Effect of egyptian livestock’s milk on bone health and immunity of albino rats / by Maryam Amr Hilal Hassan ; Supervisors Prof. Dr. Alyaa Ahmed Farid, Maysoon Mohammad Mohie El-Dinn Ibrahim.
Material type:
- text
- Unmediated
- volume
- / تأثير ألبان الثروة الحيوانية المصرية على صحة العظام و المناعة في الجرذان البيضاء [Added title page title]
- 571.96
- Issues also as CD.
Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Date due | Barcode | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.12.21.M.Sc.2023.Ma.E (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110090196000 |
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 83-107.
Milk is a whitish liquid that is secreted from mammary glands. However, it contains primary nutrients, as well as growth and immune factors. It is suggested that milk and its derivatives are beneficial diets at all stages of life, but particularly during childhood and adolescence when their minerals, protein, and other nutrient content may benefit the development of bone and muscle. To maintain bone health, our ancestors advised us to drink a cup of milk every day. Early weaning is a critical issue that face women and their babies in developing countries. To avoid infant malnutrition, they tend to use other milk types instead of baby formula. In order to clarify the strongest facts on milk intake and various outcomes connected to health, we designed this study on male and female Sprague dawely rats (3 weeks age) (Post-weaning). Animals was divided into 5 groups (control, cow, buffalo, goat and camel milk administrated groups) (10 rat/ group); each animal was administrated by 3.4 ml/day. We chose those milk types since they are the only milk types available in the Egyptian local market. Rats were administrated with milk for six weeks; at the end of the 5th week, five animals of each group were isolated (considered as non-immunized animals; NI) and blood was collected from the remaining five animals retro-orbitally (considered as before immunization; BI), then they were immunized with sheep red blood cells (SRBCs) and kept for another week to mount immune response (considered as after immunization animals; AI). Both AI and NI groups were continued to be administrated by milk till the end of week 6. To evaluate the effect of milk administration on bone and general heath, levels of liver function enzymes, kidney function parameters, minerals, vitamin D3, and lipid profile were measured in serum samples of NI male and female animals, while femur bone, liver, spleen and kidney were collected for histopathological examination. Also, animal’s body weight, food and water consumption were assayed throughout the experimental period. The effect of different milk types on rats’ immune response towards SRBCs was evaluated through pro-inflammatory cytokines, antioxidants, erythrocytes sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) measurement; together, with histopathological examination of spleen samples and hemagglutination assay. Our results showed that cow, buffalo and goat milk had a negative effects on serum tests, bones, liver and kidneys; while camel milk had a significant positive effects on these parameters. The histopathological examination of bone, liver and kidney sections confirmed the biochemical results. On the level of immune response, camel milk consumption reduced oxidative stress and inflammation in spleen that resulted from SRBCs immunization; in addition to, B cell stimulation that was apparent from the high level of anti-SRBCs antibodies. In conclusion, camel milk is recommended for consumption due to its low fat content and high level of oleic acid. Camel milk consumption, in rats, did not led to hyperlipidemia; and prevented the histopathological alteration in spleen, as well as, bone sections (like eroded bone trabeculae with many osteoclasts) which considered the first signs of bone osteoporosis.
الحليب سائل أبيض يفرز من الغدد الثديية ويعتبر المصدر الأساسي لتغذية الأطفال حديثي الولادة حيث أنهم غير قادرين على هضم الطعام الصلب. و مع ذلك ، فهو يحتوي على العناصر الغذائية الأساسية ، وكذلك عوامل النمو والمناعة. يُقترح أن الحليب ومشتقاته هي أنظمة غذائية مفيدة في جميع مراحل الحياة ، ولكن بشكل خاص أثناء الطفولة والمراهقة حيث قد تفيد المعادن والبروتينات ومحتوياتها الغذائية الأخرى في نمو العظام والعضلات. للحفاظ على صحة العظام ، نصحنا أسلافنا بشرب كوب من الحليب كل يوم. يعتبر الفطام المبكر قضية حاسمة تواجه النساء وأطفالهن في البلدان النامية. لتجنب سوء تغذية الرضع ، فإنهم يميلون إلى استخدام أنواع أخرى من الحليب بدلاً من حليب الأطفال الصناعى. من أجل توضيح أقوى للحقائق عن تناول الحليب وتأثيراته المختلفة المرتبطة بالصحة ، قمنا بتصميم هذه الدراسة على ذكور وإناث جرذان سبراغ البيضاء(عمر 3 أسابيع) (بعد الفطام). تم تقسيم الحيوانات إلى 5 مجموعات مجموعة التحكم السليمة ، البقر ، الجاموس ، الماعز والإبل (10 جرذ/ مجموعة). تم إعطاء كل حيوان بمعدل 3.4 مل / يوم. تم إعطاء الحليب للجرذان لمدة ستة أسابيع ؛ في نهاية الأسبوع الخامس ، تم عزل خمسة حيوانات من كل مجموعة -تم اعتبارها غير المحصنة- و تم أخذ عينات دم من الحيوانات المتبقية -تعتبر قبل التحصين- ثم تحصينهم بخلايا الدم الحمراء للأغنام وتم الاحتفاظ بتلك الحيوانات لمدة أسبوع آخر لزيادة استجابتهم المناعية -تعتبر بعد التحصين -. استمر تناول مجموعات غير المحصنة وبعد التحصين للحليب حتى نهاية الأسبوع السادس. لتقييم تأثير تناول الحليب على العظام والصحة العامة، قمنا بقياس مستويات انزيمات الكبد و وظائف الكلى و ملف الدهون بالاضافة الى المعادن و فيتامين د3 في عينات مصل من ذكور وإناث غير المحصنة؛ بينما تم جمع عظم الفخذ والكبد والكلى و الطحال للفحص التشريحي. كما تم قياس وزن الجسم واستهلاك الغذاء والماء للحيوانات طوال فترة التجربة. تم تقييم تأثير أنواع الحليب المختلفة على الاستجابة المناعية للفئران تجاه كريات الدم الحمراء للاغنام من خلال السيتوكينات المؤيدة للالتهابات ومضادات الأكسدة و سرعة الترسيب و بروتين سي التفاعلي، بالاضافة الي الفحص التشريحي لعينات الطحال ومقايسة التراص الدموي لكل من مجموعات الحيوانات من الذكور والإناث قبل وبعد التحصين. أظهرت نتائجنا أن حليب البقر والجاموس والماعز كانت له آثار سلبية على اختبارات المصل والعظام والكبد والكلى بينما كان لحليب الإبل تأثيرات إيجابية وأكد الفحص التشريحي لأجزاء العظام والكبد والكلى على النتائج البيوكيميائية. على مستوى الاستجابة المناعية ، قلل استهلاك حليب الإبل من الإجهاد التأكسدي والالتهاب في الطحال الناتج عن تحصين بكريات الدم الحمراء للاغنام. بالإضافة إلى تحفيز الخلايا البائية الذي ظهر من ارتفاع مستوى الأجسام المضادة لـكريات الدم الحمراء للاغنام. في الختام ، ينصح بتناول حليب الإبل بسبب قلة محتواه من الدهون وارتفاع نسبة حمض الأوليك. لم يؤد استهلاك حليب الإبل في الجرذان إلى فرط شحميات الدم. ومنع التغيير التشريحي في الطحال ، وكذلك أقسام العظام : مثل تآكل العظام الترابيقية مع العديد من ناقضات العظم، والتي تعتبر العلامات الأولى لهشاشة العظام
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.