header
Image from OpenLibrary

Disordered eating behaviors among final year medical students and its relationship with alexithymia and social cognition / by Esraa Shehata Ismail ; Supervision of Prof. Dr Mona Yehia El Rakhawy, Prof. Dr Heba Fathy Abdelrahim, Prof. Dr Ashraf Adel Fouad.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2023Description: 217 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • / سلوكيات الاكل المضطربة لدى طلاب السنة الاخيرة من كلية الطب و علاقتها بعجز التعبير عن المشاعر و القدرات المعرفية الاجتماعية [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 616.8526
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. Summary: Background: Eating disorders can emerge at any age. However, transitioning from high school to university increases the risk of eating disorders. Medical students are subjected to high-stress levels and have a high risk of developing burnout and mental health problems, including eating disorders, making them an interesting population to study. In addition, higher levels of alexithymia and deficits in social cognition have been implicated in both the development and maintenance of EDs compared to healthy controls. Objectives: Estimating the prevalence of risk for eating disorders and its associated factors among final-year medical students. In addition to assessing disordered eating behaviors, relationships with alexithymia, and social cognition. Methods: This comparative, descriptive, cross-sectional study was conducted during the period from August 2021 to December 2022 in the Faculty of Medicine, Cairo University, where a total sample of 370 final-year students, both males and females, were included and divided into two groups: Group A (136 students with risk of eating disorders) and Group B (234 students without risk of eating disorders). Semi-structured psychiatric interview, SCID-I, and General Health Questionnaire-12 were used to exclude psychiatric disorders. Subsequent assessments were done by using the Eating Attitude Test -26 (EAT-26), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), Teruel Orthorexia Scale (TOS), Toronto Alexithymia Scale (TAS- 20), Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS), Emotion Identification Test from Ekman Program, Reading the Mind in the Eyes Test - revised version. Results: About one-third (36.8.0%) of the studied students were at risk for eating disorders. ED risk was more common among female students. Also, unmarried, those with higher BMI, and those with a family history of overweight, obesity and psychiatric disorders were at more risk. Students with risk of eating disorders had significantly higher alexithymia scores and lower social cognition scores when compared to the students without risk. The regression analysis revealed significant main and interaction effects of restraint concern of EDE-Q, limited access to emotion regulation strategies subscale of DERS, lack of emotional awareness subscale of DERS, eating concern of EDE-Q, binging, orthorexia nervosa subscale of TOS, total TOS score, RMET, and weight concern of EDE-Q on predicting risk of eating disorders (R Square = 0.760). Conclusion: Many medical students are at greater risk of eating disorders. Difficulties in emotion regulation, deficits in social cognition, and higher disordered eating behaviors and orthorexia severity increase the probability of risk of eating disorders. Special programs are needed to manage this potential problem for future physicians and their patientsSummary: الخلفية: يمكن أن تظهر اضطرابات الأكل في أي عمر. ومع ذلك، فإن الانتقال من المدرسة الثانوية إلى الجامعة يزيد من خطر الإصابة باضطرابات الأكل. يتعرض طلاب الطب لمستويات عالية من التوتر ولديهم خطر كبير للإصابة بالإرهاق ومشاكل الصحة العقلية، بما في ذلك اضطرابات الأكل، مما يجعلهم مجموعة مثيرة للاهتمام للدراسة. بالإضافة إلى ذلك، تم ربط مستويات أعلى من فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر والعجز في الإدراك الاجتماعي بكل من تطور اضطرابات الأكل والحفاظ عليها مقارنة بالضوابط الصحية. الأهداف: تقدير انتشار خطر اضطرابات الأكل والعوامل المرتبطة بها بين طلاب الطب في السنة النهائية. بالإضافة إلى تقييم سلوكيات الأكل المضطربة، والعلاقات مع فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر والإدراك الاجتماعي. الطريقة: أجريت هذه الدراسة المقارنة الوصفية المقطعية خلال الفترة من أغسطس 2021 إلى ديسمبر 2022 في كلية الطب جامعة القاهرة، حيث تم تضمين عينة إجمالية من 370 طالبًا وطالبة في السنة النهائية، من الذكور والإناث، وقسموا إلى مجموعتين: المجموعة أ (136 طالبًا معرضين لخطر اضطرابات الأكل) والمجموعة ب (234 طالبًا غير معرضين لخطر اضطرابات الأكل). تم استخدام المقابلة النفسية شبه المنظمة، وSCID-I، واستبيان الصحة العامة-12 لاستبعاد الاضطرابات النفسية. تم إجراء التقييمات اللاحقة باستخدام اختبار موقف الأكل -26 (EAT-26)، واستبيان فحص اضطرابات الأكل (EDE-Q)، ومقياس تيرويل لتقويم العظام (TOS)، ومقياس تورنتو أليكسيثيميا (TAS-20)، ومقياس صعوبة تنظيم المشاعر (DERS)، واختبار تحديد المشاعر من برنامج إيكمان، واختبار قراءة العقل في العيون - النسخة المنقحة. النتائج: كان حوالي ثلث (36.8.0%) من الطلاب الذين تمت دراستهم معرضين لخطر اضطرابات الأكل. وكان خطر ضعف الانتصاب أكثر شيوعًا بين الطالبات. كما كان غير المتزوجين، وأولئك الذين لديهم مؤشر كتلة جسم أعلى، وأولئك الذين لديهم تاريخ عائلي من زيادة الوزن والسمنة والاضطرابات النفسية أكثر عرضة للخطر. وكان لدى الطلاب المعرضين لخطر اضطرابات الأكل درجات أعلى بكثير في فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر ودرجات أقل في الإدراك الاجتماعي مقارنة بالطلاب غير المعرضين للخطر. كشف تحليل الانحدار عن تأثيرات رئيسية وتفاعلية كبيرة للقلق بشأن ضبط النفس في EDE-Q، والوصول المحدود إلى استراتيجيات تنظيم المشاعر الفرعية في DERS، والافتقار إلى المقياس الفرعي للوعي العاطفي في DERS، والقلق بشأن تناول الطعام في EDE-Q، والشراهة، والشهية العصبية الفرعية في TOS، والدرجة الإجمالية في TOS، وRMET، والقلق بشأن الوزن في EDE-Q على التنبؤ بخطر اضطرابات الأكل (R Square = 0.760). الاستنتاج: يتعرض العديد من طلاب الطب لخطر أكبر من اضطرابات الأكل. إن الصعوبات في تنظيم المشاعر، والعجز في الإدراك الاجتماعي، وسلوكيات الأكل غير المنتظمة، وشدة فقدان الشهية للطعام، تزيد من احتمالية الإصابة باضطرابات الأكل. وهناك حاجة إلى برامج خاصة لإدارة هذه المشكلة المحتملة للأطباء المستقبليين ومرضاهم.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.11.21.Ph.D.2023.Es.D (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110089397000

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 168-217.

Background: Eating disorders can emerge at any age. However, transitioning from high school to university increases the risk of eating disorders. Medical students are subjected to high-stress levels and have a high risk of developing burnout and mental health problems, including eating disorders, making them an interesting population to study. In addition, higher levels of alexithymia and deficits in social cognition have been implicated in both the development and maintenance of EDs compared to healthy controls. Objectives: Estimating the prevalence of risk for eating disorders and its associated factors among final-year medical students. In addition to assessing disordered eating behaviors, relationships with alexithymia, and social cognition.
Methods: This comparative, descriptive, cross-sectional study was conducted during the period from August 2021 to December 2022 in the Faculty of Medicine, Cairo University, where a total sample of 370 final-year students, both males and females, were included and divided into two groups: Group A (136 students with risk of eating disorders) and Group B (234 students without risk of eating disorders). Semi-structured psychiatric interview, SCID-I, and General Health Questionnaire-12 were used to exclude psychiatric disorders. Subsequent assessments were done by using the Eating Attitude Test -26 (EAT-26), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), Teruel Orthorexia Scale (TOS), Toronto Alexithymia Scale (TAS- 20), Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS), Emotion Identification Test from Ekman Program, Reading the Mind in the Eyes Test - revised version.

Results: About one-third (36.8.0%) of the studied students were at risk for eating disorders. ED risk was more common among female students. Also, unmarried, those with higher BMI, and those with a family history of overweight, obesity and psychiatric disorders were at more risk. Students with risk of eating disorders had significantly higher alexithymia scores and lower social cognition scores when compared to the students without risk. The regression analysis revealed significant main and interaction effects of restraint concern of EDE-Q, limited access to emotion regulation strategies subscale of DERS, lack of emotional awareness subscale of DERS, eating concern of EDE-Q, binging, orthorexia nervosa subscale of TOS, total TOS score, RMET, and weight concern of EDE-Q on predicting risk of eating disorders (R Square = 0.760).
Conclusion: Many medical students are at greater risk of eating disorders. Difficulties in emotion regulation, deficits in social cognition, and higher disordered eating behaviors and orthorexia severity increase the probability of risk of eating disorders. Special programs are needed to manage this potential problem for future physicians and their patients

الخلفية: يمكن أن تظهر اضطرابات الأكل في أي عمر. ومع ذلك، فإن الانتقال من المدرسة الثانوية إلى الجامعة يزيد من خطر الإصابة باضطرابات الأكل. يتعرض طلاب الطب لمستويات عالية من التوتر ولديهم خطر كبير للإصابة بالإرهاق ومشاكل الصحة العقلية، بما في ذلك اضطرابات الأكل، مما يجعلهم مجموعة مثيرة للاهتمام للدراسة. بالإضافة إلى ذلك، تم ربط مستويات أعلى من فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر والعجز في الإدراك الاجتماعي بكل من تطور اضطرابات الأكل والحفاظ عليها مقارنة بالضوابط الصحية. الأهداف: تقدير انتشار خطر اضطرابات الأكل والعوامل المرتبطة بها بين طلاب الطب في السنة النهائية. بالإضافة إلى تقييم سلوكيات الأكل المضطربة، والعلاقات مع فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر والإدراك الاجتماعي.
الطريقة: أجريت هذه الدراسة المقارنة الوصفية المقطعية خلال الفترة من أغسطس 2021 إلى ديسمبر 2022 في كلية الطب جامعة القاهرة، حيث تم تضمين عينة إجمالية من 370 طالبًا وطالبة في السنة النهائية، من الذكور والإناث، وقسموا إلى مجموعتين: المجموعة أ (136 طالبًا معرضين لخطر اضطرابات الأكل) والمجموعة ب (234 طالبًا غير معرضين لخطر اضطرابات الأكل). تم استخدام المقابلة النفسية شبه المنظمة، وSCID-I، واستبيان الصحة العامة-12 لاستبعاد الاضطرابات النفسية. تم إجراء التقييمات اللاحقة باستخدام اختبار موقف الأكل -26 (EAT-26)، واستبيان فحص اضطرابات الأكل (EDE-Q)، ومقياس تيرويل لتقويم العظام (TOS)، ومقياس تورنتو أليكسيثيميا (TAS-20)، ومقياس صعوبة تنظيم المشاعر (DERS)، واختبار تحديد المشاعر من برنامج إيكمان، واختبار قراءة العقل في العيون - النسخة المنقحة.

النتائج: كان حوالي ثلث (36.8.0%) من الطلاب الذين تمت دراستهم معرضين لخطر اضطرابات الأكل. وكان خطر ضعف الانتصاب أكثر شيوعًا بين الطالبات. كما كان غير المتزوجين، وأولئك الذين لديهم مؤشر كتلة جسم أعلى، وأولئك الذين لديهم تاريخ عائلي من زيادة الوزن والسمنة والاضطرابات النفسية أكثر عرضة للخطر. وكان لدى الطلاب المعرضين لخطر اضطرابات الأكل درجات أعلى بكثير في فقدان القدرة على التعبير عن المشاعر ودرجات أقل في الإدراك الاجتماعي مقارنة بالطلاب غير المعرضين للخطر. كشف تحليل الانحدار عن تأثيرات رئيسية وتفاعلية كبيرة للقلق بشأن ضبط النفس في EDE-Q، والوصول المحدود إلى استراتيجيات تنظيم المشاعر الفرعية في DERS، والافتقار إلى المقياس الفرعي للوعي العاطفي في DERS، والقلق بشأن تناول الطعام في EDE-Q، والشراهة، والشهية العصبية الفرعية في TOS، والدرجة الإجمالية في TOS، وRMET، والقلق بشأن الوزن في EDE-Q على التنبؤ بخطر اضطرابات الأكل (R Square = 0.760).
الاستنتاج: يتعرض العديد من طلاب الطب لخطر أكبر من اضطرابات الأكل. إن الصعوبات في تنظيم المشاعر، والعجز في الإدراك الاجتماعي، وسلوكيات الأكل غير المنتظمة، وشدة فقدان الشهية للطعام، تزيد من احتمالية الإصابة باضطرابات الأكل. وهناك حاجة إلى برامج خاصة لإدارة هذه المشكلة المحتملة للأطباء المستقبليين ومرضاهم.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.