Preparation and evaluation of potency of bivalent Newcastle and Salmonella inactivated Poultry vaccine / by Sarah Sobhy Abd El-Aziz Nagy ; Supervision of Prof. Dr. Jakeen Kamal Abdel Haleem El-Jakee, Prof. Dr. Sherif Abdel Moneam Marouf, Dr. Mounir Mohamed El-Safty.
Material type:
- text
- Unmediated
- volume
- / تحضير وتقييم فاعلية لقاح ثنائى مثبط للنيوكاسل والسالمونيلا فى الدواجن [Added title page title]
- 636.5
- Issues also as CD.
Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.10.10.Ph.D.2024.Sa.P (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110090091000 |
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
No cover image available | No cover image available | No cover image available | No cover image available | No cover image available | No cover image available | No cover image available | ||
Cai01 10 10 Ph.D 2023 Em.P Prevalence of Shiga Toxin Producing Escherichia coli among Dogs and Cats / | Cai01.10.10.Ph.D.2023.Mo.S Streptococcus pyogenes (GAS) surveillance, evolution and (EMM) typing / | Cai01.10.10.Ph.D.2024.Ma.A Application of Chitinase Enzyme as a Bacterial Anticancer Product in Pet Animals / | Cai01.10.10.Ph.D.2024.Sa.P Preparation and evaluation of potency of bivalent Newcastle and Salmonella inactivated Poultry vaccine / | Cai01.10.11.M.Sc.1996.Th.I The immune-potentiating impact of zine and vitamin E in buffalo calves / | Cai01.10.11.M.Sc.1997.Em.E Effect of some protein supplements on growth performance and immune response of Fayoumi chickens / | Cai01.10.11.M.Sc.1997.Mo.E Effect of some essential fatty acids and vitamin E on performance and immune status of broiler chicken / |
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 72-85.
This study was conducted to prepare and evaluate the potency of different inactivated vaccine formulations that protect chickens against Salmonella Enteritidis and Newcastle disease virus using Montanide as adjuvant. Protection and the humoral immune response of prepared vaccines against Salmonella Enteritidis and Newcastle disease virus was evaluated and compared to imported vaccine. In this study, different formulae of Salmonella Enteritidis and Newcastle disease vaccines were prepared and compared with the imported one by measuring the antibody titer against Newcastle disease virus by hemagglutination inhibition test and the antibody titer against Salmonella Enteritidis using Enzyme Linked Immunosorbent Assay. the protection percentages against Newcastle disease and Salmonella Enteritidis were recorded to determine the best effective formula. The highest hemagglutination inhibition antibody level against NDV at first week was recorded for the prepared combined Newcastle disease and Salmonella Enteritidis vaccine (4.2 log2) followed by the prepared monovalent Newcastle disease (3.4 log2); the lowest antibody level (3.1 log2) for the imported vaccine. A gradual increase was observed in all groups to 7.1 log2, 6.8 log2 and 6.4 log2 at fourth week post vaccination, respectively. The antibody titer against Salmonella Enteritidis was 552 for the prepared combined Salmonella Enteritidis and Newcastle disease, followed by the prepared monovalent Salmonella Enteritidis (477) at first week post vaccination; and for the imported vaccine was 477. There was a gradual increase to 1456, 1406 and 1130 at fourth week post vaccination, respectively. The prepared combined vaccines gave the highest protection percentage, followed by prepared monovalent types and finally imported vaccines. Vaccination by the prepared combined Salmonella Enteritidis and Newcastle disease vaccine may be a way to increase the resistance of birds to Salmonella and Newcastle and to decrease the shedding rate.
أجريت هذه الدراسة لتحضير وتقييم فعالية تركيبات مختلفة للقاحات المثبطة التي تحمي الدجاج ضد السالمونيلا المعوية وفيروس مرض النيوكاسل باستخدام المونتانيد كمساعد ومحفز مناعى. تم تقييم الحماية والاستجابة المناعية للقاحات المحضرة ضد السالمونيلا والنيوكاسل ومقارنتها باللقاح المستورد. في هذه الدراسة، تم تحضير اشكال مختلفة للقاح السالمونيلا والنيوكاسل ومقارنتها مع اللقاح المستورد عن طريق قياس عيار الاجسام المضاد ضد فيروس النيوكاسل عن طريق اختبار HI وقياس مستوى الاجسام المضادة ضد السالمونيلا باستخدام اختبار ELISA. ومن ناحية أخرى تم تسجيل نسب الحماية ضد الاصابة بمرض النيوكاسل والسالمونيلا المعوية وذلك لتحديد أفضل تركيبة فعالة للقاح. تم تسجيل أعلى مستوى من الأجسام المضادة ضد فيروس نيوكاسل في الأسبوع الأول للقاح الثنائي لمرض النيوكاسل المحضر ولقاح السالمونيلا (4.2) يليه اللقاح الأحادي المحضر فقد سجل (3.4)؛ تم الحصول على أدنى مستوى للأجسام المضادة (3.1 log2) مع اللقاح المستورد. وقد لوحظت زيادة تدريجية في جميع المجموعات إلى 7.1 log2 و6.8 log2 و6.4 log2 في الأسبوع الرابع بعد التحصين، على التوالي. كان عيار الأجسام المضادة ضد السالمونيلا 552 للقاح الثنائى لمرض السالمونيلا والنيوكاسل المحضر، يليه لقاح السالمونيلا المحضرة الأحادي (477) في الأسبوع الأول بعد التحصين؛ وكان عيار الأجسام المضادة الذي تم الحصول عليه للقاح المستورد 477. وكانت هناك زيادة تدريجية إلى 1456 و1406 و1130 في الأسبوع الرابع بعد التحصين، على التوالي. أعطى اللقاح الثنائي المحضر أعلى نسبة حماية، يليها اللقاحات الأحادي المحضر وأخيرا اللقاح المستوردة. قد يكون التحصين بلقاح السالمونيلا والنيوكاسل المحضر معًا وسيلة لزيادة مقاومة الطيور للسالمونيلا ونيوكاسل وتقليل معدل اصابة الطيور.
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.