header

Reuse of artichoke and grape processing wastes as a source of bioactive and food preservatives compounds / (Record no. 168981)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 06678namaa22004451i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250223033329.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 241123s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 664.028
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 664.028
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree M.Sc
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.07.06.M.Sc.2023.Kh.R
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Khaled Ahmed Abd-Elhafez,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Reuse of artichoke and grape processing wastes as a source of bioactive and food preservatives compounds /
Statement of responsibility, etc. by Khaled Ahmed Abd-Elhafez ; Supervisor Dr. Nasr Fawzy Nasr, Dr. Mohamed Abdallah Moselhy,Dr. Ebtehal Adawy Elkholany, Dr. Michael Rizkallah Gohar.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title / إعادة استخدام مخلفات تصنيع الخرشوف والعنب كمصدر للمركبات النشطة حيويا و المواد الحافظة الغذائية
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2023.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 123 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 104-124.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Grape pomace and seed and non-edible parts of globe artichoke stem and bracts were presented in this study as a rich source of bioactive compounds. Phenols and flavonoids were determined using HPLC analysis. Biological activities of artichoke and grape by-product extracts were determinded as antimicrobial, antioxidant antidiabetic, inflammatory and anticancer agents. Artichoke and grape wastes were applied as preservative edible coating films for chicken breast meat as well as supplemented as powders during cake preparation and counts of microbial groups were followed during storage. Grape seed extract (GSE) had the highest amounts of phenols (67 mg GAE/g) and flavonoids (46.5 mg QE/g), followed by artichoke floral stem extract contained phenols (62.2 mg GAE/g) and flavonoids (35.31 mg QE/g). Similarly, GSE gave the highest significant DPPH scavenging activity (91.6%) followed by artichoke floral stem extract (89.2%). The tested extracts inhibited the growth of all target microorganisms. The highest inhibition zone diameter was 63.3 ± 1 mm for GSE against Bacillus subtilis, while the lowest inhibition zone diameter was 11.6 ± 1.52 mm for artichoke bracts extract (ABE) against Candida albicans. For cytotoxicity, GSE caused the greatest inhibition effect against all the treated cell lines (IC50= 20.4-53.2 µg/ml), followed by grape seedless pomace extract (GSPE) (IC50= 22.9-57.1 µg/ml), whereas ABE had the lowest cytotoxic effect (IC50= 143-329 µg/ml). All investigated by-product powders revealed inhibitory effect on the microbial groups causing a decrease in counts or complete disappearance of cells during one week of storage at 4 ± 1°C for the coated samples. Finally, artichoke and grape by-products represent effective natural food preservatives and sources of pharmaceutical bioactive agents.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. تعتبر مخلفات العنب والخرشوف والأجزاء غير الصالحة للأكل لها من اهم المصادر الغنية بالمركبات النشطة حيويا. تم تقدير الفينولات والفلافونيدات باستخدام تحليل HPLC. تم تقدير النشاط الحيوي لمستخلصات الخرشوف ومنتجات العنب الثانوية كعوامل مضادة للميكروبات ومضادات للأكسدة ومضادة للسرطان. تم استخدام مسحوق الخرشوف والعنب كأغشية تغليف صالحة للأكل للحوم صدور الدجاج وتم متابعة أعداد المجموعات الميكروبية أثناء التخزين. يحتوي مستخلص بذور العنب (GSE) على أعلى كميات من الفينولات (67 مجم GAE / جم) والفلافونيدات (46.5 مجم QE / جم) ، يليه مستخلص ساق الخرشوف الزهرية المحتوية على الفينولات (62.2 مجم GAE / جم) والفلافونويد (35.31 مجم QE) للتخلص من الشقوق الحرة. وبالمثل أعطت خلاصة بذور العنب أعلى فعالية للتخلص من الشقوق الحرةDPPH (91.6٪) يليها مستخلص ساق الخرشوف الزهرية (89.2٪). المستخلصات المختبرة حالت دون نمو جميع الكائنات الدقيقة المستهدفة. كان قطر منطقة التثبيط الأعلى 63.3 ± 1 مم لـ GSE ضد Bacillus subtilis ، بينما كان قطر منطقة التثبيط الأدنى 11.6 ± 1.52 مم لمستخلص الخرشوف (ABE) ضد Candida albicans بالنسبة للتاثير المضاد للسرطان تسبب GSE في أكبر تأثير تثبيط ضد جميع خطوط الخلايا المعالجة (IC50 ؛ 20.4-53.2 ميكروغرام / مل) ، يليه مستخلص تفل العنب الخالي من البذور (GSPE) (IC50 ؛ 22.9-57.1 ميكروغرام / مل) ، بينما كان GSE يحتوي على أقل تأثير مضاد للسرطان (IC50 ؛ 143-329 ميكروغرام / مل). اظهرت جميع مساحيق المنتجات الثانوية التي تم فحصها عن تأثير مثبط على المجموعات الميكروبية مما تسبب في انخفاض في الاعداد أو اختفاء كامل للخلايا خلال أسبوع واحد من التخزين عند 4 ± 1 درجة مئوية للعينات. أخيرًا ، تمثل مستخلصات الخرشوف والعنب الثانوية مواد حافظة غذائية طبيعية فعالة ومصادر للمواد الصيدلانية النشطة حيويا.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element food preservatives compounds
Source of heading or term qrmak
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Globe artichoke
-- grape
-- by-products
-- phenolic compounds
-- antibacterial
-- antioxidant
-- anticancer
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Nasr Fawzy Nasr
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Mohamed Abdallah Moselhy
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Ebtehal Adawy Elkholany
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Michael Rizkallah Gohar
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2023
Supervisory body Nasr Fawzy Nasr
-- Mohamed Abdallah Moselhy
-- Ebtehal Adawy Elkholany
-- Michael Rizkallah Gohar
Discussion body Mohamed Ahmed Ismail Arafa
-- Mohamed Ahmed Ismail Arafa
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Agricultural
Department Department of Agricultural Microbiology
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Shimaa
Reviser Names Huda
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 23.11.2024 89276 Cai01.07.06.M.Sc.2023.Kh.R 01010110089276000 23.11.2024 23.11.2024 Thesis