Economic study for the potential contribution of camels meat to achieve food security in Egypt / by Heba Mohamed Salah Abd Elhamid ; Supervisors Dr. Khaled Ahmed Abdu Hassanein, Dr. Yahia Hamid Elasraag.
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 255 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type: - text
- Unmediated
- volume
- دراسة اقتصادية عن امكانية مساهمة لحوم الإبل في تحقيق الامن الغذائي في مصر [Added title page title]
- 636.295
- Issues also as CD.
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Thesis
|
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.17.Ph.D.2024.He.E (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110091239000 |
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 238-255.
Scientists acknowledged that Egypt is one of the countries that is the most exposed to climate change. It is predicted that by 2050, the mean annual temperature will increase by 1.64–2.33◦C. Livestock production and health is challenged both directly and indirectly by climate change that represent the environmental, economical, and social challenges due to its negative impacts on both the agricultural and livestock sectors. This prompted Egypt to search for high-quality alternative sources to achieve food security, so camel meat is one of the options. The agricultural sector in Egypt faces many problems that prevent it from achieving absolute food security in red meat. In this context, due to the inability in the production capacity to meet daily needs and insufficient production to meet the consumption needs, resulted in a growing gap between annual demand and available amount of animal protein in Egypt that must be filled by importing, which places a huge financial burden on the trade balance. It is expected that the demand of animal protein will rise to 109% by 2050 as a result of population elevations that are expected to reach 151 million. Therefore, to face all these challenges, attention must be paid to a very important, high-quality source of protein that is considered the key to maintaining animal production sustainability and achieving food security, which is camel meat. However, the importance of the topic there is a scarcity of studies focusing on camel meat in terms of demand or consumption. Thus, this study will help fill the voids in previous studies by identify and analyze the factors that influence demand of camel meat and the barriers that reduce its consumption in order to help Egyptian policymakers decide whether the consumption gap in red meat can be closed with camel meat. To achieve the study objective, a logistic regression analysis is carried out based on a consumer survey of Cairo Governorate, which reached 432 observations. Obviously, results indicate that there is a statistically significant relationship between camel meat consumption and gender, age, monthly household income, consumption and price of beef, price of camel meat, fat and cholesterol contents in camel meat and the easy access to camel meat. Finally, the study recommends that the government can develop proper marketing channels for distributing and selling camel meat at the level of the republic, for example, through the Ministry of Agriculture outlets, the Ministry of Interior outlets, armed forces outlets, and consumer associations
أقر العلماء بأن مصر هي واحدة من الدول الأكثر تعرضًا لتغير المناخ. ومن المتوقع أن يزيد متوسط درجة الحرارة السنوية بنسبة 1.64-2.33 درجة مئوية بحلول عام 2050. ويتأثر إنتاج وصحة الثروة الحيوانية مباشرة وغير مباشرة بسبب التغيرات المناخية التي تمثل التحديات البيئية والاقتصادية والاجتماعية نتيجة لتأثيراتها السلبية على القطاعين الزراعي والانتاج الحيواني على حد سواء. وهذا ما دفع مصر إلى البحث عن مصادر بديلة لتحقيق الأمن الغذائي في اللحوم الحمراء، ولذلك فإن لحوم الإبل أحد الخيارات.
كما يواجه قطاع الزراعة في مصر العديد من المشاكل التي تعيقه من تحقيق الأمن الغذائي في اللحوم الحمراء. في هذا السياق، هناك فجوة متزايدة بين الطلب على البروتين الحيواني في مصر والكميات المتاحة منه والتي يتم سدها عن طريق الاستيراد، مما يفرض عبئًا ماليًا ضخمًا على الميزان التجاري. ومن المتوقع أن يرتفع الطلب على البروتين الحيواني بنسبة 109٪ بحلول عام 2050 نتيجة لزيادة عدد السكان المتوقعة أن تصل إلى 151 مليون نسمة. لذا لمواجهه كل تلك التحديات، يجب أن يولى اهتمام كبير لمصدر بروتين عالي الجودة والذي يعتبر مفتاحًا للحفاظ على استدامة الانتاج الحيواني وتحقيق الأمن الغذائي، ألا وهو لحوم الإبل.
وعلي الرغم من أهمية هذا الموضوع الا انه هناك ندرة في الدراسات التي تركز على لحوم الإبل من حيث الطلب أو الاستهلاك. وبالتالي، ستساعد هذه الدراسة في سد الفراغات في الدراسات السابقة من خلال تحديد وتحليل العوامل التي تؤثر على الطلب على لحوم الإبل والاسباب التي تقلل من استهلاكها من أجل توجيه صانعي القرار في تحديد ما إذا كان من الممكن سد الفجوة الاستهلاكية من اللحوم الحمراء بلحوم الإبل. تم تحقيق هذا الهدف من خلال استخدام تحليل الانحدار اللوجستي بناء على بيانات المسح الميداني لمحافظة القاهرة (432 مشاهدة). تشير النتائج إلى وجود علاقة ذات دلالة إحصائية بين الجنس، العمر، متوسط الدخل الشهري، استهلاك وسعر اللحوم البقري، سعر لحوم الإبل، محتوى الدهون والكولسترول وسهولة توفر لحوم الإبل وبين استهلاك لحوم الإبل. اوصت الدراسة بضرورة قيام الحكومة بتطوير قنوات تسويقية مناسبة لتوزيع وبيع لحوم الإبل من خلال منافذ وزارة الزراعة، منافذ وزارة الداخلية، منافذ القوات المسلحة، والجمعيات الاستهلاكية
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.