header
Image from OpenLibrary

Effect of acidic medium on color stability and surface roughness of multicolor hybrid ceramics : an in-vitro study / by Nourhan Waysal Abu Ramadan ; Supervision Prof. Hesham Al Ansary, Dr. Samaa Nagy Kotb.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2023Description: 94 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • : تأثير الوسط الحمضي على ثبات لون وخشونة سطح السيراميك المهجن متعدد الألوان / دراسة معملية [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 617.675
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023. Summary: Aim: The aim of this study was to assess how two commonly consumed acidic beverage solutions (Coffee and Coca-Cola) affected the color stability and surface roughness of multi-color hybrid ceramics after immersion and accelerated aging. Methodology: A hybrid ceramic (Vita Enamic Multi-color) CAD/CAM blocks were used to create a total of 21 specimens, each of which was 1.5 mm thick. Three subgroups (n=7) were examined in accordance with the acidic immersion solutions (Coffee, Coca-Cola), and distilled water serving as the control group. Before testing, specimens were kept in 20 ml of each solution at 37 °C for 28 days. Before and after 28 days of immersion and accelerated ageing, baseline color and surface roughness measurements were taken with a spectrophotometer and a non-contact profilometer, respectively. Results: According to color measurements, immersion in coffee led to noticeably higher color change values (ΔE) (10.21±0.29), followed by cola (3.13±0.18), while the lowest value was found in Distilled water (1.06±0.10). While regarding surface roughness, Coffee immersed samples had the greatest value (0.2137±0.0259), then followed by distilled water (0.2050±0.0228), while cola had the lowest value (0.1633±0.0068). The correlation between color change and surface roughness was a negative non-significant in coffee and distilled water groups, with P values of (0.52 and 0.11), respectively. However, there was a positive non-significant correlation in Cola group(P=0.27). Conclusions: Coffee immersion of multi color hybrid ceramics resulted in discoloration that was above the clinically acceptable level and significantly increased the surface roughness. Immersion in Coca-Cola resulted in an unnoticeable color change and significantly decreased surface roughness. Summary: سيراميك الأسنان الهجين متعدد الألوان المطور حديثًا يجمع بين خصائص السيراميك والمركب الراتنجي، لقد أصبحت شائعة ومتزايد الطلب عليها، بسبب الخصائص الميكانيكية المتشابهة نسبيًا للأسنان الطبيعية وخصائصها الجمالية الممتازة. صممت هذه الدراسة لتقييم تأثير المشروبات الحمضية الشائعة الاستهلاك (قهوة وكولا) بقيم PH مختلفة (5.5 و3.0) على التوالي على ثبات اللون وخشونة سطح السيراميك الهجين متعدد الألوان (Vita Enamic). في هذه الدراسة، تم تقسيم خمس كتل من السيراميك الهجين متعدد الألوان بواسطة آلة (isomet) إلى 21 عينة مستطيلة الشكل بأبعاد (14 × 15 × 1.5) مم. تم الانتهاء من العينات وتلميعها باستخدام مجموعة أدوات التلميع التقنية Vita Enamic على النحو الموصي به من قبل الشركة المصنعة. تم تقسيم العينات إلى ثلاث مجموعات حسب محاليل الغمر، تحتوي كل مجموعة على 7 عينات: المجموعة (أ) للقهوة والمجموعة (ب) للكولا والمجموعة (ج) للمياه المقطرة. ثم تم تخزين القوارير في حاضنة عند 37 درجة مئوية لمدة 28 يومًا. تم إجراء تحليل مقياس الطيف الضوئي لقياس معاملات اللون (أ *، ب *، ج *)، ومتوسط فرق اللون (ΔE) قبل وبعد الغمر في المشروبات الحمضية واستخدام مقياس عدم التلامس لقياس خشونة السطح قبل وبعد دورات الغمر. ، حيث تم العثور على أعلى قيمة لتغير اللون (ΔE) أظهرت النتائج اختلافًا ذو دلالة احصائية في اللون بين المحاليل المختلفة للعينات المغمورة بالقهوة (0.29± 10.21) تليها الكولا (0.18 ± 3.13)، بينما سجلت أقل قيمة في الماء (0.10± 1.06). بعد الغمر في محاليل مختلفة، كان هناك فرق ذو دلالة احصائية في خشونة السطح بين المجموعات المختلفة، أعلى قيمة تم تسجيلها في العينات المغمورة بالقهوة (0.0259±0.2137)، يليها الماء (0.0228± 0.2050)، بينما أقل قيمة وجدت في عينات الكولا (0.0068± 0.16). أظهرت نتائج ارتباط بيرسون بين تغيرات اللون وخشونة السطح عدم وجود دلالة إحصائية (سلبي) في مجموعة القهوة 0.29) (P = 0.52) -= r) بينما في مجموعة الكولا أظهرت عدم وجود دلالة إحصائية (إيجابي) (r = 0.47) (P = 0.27) وعدم وجود دلالة إحصائية (سلبي) (r = - 0.66) (P = 0.11) في مجموعة المياه. وهكذا، خلصت الدراسة الحالية إلى أن القهوة هي مشروب تلطيخ محتمل، قد يكون له تأثير سلبي على لون وخشونة سطح الترميمات الجمالية، اعتمادًا على بنيتها المجهرية والتباين التركيبي. تم العثور على ذو دلالة احصائية لاختلاف اللون وخشونة السطح بين محاليل الغمر المختلفة. ومع ذلك، فإن التجارب السريرية الخاضعة للرقابة ضرورية لتأكيد استقرار اللون على المدى الطويل وخشونة السطح قبل إعطاء التوصيات السريرية.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.09.09.M.Sc.2023.No.E (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110090117000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 93-91.

Aim: The aim of this study was to assess how two commonly consumed acidic beverage solutions
(Coffee and Coca-Cola) affected the color stability and surface roughness of multi-color hybrid
ceramics after immersion and accelerated aging.
Methodology: A hybrid ceramic (Vita Enamic Multi-color) CAD/CAM blocks were used to create
a total of 21 specimens, each of which was 1.5 mm thick. Three subgroups (n=7) were examined in
accordance with the acidic immersion solutions (Coffee, Coca-Cola), and distilled water serving as
the control group. Before testing, specimens were kept in 20 ml of each solution at 37 °C for 28
days. Before and after 28 days of immersion and accelerated ageing, baseline color and surface
roughness measurements were taken with a spectrophotometer and a non-contact profilometer,
respectively.
Results: According to color measurements, immersion in coffee led to noticeably higher color
change values (ΔE) (10.21±0.29), followed by cola (3.13±0.18), while the lowest value was found
in Distilled water (1.06±0.10). While regarding surface roughness, Coffee immersed samples had
the greatest value (0.2137±0.0259), then followed by distilled water (0.2050±0.0228), while cola
had the lowest value (0.1633±0.0068). The correlation between color change and surface roughness
was a negative non-significant in coffee and distilled water groups, with P values of (0.52 and 0.11),
respectively. However, there was a positive non-significant correlation in Cola group(P=0.27).
Conclusions: Coffee immersion of multi color hybrid ceramics resulted in discoloration that was
above the clinically acceptable level and significantly increased the surface roughness. Immersion
in Coca-Cola resulted in an unnoticeable color change and significantly decreased surface
roughness.

سيراميك الأسنان الهجين متعدد الألوان المطور حديثًا يجمع بين خصائص السيراميك والمركب الراتنجي، لقد أصبحت شائعة ومتزايد الطلب عليها، بسبب الخصائص الميكانيكية المتشابهة نسبيًا للأسنان الطبيعية وخصائصها الجمالية الممتازة.
صممت هذه الدراسة لتقييم تأثير المشروبات الحمضية الشائعة الاستهلاك (قهوة وكولا) بقيم PH مختلفة (5.5 و3.0) على التوالي على ثبات اللون وخشونة سطح السيراميك الهجين متعدد الألوان (Vita Enamic).
في هذه الدراسة، تم تقسيم خمس كتل من السيراميك الهجين متعدد الألوان بواسطة آلة (isomet) إلى 21 عينة مستطيلة الشكل بأبعاد (14 × 15 × 1.5) مم. تم الانتهاء من العينات وتلميعها باستخدام مجموعة أدوات التلميع التقنية Vita Enamic على النحو الموصي به من قبل الشركة المصنعة.
تم تقسيم العينات إلى ثلاث مجموعات حسب محاليل الغمر، تحتوي كل مجموعة على 7 عينات: المجموعة (أ) للقهوة والمجموعة (ب) للكولا والمجموعة (ج) للمياه المقطرة. ثم تم تخزين القوارير في حاضنة عند 37 درجة مئوية لمدة 28 يومًا.
تم إجراء تحليل مقياس الطيف الضوئي لقياس معاملات اللون (أ *، ب *، ج *)، ومتوسط فرق اللون (ΔE) قبل وبعد الغمر في المشروبات الحمضية واستخدام مقياس عدم التلامس لقياس خشونة السطح قبل وبعد دورات الغمر.
، حيث تم العثور على أعلى قيمة لتغير اللون (ΔE) أظهرت النتائج اختلافًا ذو دلالة احصائية في اللون بين المحاليل المختلفة للعينات المغمورة بالقهوة (0.29± 10.21) تليها الكولا (0.18 ± 3.13)، بينما سجلت أقل قيمة في الماء (0.10± 1.06). بعد الغمر في محاليل مختلفة، كان هناك فرق ذو دلالة احصائية في خشونة السطح بين المجموعات المختلفة، أعلى قيمة تم تسجيلها في العينات المغمورة بالقهوة (0.0259±0.2137)، يليها الماء (0.0228± 0.2050)، بينما أقل قيمة وجدت
في عينات الكولا (0.0068± 0.16).

أظهرت نتائج ارتباط بيرسون بين تغيرات اللون وخشونة السطح عدم وجود دلالة إحصائية (سلبي) في مجموعة القهوة 0.29) (P = 0.52) -= r) بينما في مجموعة الكولا أظهرت عدم وجود دلالة إحصائية (إيجابي) (r = 0.47) (P = 0.27) وعدم وجود دلالة إحصائية (سلبي) (r = - 0.66) (P = 0.11) في مجموعة المياه.
وهكذا، خلصت الدراسة الحالية إلى أن القهوة هي مشروب تلطيخ محتمل، قد يكون له تأثير سلبي على لون وخشونة سطح الترميمات الجمالية، اعتمادًا على بنيتها المجهرية والتباين التركيبي. تم العثور على ذو دلالة احصائية لاختلاف اللون وخشونة السطح بين محاليل الغمر المختلفة. ومع ذلك، فإن التجارب السريرية الخاضعة للرقابة ضرورية لتأكيد استقرار اللون على المدى الطويل وخشونة السطح قبل إعطاء التوصيات السريرية.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.