Effect Of Using Clove Essential Oil For Disinfecting Chicken Hatching Eggs On Hatchability And Chick Quality / (Record no. 169360)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 06458namaa22004331i 4500 |
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER | |
control field | OSt |
005 - أخر تعامل مع التسجيلة | |
control field | 20250223033341.0 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 241209s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d |
040 ## - CATALOGING SOURCE | |
Original cataloguing agency | EG-GICUC |
Language of cataloging | eng |
Transcribing agency | EG-GICUC |
Modifying agency | EG-GICUC |
Description conventions | rda |
041 0# - LANGUAGE CODE | |
Language code of text/sound track or separate title | eng |
Language code of summary or abstract | eng |
-- | ara |
049 ## - Acquisition Source | |
Acquisition Source | Deposit |
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER | |
Classification number | 636.5 |
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC) | |
Classification number | 636.5 |
Edition number | 21 |
097 ## - Degree | |
Degree | Ph.D |
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC) | |
Local Call Number | Cai01.07.03.Ph.D.2023.Ab.E |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Authority record control number or standard number | Abdallah Sami Ibrahim Hassan, |
Preparation | preparation. |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | Effect Of Using Clove Essential Oil For Disinfecting Chicken Hatching Eggs On Hatchability And Chick Quality / |
Statement of responsibility, etc. | by Abdallah Sami Ibrahim Hassan ; Supervision by Dr. Faten abd elfattah ahmed ibrahim, Dr. Mohamed Abdel-Rahman Elmenawey, Dr. Kout Elkloub Moustafa El Sayed. |
246 15 - VARYING FORM OF TITLE | |
Title proper/short title | تأثير إستخدام زيت القرنفل العطري لتطهير بيض تفريخ الدجاج على الفقس وجودة الكتكوت / |
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE | |
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice | 2023. |
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION | |
Extent | 80 pages : |
Other physical details | illustrations ; |
Dimensions | 25 cm. + |
Accompanying material | CD. |
336 ## - CONTENT TYPE | |
Content type term | text |
Source | rda content |
337 ## - MEDIA TYPE | |
Media type term | Unmediated |
Source | rdamedia |
338 ## - CARRIER TYPE | |
Carrier type term | volume |
Source | rdacarrier |
502 ## - DISSERTATION NOTE | |
Dissertation note | Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. |
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE | |
Bibliography, etc. note | Bibliography: pages 53-66. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Clove essential oil’s (CEO) physical and chemical properties allow for its<br/>potent antibacterial action. This study sought to determine the impact of various clove<br/>essential oil disinfectant concentrations on the eggshell bacterial load, embryonic<br/>mortality, hatchability, and chick quality. A total of 1500 fertile broiler breeders eggs<br/>were randomly divided into 5 treatment groups, 12 replicates for each. Group one was<br/>sprayed with a commercial disinfectant (BioSentry 904), the second group was sprayed<br/>with ethyl alcohol 70% and the last three groups were sprayed with 0.5, 1 or 2% of<br/>CEO. After spraying, the determination of total bacterial load on the eggshell,<br/>hatchability, embryonic mortality and chick quality were determined for each group.<br/>Results showed that the bacterial load on the eggshell declined with the increase in the<br/>concentration of CEO. The use of CEO at 1, 2% or BioSentry 904 resulted in the lowest<br/>bacterial load. On the other hand, hatchability of set or fertile eggs for the group treated<br/>with CEO at 0.5% were numerically higher than other groups, while chick quality grade<br/>(A) were numerically greater by CEO at 1% concentration. The chick yield of the egg<br/>group treated with 1% CEO was significantly higher than in the control group.<br/>Embryonic mortalities for all groups were statistically similar. In conclusion, using<br/>CEO at concentrations 1, 2% or BioSentry 904 in disinfecting broiler breeder eggs can<br/>effectively reduce the bacterial load on eggshell. Additionally, using CEO improved<br/>chick quality and chick yield without any adverse effect on hatchability. Consequently,<br/>it is considered as a strong competitor to BioSentry 904. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | يعمل زيت القرنفل العطري كمضاد للبكتيريا وهذا يرجع إلى خصائصة الفيزيائية والكيميائة. تهدف هذه الدراسة إلى تحديد تأثير التركيز الأمثل من زيت القرنفل العطري كمطهر على الحمل البكتيري لقشرة البيضة والنفوق الجنيني ونسبة الفقس وجودة الكتاكيت. تم تقسيم عدد 1500 بيضة دجاج مخصبة بشكل عشوائي إلى 5 مجموعات أو معاملات. تم رش المجموعة الأولى بمطهر تجاري (BioSentry 904)، والمجموعة الثانية بالكحول الإيثيلي 70% والمجموعات الثلاثة الأخيرة بـ 0.5 و 1 و 2% من زيت القرنفل العطري، بعد الرش تم تقدير الحمل البكتيري الكلي على قشرة البيض ونسبة الفقس ومعدل النفوق الجنيني وجودة الكتاكيت لكل مجموعة. أظهرت النتائج أن الحمل البكتيري على قشرة البيض ينخفض مع زيادة تركيزات زيت القرنفل العطري. أدى إستخدام زيت القرنفل العطري بنسبة1% أو 2% أو BioSentry 904 إلى أقل حمل بكتيري. من جهه أخرى، كانت نسبة الفقس من البيض الكلي أو من البيض المخصب للمجموعة التي تمت معاملتها بزيت القرنفل العطري بنسبة 0.5% أعلى عدديًا من المجموعات الأخرى، في حين كانت جودة الكتاكيت (A) أكبر عدديًا في مجموعة زيت القرنفل العطري بتركيز 1%، وجد أن نسبة وزن الكتكوت/بيضة في مجموعة البيض المعاملة بزيت القرنفل العطري بنسبة 1% أعلى معنويًا مقارنة بمجموعة الكنترول، وكان النفوق الجنيني لجميع المجموعات متشابهة دون فرق معنوي. يمكن الإستنتاج أن إستخدام زيت القرنفل العطري بتركيزات مختلفة 1% و 2% و BioSentry 904 في تطهير بيض أمهات دجاج إنتاج اللحم يمكن أن يقلل بشكل فعال من الحمل البكتيري على قشرة البيض. بالإضافة إلى ذلك، أدى إستخدام زيت القرنفل العطري إلى تحسين جودة الكتاكيت ونسبة وزن الكتكوت/بيضة دون أي تأثير سلبي على نسبة الفقس، لذا فهو يعتبر منافسًا قويًا لـ BioSentry 904 ومطهر أقل خطورة لتطهير بيض التفريخ على نطاق تجاري. |
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE | |
Issues CD | Issued also as CD |
546 ## - LANGUAGE NOTE | |
Text Language | Text in English and abstract in Arabic & English. |
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | Chicken |
Source of heading or term | qrmak |
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED | |
Uncontrolled term | Bacterial load |
-- | broiler breeder |
-- | clove essential oil |
-- | hatching eggs |
-- | and sanitation. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | Faten abd elfattah ahmed ibrahim |
Relator term | thesis advisor. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | Mohamed Abdel-Rahman Elmenawey |
Relator term | thesis advisor. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | Kout Elkloub Moustafa El Sayed |
Relator term | thesis advisor. |
900 ## - Thesis Information | |
Grant date | 01-01-2023 |
Supervisory body | Faten abd elfattah ahmed ibrahim |
-- | Mohamed Abdel-Rahman Elmenawey |
-- | Kout Elkloub Moustafa El Sayed |
Discussion body | Gaafar Mahmoud El-Gendi |
-- | Hassan Bayoumi Ali Gharib |
Universities | Cairo University |
Faculties | Faculty of Agriculture |
Department | Department of Animal Production |
905 ## - Cataloger and Reviser Names | |
Cataloger Name | Eman Ghareeb |
Reviser Names | Huda |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Source of classification or shelving scheme | Dewey Decimal Classification |
Koha item type | Thesis |
Edition | 21 |
Suppress in OPAC | No |
Source of classification or shelving scheme | Home library | Current library | Date acquired | Inventory number | Full call number | Barcode | Date last seen | Effective from | Koha item type |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dewey Decimal Classification | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | 09.12.2024 | 89645 | Cai01.07.03.Ph.D.2023.Ab.E | 01010110089645000 | 09.12.2024 | 09.12.2024 | Thesis |