header
Image from OpenLibrary

Acute Effects of Heated Tobacco Smoking / by Hebatallah Hesham Ahmed Mohamed ; Supervisors Prof. Ayman Elsayed Salem, Ass. Prof. Naglaa Bakry Ahmed, Dr. Menna Helmy Mohamed Abdel Gawad, Dr. Eman AlHussain AbdulGawad.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2023Description: 148 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • الآثار الحادة لتدخين التبغ المسخن [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 616.2
Available additional physical forms:
  • Issued also as CD
Dissertation note: Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. Summary: 91 participants; 46 subjects of current cigarette smokers who were instructed not to smoke for at least 12 hours before the examination then divided into 2 groups. (Group 1): 23 subjects after assessment were allowed to smoke their usual cigarette brands. (Group 2): 23 subjects after assessment were allowed to smoke the IQOS (I quit ordinary smoking) tobacco sticks. (Group 3): 45 normal healthy nonsmoker subjects (control group). All participants were subjected to the following: complete medical history taking , clinical examination, SpO2, and heart rate were measured by a pulse oximeter, measurement of exhaled carbon monoxide, pulmonary functions test, and blood sample for serum cotinine level. Participants (groups 1 &2) were instructed to smoke either CC(conventional cigarettes) or HTPs according to their group. After that, all participants of (group 1 and group 2) were subjected again to the aforementioned measurements. Results: The post-smoking exhaled CO was elevated post-heated tobacco smoking mean 32.83 (±16.73 SD) more than post-cigarette smoking with statistical significance. Serum Cotinine levels increased post-smoking in both groups (heated tobacco products and conventional cigarettes) but slightly increased after HTPs more than CCs. The measurements of spirometry and SpO2 decreased post-smoking in both groups 1&2 and HR increased post smoking in both groups 1&2 with statistical significance with p value <0.001. Conclusion: HTPs have acute respiratory and cardiovascular effects similar to CCs but with less exhaled CO than CCsSummary: لدراسة الآثار الحادة لتدخين التبغ المسخن المرضى وطرق البحث: أجريت هذة الدراسة في مستشفى قصر العينى جامعة القاهرة، قسم الصدر في الفترة ما بين نوفمبر 2021 حتي اكتوبر 2022 بلغ عدد المشاركين واحداً وتسعين مشاركاً، وتم تقسيمهم إلى ثلاث مجموعات على النحو التالي:المجموعة 1: ثلاثة وعشرون شخصا من مدخني السجائر الحاليين الذين تلقوا تعليمات بعدم التدخين لمدة 12 ساعة على الأقل قبل الفحص، ثم بعد التقييم( قياس نسبة تشبع الدم بالاكسجين , معدل ضربات القلب , قياس اول اكسيد الكربون في الزفير , وظائف تنفس , عينة دم لمعرفة مستوي الكوتينين قبل التدخين ) سمح لهم بتدخين ماركاتهم المعتادة من السجائر.ثم اعادة التقييم (قياس نسبة تشبع الدم بالاكسجين , معدل ضربات القلب , قياس اول اكسيد الكربون في الزفير , وظائف تنفس , عينة دم لمعرفة مستوي الكوتينين بعد التدخين ب 5 دقائق و بعد 30 دقيقة )المجموعة الثانية: ثلاثة وعشرون شخصًا من مدخني السجائر الحاليين الذين تم توجيههم بعدم التدخين لمدة 12 ساعة على الأقل قبل الفحص، ثم بعد التقييم كما في المجموعة الاولي سمح لهم بتدخين أعواد تبغالايكوس IQOS. ثم اعادة التقييم كما في المجموعة الاولي .المجموعة الثالثة: خمسة وأربعون شخصاً يتمتعون بصحة جيدة كمجموعة ضابطة وليس لديهم تاريخ لأي نوع من أنواع التدخين النتائج: ارتفاع نسبة اول أكسيد الكربون في الزفير بعد تدخين السجائر التقليدية أكثر من تدخين منتج التبغ المسخن مع وجود دلالة إحصائية .ارتفاع مستوى الكوتينين في الدم بعد التدخين في كلا المجموعتين (منتجات التبغ المسخن والسجائر التقليدية) ولكن مستوى الكوتينين في منتجات التبغ المسخن ارتفع قليلاً مقارنة بمستوى ما بعد تدخين السجائرالتقليدية . انخفاض قياسات وظائف التنفس في كلا المجموعتين .انخفاض نسبة تشبع الدم بالاكسجين وزيادة معدل ضربات القلب بعد تدخين منتجات التبغ المسخن وبعد تدخين السجائرالتقليدية مع دلالة إحصائية بقيمة p value <0.001))
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.11.06.Ph.D.2023.He.A (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110089848000

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 114-148.

91 participants; 46 subjects of current cigarette smokers who
were instructed not to smoke for at least 12 hours before the examination then divided
into 2 groups. (Group 1): 23 subjects after assessment were allowed to smoke their usual
cigarette brands. (Group 2): 23 subjects after assessment were allowed to smoke the
IQOS (I quit ordinary smoking) tobacco sticks. (Group 3): 45 normal healthy nonsmoker
subjects (control group). All participants were subjected to the following: complete
medical history taking , clinical examination, SpO2, and heart rate were measured by a
pulse oximeter, measurement of exhaled carbon monoxide, pulmonary functions test, and
blood sample for serum cotinine level. Participants (groups 1 &2) were instructed to
smoke either CC(conventional cigarettes) or HTPs according to their group. After that, all
participants of (group 1 and group 2) were subjected again to the aforementioned
measurements.
Results: The post-smoking exhaled CO was elevated post-heated tobacco smoking mean
32.83 (±16.73 SD) more than post-cigarette smoking with statistical significance. Serum
Cotinine levels increased post-smoking in both groups (heated tobacco products and
conventional cigarettes) but slightly increased after HTPs more than CCs. The
measurements of spirometry and SpO2 decreased post-smoking in both groups 1&2 and
HR increased post smoking in both groups 1&2 with statistical significance with p value
<0.001.
Conclusion: HTPs have acute respiratory and cardiovascular effects similar to CCs but
with less exhaled CO than CCs

لدراسة الآثار الحادة لتدخين التبغ المسخن المرضى وطرق البحث: أجريت هذة الدراسة في مستشفى قصر العينى جامعة القاهرة، قسم الصدر في الفترة ما بين نوفمبر 2021 حتي اكتوبر 2022 بلغ عدد المشاركين واحداً وتسعين مشاركاً، وتم تقسيمهم إلى ثلاث مجموعات على النحو التالي:المجموعة 1: ثلاثة وعشرون شخصا من مدخني السجائر الحاليين الذين تلقوا تعليمات بعدم التدخين لمدة 12 ساعة على الأقل قبل الفحص، ثم بعد التقييم( قياس نسبة تشبع الدم بالاكسجين , معدل ضربات القلب , قياس اول اكسيد الكربون في الزفير , وظائف تنفس , عينة دم لمعرفة مستوي الكوتينين قبل التدخين ) سمح لهم بتدخين ماركاتهم المعتادة من السجائر.ثم اعادة التقييم (قياس نسبة تشبع الدم بالاكسجين , معدل ضربات القلب , قياس اول اكسيد الكربون في الزفير , وظائف تنفس , عينة دم لمعرفة مستوي الكوتينين بعد التدخين ب 5 دقائق و بعد 30 دقيقة )المجموعة الثانية: ثلاثة وعشرون شخصًا من مدخني السجائر الحاليين الذين تم توجيههم بعدم التدخين لمدة 12 ساعة على الأقل قبل الفحص، ثم بعد التقييم كما في المجموعة الاولي سمح لهم بتدخين أعواد تبغالايكوس IQOS. ثم اعادة التقييم كما في المجموعة الاولي .المجموعة الثالثة: خمسة وأربعون شخصاً يتمتعون بصحة جيدة كمجموعة ضابطة وليس لديهم تاريخ لأي نوع من أنواع التدخين النتائج: ارتفاع نسبة اول أكسيد الكربون في الزفير بعد تدخين السجائر التقليدية أكثر من تدخين منتج التبغ المسخن مع وجود دلالة إحصائية .ارتفاع مستوى الكوتينين في الدم بعد التدخين في كلا المجموعتين (منتجات التبغ المسخن والسجائر التقليدية) ولكن مستوى الكوتينين في منتجات التبغ المسخن ارتفع قليلاً مقارنة بمستوى ما بعد تدخين السجائرالتقليدية . انخفاض قياسات وظائف التنفس في كلا المجموعتين .انخفاض نسبة تشبع الدم بالاكسجين وزيادة معدل ضربات القلب بعد تدخين منتجات التبغ المسخن وبعد تدخين السجائرالتقليدية مع دلالة إحصائية بقيمة p value <0.001))

Issued also as CD

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.