header

Effect Of Cinnamon, Clove And Rosemary Essential Oils And Their Nano Forms To Control Aspergillus And Their Toxins In Meat Model / (Record no. 170883)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07635namaa2200421 i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250217125359.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 250217s2024 ua a|||f |m|| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 636.089/641.302/641.36
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 636.089/641.302/641.36
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree Ph.D
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.10.06.Ph.D.2024.Je.E.
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Jehan Gaber Ahmed Abo Bakr,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Effect Of Cinnamon, Clove And Rosemary Essential Oils And Their Nano Forms To Control Aspergillus And Their Toxins In Meat Model /
Statement of responsibility, etc. By Jehan Gaber Ahmed Abo Bakr; Under Supervision of Dr. Nabil A. Yassien, Dr. Hamdy M.B.A. Zaki, Dr. Nagwa I. M. Khafaga
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title تأثير الزيوت العطرية للقرفة و القرنفل و اكليل الجبل في صورتها الطبيعية و النانونية للسيطرة علي نمو فطر الاسبريجليس و سمومه في نموذج لمصنعات اللحوم /
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2024.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 300 pages : 300 صفحة :
Other physical details illustrations ; إيضاحيات ؛
Dimensions 30 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 170-177.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Fungal growth is one of the common and serious problems faced during food <br/>storage. Aspergillus flavus is one of the major storage fungi producing aflatoxins, <br/>which are highly toxic, carcinogenic with marked hazard on human health. The goal <br/>of this research to assess efficacy of cinnamon essential oil (CEO), cinnamon <br/>nanoparticles (CEO-NPs), clove essential oil (CLEO), clove essential oil <br/>nanoparticles (CLEO-NPs), rosemary essential oil (REO) and rosemary essential oil <br/>nanoparticles (REO-NPs) , on Aspergillus flavus growth and aflatoxin inhibition. <br/>Depending on MIC results, the antifungal effect of CEO (3.125 µl/ml), CEO-NPs <br/>(1.56 µl/ml), CLEO (3.125 µl/ml), CLEO-NPs (1.56 µl/ml), REO (6.25 µl/ml), and <br/>REO-NPs (0.39 µl/ml) against A. flavus was studied. The obtained results for <br/>cinnamon showed that A. flavus count in experimentally contaminated beef burger <br/>samples was elevated from 4.06 ± 0.06 to 5.65 ± 0.04 (log10 CFU/g) in control <br/>samples while decreased to 2.49 ± 0.15 in presence of CEO, however it was not <br/>detected in presence of CEO-NPs by the 9th day of the chilling storage. The results <br/>revealed that the mean ± SD count of A. flavus decreased to (3.5± 0.11) in the <br/>presence of CLEO, compared to the control (7.2± 3.2). Similarly, with REO, the <br/>count decreased to (3.6± 0.06) compared to the control (6.0 ± 0.56) on the 9th day of <br/>chilled storage moreover, A. flavus was undetectable in presence of nanoparticles of <br/>either clove or rosemary. Regarding the aflatoxins, the CEO and its nanoparticles <br/>exhibited reduction in aflatoxin levels to 40.9% and 68.2%, respectively. It was <br/>observed that REO-NPs exhibited aflatoxin reduction, with mean percentages of <br/>54.7 % on the 8th day of incubation, followed by CLEO-NPs (49.7 %) as determined <br/>by ELISA technique. Additionally, the sensorial parameters of beef burger patties <br/>containing the EOs and their nanoparticles was evaluated.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. يعد نمو الفطريات أحد المشكلات الشائعة والخطيرة التي تواجهنا أثناء تخزين الطعام. فطر الاسبريجليس هو واحدة من فطريات التخزين الرئيسية التي تنتج سموم الأفلاتوكسين، وهي شديدة السمية ومسببة للسرطان ولها خطر ملحوظ على صحة الإنسان .لذلك تم اجراء هذه الدراسه لتقييم فعالية الزيوت العطرىة للقرفة والقرنفل واكليل الجبل وكذلك جسيماتهم النانوية على نمو فطر الاسبريجليس وتثبيط سموم الأفلاتوكسين. تم الاعنماد على نتائج اختبار التركيز المثبط الأدنى, حيث تم دراسه التأثير المضاد للفطريات ضد فطر الاسبريجليس لكلا من: تركيز 3.125 ميكرولتر / مل لزيت القرفه العطرى و تركيز 1.56 ميكرولتر / مل للجسيمات النانوية لزيت القرفة العطرى, تركيز 3.125 ميكرولتر / مل لزيت القرنفل العطرى و تركيز 1.56 ميكرولتر / مل للجسيمات النانوية لزيت القرنفل العطرى, تركيز 6.25 ميكرولتر / مل لزيت إكليل الجبل العطرى و تركيز 0.39 ميكرولتر / مل للجسيمات النانوية لزيت إكليل الجبل العطرى. أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها لزيت القرفة أن متوسط العد الفطرى لفطر الاسبريجليس في عينات برجر اللحم البقري المحقونة تجريبياً ارتفع من 4.06 ± 0.06 إلى 5.65 ± 0.04 (log10 CFU / g) في العينات الضابطه , بينما انخفض إلى 2.49 ± 0.15 في وجود زيت القرفه، ولم يتم العثور عليه في وجود جسيمات النانو لزيت القرفه بحلول اليوم التاسع من التخزين المبرد. اوضحت النتائج ايضا أن متوسط العد الفطرى لفطر الاسبريجليس انخفض إلى (3.5 ± 0.11) في وجود زيت القرنفل، مقارنة بالمجموعه الضابطه (7.2 ± 3.2). وبالمثل، مع زيت اكليل الجبل، انخفض العدد إلى (3.6 ± 0.06) مقارنة بالمجموعه الضابطه (6.0 ± 0.56) في اليوم التاسع من التخزين المبرد ,علاوة على ذلك لم يتم العثور عليه في وجود جسيمات النانو من زيت القرنفل أو إكليل الجبل. وفيما يتعلق بالأفلاتوكسين، أظهر زيت القرفه و جسيماته النانويه انخفاضًا في مستويات الأفلاتوكسين بمعدل 40.9% و68.2% على التوالي. وقد لوحظ أن جسيمات النانو لزيت اكليل الجبل أظهرت انخفاضًا في مستوى الأفلاتوكسين بنسبه 54.7% في اليوم الثامن من التخزين المبرد، تليها جسيمات النانولزيت القرنفل بنسبه 49.7% باستخدام تقنيه الايليزا (المقايسة الامتصاصية المناعية للإنزيم المرتبط). بالإضافة إلى ذلك، تم تقييم الخواص الحسية لبرجر اللحم البقري التي تحتوي على الزيوت العطريه وجسيماتها النانوية.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issued also as CD
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Veterinary Medicine/ Food Hygiene and Control
Source of heading or term qrmak
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Aflatoxins
-- Aspergillus flavus
-- Cinnamon essential oil
-- Cinnamon nanoparticles
-- Clove, Rosemary
-- Beef burger
-- Essential oil
-- Nanoparticles
-- sensory characteristics
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Nabil A. Yassien
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Hamdy M.B.A. Zak
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Nagwa I. M. Khafaga
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2024
Supervisory body Nabil A. Yassien
-- Hamdy M.B.A. Zaki
-- Nagwa I. M. Khafaga
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Veterinary Medicine
Department Department of Food Hygiene and Control
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Eman El gebaly
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 17.02.2025 90611 Cai01.10.06.Ph.D.2024.Je.E. 01010110090611000 17.02.2025 17.02.2025 Thesis