Impact of some vegetable oils on cancer cells comparing to milk fat / by Rasha Nour El-Din Mohamed Ali; Dr. Mahmoud Abdel-Halim Al-Deghady, Dr. Fatma Mohamed Mahmoud Salama, Dr. Fouad Mahmoud Fouad Elshaghabee, Dr. Monier Mahmoud Ibrahim El-Abd.
Material type: TextLanguage: English Summary language: English Spoken language: Arabic Producer: 2023Description: 113 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:- text
- Unmediated
- volume
- تـأثـيـر بعض الزيوت النباتية على الخـلايا السـرطانية مقـارنة بدهن اللـبن [Added title page title]
- 664.3
- Issued also as CD
Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Date due | Barcode | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Thesis | قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.07.Ph.D.2023.Ra.I (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110088029000 |
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 85-113.
In general, change the nutritional system of human, may be helpful for decreasing the incidence of colon cancer. Different studies confirmed that increasing body weight (obesity) and consumption fast foods is associated with increase cases of colon cancer between consumers. On the other hand, milk fat might play an essential role in reducing the risk of colon cancer.
Vegetable oils are rich in vitamin D (antioxidant agent) which helps in body cells protection. Also, the high percentages of unsaturated fatty acids in these oils help in decreasing cholesterol content of human blood specially the harmful low density one (LDL). Moreover, these oils contacting high percentage of omega unsaturated fatty acids, which consider very essential for improving human body status. Beside that all vegetable oils contain high content of high anti-inflammatory agents and vitamin A which are important for eyes and skin health. Also, this vitamin considers a strong antioxidant agent and play very important role in body cells safety from wide range of carcinogens. Therefore, this study aims to investigate the application of some vegetable oil and milk fat in developing functional soft cheese with anticancer properties.
A. Chemical properties, antioxidant and anticancer activities of milk fat some vegetable oils
Results obtained could be summarized as the following:
• Fat constants showed that all tested oils had good quality.
82
• The relative distribution of fatty acid profile shows that butter oil had the highest amount of butyric acid (C4:0) and lauric acid (C12:0).
• Palmitic acid (C16:0 saturated acid) was dominant in shortening. In contrast, sunflower and corn oils had the lowest levels of saturation. Linoleic acid (C18:2) polyunsaturated fatty acid was the most dominant in sunflower oil compared to other tested edible oils.
• High levels of linolenic acid (C18:3n3) fatty acid distribution was observed in soybean, cottonseed and sesame oils.
• The stability of butter oil and shortening under acceleration conditions of oxidation was due to their content of saturated fatty acids. Cottonseed oil had significantly the highest antioxidant and anti-carcinogenic activities compared to tested edible oils
Consequently, cottonseed oil could be recommended in manufacturing of imitation cheese for enhancing its anti-carcinogenic activity.
B. Manufacture of white soft cheese using milk fat and tested vegetable oils
Results obtained could be concluded as the following:
• Levels of moisture in different cheese treatments were increased during cold storage period.
83
• Levels of pH were decreased during cold storage periods as a result of lactic acid produced by starter culture.
• Short chain fatty acids (C:4-C:12) were only found in white some cheese manufacture from milk fat.
• Levels of unsaturated fatty acids were increased in cheese treatments with vegetable oils.
• Antioxidant and anticancer activities of cheese sample manufactured from milk fat: cottonseed oil (1:1) were significantly increased compared to cheese sample manufacture from shortening or milk fat only.
تغيير نمط الحياة المتبع مشتملآ علي النظام الغذائي للمستهلك من الممكن أن يساعد
على الحد من خطر الإصابة بالسرطان بشكل عام، فضلاً عن تحسين الحالة الصحية العامة
للجسم. وقد أثبتت بعض الأبحاث أن زيادة الوزن أو البدانة تزيد من خطر الإصابة بسرطان
القولون، كما أثبتت بعض الدراسات إرتباط الوجبات الغذائية الغنية بالدهون بسرطان القولون.
لذا يُنصح بخفض كمية الدهون المستهلكة يوميآ .
وقد ساهم التطور التكولوجى فى إكتشاف خطأ شائع عند كثير من الناس وهو أن
الدهون المتواجدة فى الألبان الطبيعية مثل الزبدة البلدى والقشدة تمثل خطورة على صحة
الإنسان، وذلك غير صحيح تماما،ً حيث أثبتت الدراسات والأبحاث الحديثة أن دهون الألبان
مفيدة فى علاج أمراض السرطان خاصة سرطان القولون .
أما بالنسبة للزيوت النباتية فهي غنية بفيتامين ) D( المقاوم للأكسدة والذي يساعد على
حماية خلايا الجسم من التلف، والنسبة الاكبر من الدهون غير المشبعة فيها تساعد على خفض
الكوليسترول وخاصةَ الضار.
وهذه الأنواع من الزيوت غنية بأحماض أوميجا )3 و 6 و 9( الدهنية غير المشبعة،
وهي أحماض ضرورية في عمل كل خلية في الجسم.
كما أن الزيوت النباتية أيضا تحتوي بشكل كبير على مكونات حيوية مضادة للألتهابات
كذلك فأن المركبات التي ينتجها الجسم من الأحماض الدهنية الأساسية (EFAs ) لها تأثير
مضاد للمواد الكيماوية المسببة للألتهابات و السرطانات في الجسم.
كما تحتوي الزيوت النباتية على فيتامين (A) الذي يفيد النظر والجلد والنمو، وهو
مضاد أكسدة قوي ويمنع تلف الخلايا بالجسم وأنواع السرطانات المختلفة.
وبناءاً على ماسبق ذكره، فإن الهدف من هذه الرسالة هو دراسة قدرة زيوت نباتية
المخت برة على خفض خطر الأصابة بسرطان القولون مع دهن اللبن كذلك تأثير هذة الزيوت
علي خصائص الجبن أبيض طري الذي يتميز بمستويات قبول حسي لدي المستهلك.
2
شملت الدراسة علي جزائين: الجزء الأول تم على دهن اللبن والزيوت النباتية
المختبرة من حيث دراسة خواصها وتركيبها وتأثيرها على سرطان القولون. أما الجزء الثاني
هو إنتاج جبن أبيض طري طازج بإستبدال دهن اللبن بنسب مختلفة مع الزيوت النباتية
المختبرة.
الجزء الأول دراسة بعض الخواص الكيميائية والصحية لدهن اللبن مقارنة ببعض
الزيوت النباتية
- تم تحضير دهن اللبن المُركز ) ٩٩,٥ ٪( من القشدة المصنعة من لبن جاموسي على
درجة حرارة ) ٦٠ °م(
- المقارنة بين دهن اللبن و الشورتننج و كذلك بعض الزيوت النباتية )زيت الصويا،
بذرة القطن، السمسم، عباد الشمس، الذرة( من حيث بعض خصائص و الثوابت
الكيميائية وهي )٪الأحماض الدهنية الحرة، رقم التصبن، ا لرقم اليودي(.
- إجراء إختبار الرانسيمات لتقييم مدى الثبات الأكُسيدي لدهن اللبن مقارنة بالزيوت
النباتية.
- إجراء إختبار النشاط مضاد للأكسدة في دهن اللبن مقارنة بالزيوت المختبرة.
- تقدير نسبة الأحماض الدهنية وتركيبها بظاستخدام جهاز Gas chromatography .
- تقييم قدرة هذه الأنواع من الزيوت والدهون على خفض خطر سرطان القولون
النتائج المتحصل عليها كانت كالتالي:
- أظهرت نتائج ثوابت الدهون أن جميع الزيوت المختبرة كانت ذات نوعية جيدة، كما
يوضح التوزيع النسبي للأحماض الدهنية أن دهن اللبن يحتوي على أعلى كمية من
حمض البيوتريك ) C4: 0 ( وحمض اللوريك ) C12: 0 (. وكان حمض البالمتيك
( C16: 0 حمض مشبع( هو الأكثر نسبيا في دهن اللبن.
Issued also as CD
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.