header
Image from OpenLibrary

Physiological studies on the effect of exercise, probiotics, vitamin c and date palm fruit alone or after exposure to heat stress on bone and some hematological and biochemical parameters in male rats / By Marian Mounir Ibrahim Eskander; supervisors Prof. Dr. Mahmoud Zaghloul Attia, Dr. Salma Ibrahim El Samannoudy, Dr. Aya Khalil Ali.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 142 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • دراسات فسيولوجية علي ثأثير الرياضة، المعضدات الحيوية، فيتامين ج، والتمر كلا على حدى او بعد التعرض للٳجهاد الحراري على العظام وبعض المؤاشرات الدموية والبيوكيميائية في ذكور الجرذان [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 636.089
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2024. Summary: Elevated environmental temperature as one of important factors leading to stress in living organisms and adversely affect health of live stocks including dietary intake, energy levels, thermal regulation, water balance, hormonal equilibrium, antioxidant status and mineral homeostasis. Regular physical activity and a well-balanced diet are the fundamental pillars of a healthy lifestyle. The current study investigated the protective effects of short-term date palm fruit, probiotics, vitamin C and exercise against harmful effects caused by heat stress in male albino rats. For this purpose, eighty mature male Sprague Dawley (SD) rats weighing 170–200 g were randomly divided into ten groups (n = 8). The ten groups are: (group 1) control, (group 2) date palm fruit (1g/kg body weight), (group 3) vitamin C (120 mg/kg/day), (group 4) probiotic (3.3 × 108 CFU/ml/day), (group 5) exercise (a hand-made free running model for one hour daily), (group 6) heat stress (standard diet pellets and drinking water ad libitum), (group 7) date palm fruit+ heat stress (1g/kg body weight), (group 8) vitamin C+ heat stress (120 mg/kg/day), (group 9) probiotic+ heat stress (3.3 × 108 CFU/ml/day) and (group 10) exercise+ heat stress (a hand-made free running model for one hour daily). Diet protocol started from the beginning of the experiment and continued till the end of the study while during the second month of the experiment groups (6, 7, 8, 9, and 10) were received the same different additives or exercise daily and then were exposed daily to heat stress (43°C for 60 min). At the end of the experiment, fasting blood samples were collected from each rat for (CBC) determination, sera were separated and part of sera was used immediately for determination of serum glucose level, another part of sera was stored at -20°C for determination of some biochemical parameters such as liver and kidney function tests (ALT, AST, creatinine and urea nitrogen concentration), total proteins, albumin, another part of sera was stored at -80°C for determination oxidative stress parameters (malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC), in addition to osteocalcin and corticosterone levels. At the end of the experiment ( after 2 months), 4 rats of each group sacrified and samples from liver, kidney and adrenal gland were collected for histopathological examination and the femur bone for radiographic analysis. The results revealed a significant decrease in hematological parameters such as RBC count, Hb concentration, total proteins, albumin and total antioxidant capacity as well as a significant decrease in bone density, in contrast to the significant increase in leukocytic counts, liver and kidney function tests, malondialdehyde and corticosterone levels in heat-stressed rats in comparison to other treated groups. Heat stress also induced histopathological changes in all examined tissues. While pre-treated groups with date palm fruit, probiotics and vitamin C, as well as, the practice of exercise neglected the negative impacts of heat stress by helping to increase the hematological parameters, maintain liver and kidney function, as well as, improve bone density. It is concluded that supplementation with date palm fruit, probiotics and vitamin C, as well as, the practice of exercise have a protective effect against the harmful effect of heat stress.Summary: أحد العوامل المهمة التي تؤدي إلى الإجهاد في الكائنات الحية هو ارتفاع درجة حرارة البيئة، مما يؤثر على جوانب مختلفة بما في ذلك المدخول الغذائي، ومستويات الطاقة، والتنظيم الحراري، وتوازن الماء، والتوازن الهرموني، وحالة مضادات الأكسدة، والتوازن المعدني. النشاط البدني المنتظم واتباع نظام غذائي متوازن هي الركائز الأساسية لنمط حياة صحي. وبناءً على ذلك، فإن الهدف من الدراسة الحالية هو دراسة التأثيرات الوقائية لثمار تمر النخيل ، فيتامين (ج), المعضدات الحيوية على المدى القصير وممارسة الرياضة ضد الآثار الضارة الناجمة عن الإجهاد الحراري في ذكور الجرذان البيضاء. ولتحقيق هذا الهدف، تم جمع ثمانون ذكرًا ناضجًا من جرذان سبراغ داولي تزن 170-200 جرامًا. تم تقسيمهم عشوائياً إلى عشر مجموعات (ن = 8). المجموعات العشر هي: (المجموعة 1) الظابطة، (المجموعة 2) تمر النخيل (1 جم / كجم من وزن الجسم)، (المجموعة 3) فيتامين (ج) (120 مجم / كجم)، (المجموعة 4) المعضدات الحيوية (3.3 × 108CFU / مل)، (المجموعة 5) الرياضة (نموذج جري حر مصنوع يدويًا لمدة ساعة واحدة يوميًا)، (المجموعة 6) الإجهاد الحراري (النظام الغذائي ومياه الشرب حسب الرغبة)، (المجموعة 7) تمر النخيل + الإجهاد الحراري (1 جم/كجم من وزن الجسم)، (المجموعة 8) فيتامين (ج) + الإجهاد الحراري (120 مجم/كجم/يوم)، (المجموعة 9) المعضدات الحيوية + الإجهاد الحراري(3.3 ×108 Cfu/مل), (المجموعة 10) الرياضة + الإجهاد الحراري (نموذج للجري الحر مصنوع يدويًا لمدة ساعة يوميًا) خلال الشهر الثاني من التجربة، تلقت المجموعات (6، 7، 8، 9، و10) نفس الإضافات المختلفة أو التمارين الرياضية يوميًا ثم تم تعريضها للإجهاد الحراري (43 درجة مئوية لمدة 60 دقيقة). في نهاية التجربة تم جمع عينات الدم لعمل صورة الدم الكاملة (CBC) في حين تم جمع المصل وتقسيمه، الاول لقياس مستوى الجلوكوز في الدم ، الأخر يحفظ في درجة حرارة - 20 درجة مئوية لتحديد بعض المعايير البيوكيميائية مثل اختبارات وظائف الكبد والكلى:ناقلة امين ألانينALT))، ناقلة امين الأسبارتات (AST)، الكرياتينين، وتركيز اليوريا نيتروجين). البروتينات الكلية، الألبومين والأخر يحفظ في درجة حرارة -80 درجة مئوية لتحديد بعض عوامل الإجهاد التأكسدي (المالونديالدهيد (MDA)، والقدرة الكلية لمضادات الأكسدة (TAC)، بالإضافة إلى مستويات الأوستيوكالسين والكورتيكوستيرون. في نهاية التجربة 4 جرذان تم التخلص منهم ثم جمع عينات من الكبد والكلى والغدة الكظرية للفحص النسيجي وعظم الفخذ للتحليل الشعاعي.قد اسفرت النتائج عن انخفاضا معنويا في مؤشرات الدم مثل عدد كرات الدم الحمراء وتركيز الهيموجلوبين، فضلا عن انخفاض كبير في كثافة العظام، على النقيض من الزيادة الكبيرة في عدد كرات الدم البيضاء في الجرذان المجهدة بالحرارة في مقارنة بالمجموعات الأخرى، في حين تغلبت المجموعات المعالجة مسبقاً بفاكهة تمر النخيل والمعضدات الحيوية, وفيتامين (ج) بالإضافة إلى ممارسة التمارين الرياضية،على التأثيرات السلبية للإجهاد الحراري من خلال المساعدة في زيادة مؤشرات الدم وتحسين كثافة العظام، خلصت الدراسة إلى أن المكملات الغذائية من ثمار نخيل التمر والبروبيوتيك وفيتامين ج، بالإضافة إلى ممارسة التمارين الرياضية، هي إجراءات وقائية جيدة للتغلب على الآثار السلبية للإجهاد الحراري
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.10.16.M.Sc.2024.Ma.P. (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110089966000

Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 134-142.

Elevated environmental temperature as one of important factors leading to stress in living organisms and adversely affect health of live stocks including dietary intake, energy levels, thermal regulation, water balance, hormonal equilibrium, antioxidant status and mineral homeostasis. Regular physical activity and a well-balanced diet are the fundamental pillars of a healthy lifestyle. The current study investigated the protective effects of short-term date palm fruit, probiotics, vitamin C and exercise against harmful effects caused by heat stress in male albino rats. For this purpose, eighty mature male Sprague Dawley (SD) rats weighing 170–200 g were
randomly divided into ten groups (n = 8). The ten groups are: (group 1) control, (group 2) date palm fruit (1g/kg body weight), (group 3) vitamin C (120 mg/kg/day), (group 4) probiotic (3.3 × 108 CFU/ml/day), (group 5) exercise (a hand-made free running model for one hour daily), (group 6) heat stress (standard diet pellets and drinking water ad libitum), (group 7) date palm fruit+ heat stress (1g/kg body weight), (group 8) vitamin C+ heat stress (120 mg/kg/day), (group 9) probiotic+ heat stress (3.3 × 108 CFU/ml/day) and (group 10) exercise+ heat stress (a hand-made free running model for one hour daily). Diet protocol started from the beginning of the experiment and continued till the end of the study while during the second month of the experiment groups (6, 7, 8, 9, and 10) were received the same different additives or exercise daily and then were exposed daily to heat stress (43°C for 60 min). At the end of the experiment, fasting blood samples were collected from each rat for (CBC) determination, sera were separated and part of sera was used immediately for determination of serum glucose level, another part of sera was stored at -20°C for determination of some biochemical parameters such as liver and kidney function tests (ALT, AST, creatinine and urea nitrogen concentration), total proteins, albumin, another part of sera was stored at -80°C for determination oxidative stress parameters (malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC), in addition to osteocalcin and corticosterone levels. At the end of the experiment ( after 2 months), 4 rats of each group sacrified and samples from liver, kidney and adrenal gland were collected for histopathological examination and the femur bone for radiographic analysis. The results revealed a significant decrease in hematological parameters such as RBC count, Hb concentration, total proteins, albumin and total antioxidant capacity as well as a significant decrease in bone density, in contrast to the significant increase in leukocytic counts, liver and kidney function tests, malondialdehyde and corticosterone levels in heat-stressed rats in comparison to other treated groups. Heat stress also induced histopathological changes in all examined tissues. While pre-treated groups with date palm fruit, probiotics and vitamin C, as well as, the practice of exercise neglected the negative impacts of heat stress by helping to increase the hematological parameters, maintain liver and kidney function, as well as, improve bone density. It is concluded that supplementation with date palm fruit, probiotics and vitamin C, as well as, the practice of exercise have a protective effect against the harmful effect of heat stress.

أحد العوامل المهمة التي تؤدي إلى الإجهاد في الكائنات الحية هو ارتفاع درجة حرارة البيئة، مما يؤثر على جوانب مختلفة بما في ذلك المدخول الغذائي، ومستويات الطاقة، والتنظيم الحراري، وتوازن الماء، والتوازن الهرموني، وحالة مضادات الأكسدة، والتوازن المعدني. النشاط البدني المنتظم واتباع نظام غذائي متوازن هي الركائز الأساسية لنمط حياة صحي. وبناءً على ذلك، فإن الهدف من الدراسة الحالية هو دراسة التأثيرات الوقائية لثمار تمر النخيل ، فيتامين (ج), المعضدات الحيوية على المدى القصير وممارسة الرياضة ضد الآثار الضارة الناجمة عن الإجهاد الحراري في ذكور الجرذان البيضاء. ولتحقيق هذا الهدف، تم جمع ثمانون ذكرًا ناضجًا من جرذان سبراغ داولي تزن 170-200 جرامًا. تم تقسيمهم عشوائياً إلى عشر مجموعات (ن = 8). المجموعات العشر هي: (المجموعة 1) الظابطة، (المجموعة 2) تمر النخيل (1 جم / كجم من وزن الجسم)، (المجموعة 3) فيتامين (ج) (120 مجم / كجم)، (المجموعة 4) المعضدات الحيوية (3.3 × 108CFU / مل)، (المجموعة 5) الرياضة (نموذج جري حر مصنوع يدويًا لمدة ساعة واحدة يوميًا)، (المجموعة 6) الإجهاد الحراري (النظام الغذائي ومياه الشرب حسب الرغبة)، (المجموعة 7) تمر النخيل + الإجهاد الحراري (1 جم/كجم من وزن الجسم)، (المجموعة 8) فيتامين (ج) + الإجهاد الحراري (120 مجم/كجم/يوم)، (المجموعة 9) المعضدات الحيوية + الإجهاد الحراري(3.3 ×108 Cfu/مل), (المجموعة 10) الرياضة + الإجهاد الحراري (نموذج للجري الحر مصنوع يدويًا لمدة ساعة يوميًا) خلال الشهر الثاني من التجربة، تلقت المجموعات (6، 7، 8، 9، و10) نفس الإضافات المختلفة أو التمارين الرياضية يوميًا ثم تم تعريضها للإجهاد الحراري (43 درجة مئوية لمدة 60 دقيقة). في نهاية التجربة تم جمع عينات الدم لعمل صورة الدم الكاملة (CBC) في حين تم جمع المصل وتقسيمه، الاول لقياس مستوى الجلوكوز في الدم ، الأخر يحفظ في درجة حرارة - 20 درجة مئوية لتحديد بعض المعايير البيوكيميائية مثل اختبارات وظائف الكبد والكلى:ناقلة امين ألانينALT))، ناقلة امين الأسبارتات (AST)، الكرياتينين، وتركيز اليوريا نيتروجين). البروتينات الكلية، الألبومين والأخر يحفظ في درجة حرارة -80 درجة مئوية لتحديد بعض عوامل الإجهاد التأكسدي (المالونديالدهيد (MDA)، والقدرة الكلية لمضادات الأكسدة (TAC)، بالإضافة إلى مستويات الأوستيوكالسين والكورتيكوستيرون. في نهاية التجربة 4 جرذان تم التخلص منهم ثم جمع عينات من الكبد والكلى والغدة الكظرية للفحص النسيجي وعظم الفخذ للتحليل الشعاعي.قد اسفرت النتائج عن انخفاضا معنويا في مؤشرات الدم مثل عدد كرات الدم الحمراء وتركيز الهيموجلوبين، فضلا عن انخفاض كبير في كثافة العظام، على النقيض من الزيادة الكبيرة في عدد كرات الدم البيضاء في الجرذان المجهدة بالحرارة في مقارنة بالمجموعات الأخرى، في حين تغلبت المجموعات المعالجة مسبقاً بفاكهة تمر النخيل والمعضدات الحيوية, وفيتامين (ج) بالإضافة إلى ممارسة التمارين الرياضية،على التأثيرات السلبية للإجهاد الحراري من خلال المساعدة في زيادة مؤشرات الدم وتحسين كثافة العظام، خلصت الدراسة إلى أن المكملات الغذائية من ثمار نخيل التمر والبروبيوتيك وفيتامين ج، بالإضافة إلى ممارسة التمارين الرياضية، هي إجراءات وقائية جيدة للتغلب على الآثار السلبية للإجهاد الحراري

Issues also as CD.

Text in English and abstract in English.

There are no comments on this title.

to post a comment.