TY - BOOK AU - Abdulrhman Sayed Shaker, AU - Mohamed Abdelaleem Ali, AU - Hayam Mohamed Fathy, AU - Diaa Attia Marrez. TI - Synergistic effect of alhagi graecorum extracts with conventional food preservatives against some foodborne pathogenic bacteria / U1 - 619 21 PY - 2023/// KW - foodborne disease KW - Alhagi graecorum, KW - Synergistic effect KW - food preservatives, KW - molecular docking, KW - food preservation, KW - health hazards N1 - Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.; Bibliography: pages 68-86; Issues also as CD N2 - This study was carried out in two parts: firstly, Review the three categories of food preservation methods in terms of techniques, types, applications, antimicrobial activities and consumer’s health. The risks of chemical methods were mentioned with emphasis on best alternatives. Secondly, Determination of synergistic effect between ethanolic extract of Alhagi graecorum and two conventional preservatives against some foodborne pathogenic bacteria, with HPLC analysis and molecular docking modelling; تم إجراء هذه الدراسة على جزئين اولا مراجعة الفئات الثلاث الرئيسية لطرق حفظ الأغذية. تم مراجعة جميع الطرق ومناقشتها من حيث التقنيات والأنواع والتطبيقات والأنشطة المضادة للميكروبات وتأثيرها على صحة المستهلك. تم ذكر مخاطر الطرق الكيميائية والمواد الحافظة الصناعية مع التركيز على أفضل بدائلها ، وهي مضادات الميكروبات الطبيعية. ثانيا تحديد التأثير التآزري بين المستخلص الإيثانولي من Alhagi graecorumواثنين من المواد الحافظة التقليدية ضد بعض البكتيريا المسببة للأمراض المنقولة بالغذاء ، بدعم من تحليل HPLC والالتحام الجزيئى Molecular dockingللتنبؤ بالتفاعلات المحتملة مع السلالات البكتيرية. UR - http://172.23.153.220/th.pdf ER -