ). كانت أهداف الدراسة الحالية هى تحويل إنتاج زريعة أسماك القاروص ذات الفم الكبير الى موسم الخريف المبكر وذلك بإستخدام التقلبات الدورية فى درجات الحرارة بين المستويات تحت المثالية والمستويات المثالية (12 - 23 درجة مئوية على التوالى) وذلك لتحفيز النضج والتفريخ الناجح. تقلبات درجات الحرارة الدورية هى تقنية فعالة تستخدم للحث على النضج والتبويض خارج موسم التفريخ. فى هذه الحالة سيتم إنتاج زريعة أسماك القاروص ذات الفم الكبير مرتين فى نفس العام من نفس الأمهات مرة فى بداية الربيع وهو الموسم الطبيعى ومرة ثانية فى أوائل الخريف وهو موسم التفريخ خارج الموسم. إن تحويل نضج وتفريخ أسماك القاروص ذات الفم الكبير خلال موسم الخريف سيمكن المفرخات من إنتاج الزريعة مرتين فى العام وسيؤدى إلى حل مشاكل العرض والطلب على الزريعة التى تواجه مزارعى أسماك القاروص ذات الفم الكبير فى الصين.
Text in English and abstract in Arabic & English.
Sea bass
Largemouth bass off-season spawning temperature fry
597.73