TY - BOOK AU - Abdullah Salem Mohammed Al-Shantub, AU - Riham Omar Ibrahim AU - Mai Zakaria TI - The Association Between Periodontal Health Status, Body Mass Index And Quality Of Diet In A Sample Of Adult Egyptian Patients: A Hospital Based Cross-Sectional Study / U1 - 617.632 PY - 2022/// KW - Oral Medicine & Periodontology KW - qrmak KW - The association between periodontal health status KW - Body mass index and quality of diet KW - Sample of Adult Egyptian Patients N1 - Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2022.; Bibliography: pages 134-144; Issued also as CD N2 - Aim: The study was aimed to determining the association between periodontal health and both Body mass index and quality of diet in a sample of adult Egyptian patients. Methodology: The present study was conducted on 328 subjects. Dental patients will be recruited in a consecutive manner from the outpatient Diagnostic center, Faculty of Dentistry, Cairo University. A full questionnaire was filled for each patient through a face-to-face personal interview with the patient using simple, short, easily comprehended questions including section for demographic information of age, gender, marital status, Occupation, Education and income. Body mass index (BMI) was calculated as kg/m2 using height and weight was utilized to detect underweight, normalweight, overweight and obesity. Dietary habits were self-reported through completion of a short form of a validated food frequency questionnaire (Ruiz-Cabello et al., 2017). Conventional oral examination was held on a dental unit by using the light of the unit, mirror. Periodontal health status will be evaluated by full mouth charting using UNC 15 periodontal probe, including assessment of Probing Pocket Depth (PPD), Clinical Attachment Level (CAL), Bleeding on probing (BOP), plaque index (PI) and body mass index (BMI) were measured. All these parameters were subjected to statistical analysis. Results: Of 328 subjects the overall outcomes indicate that there is a statistically significant comparison between different BMI groups regarding the distribution of diagnosis (p=0.005). Where, underweight group had the highest percent of healthy subjects by (23.4%) and highest percent of localized gingivitis by (36.2%). Generalized gingivitis involved the largest portion of overweight subjects by (48.5%) and obese group had the highest percent of periodontitis stage I by (28.6). Regarding to the clinical parameters and BMI, only the BOP and CAL outcomes showed a statistically significant comparisons among different BMI groups. In BOP, underweight group had the lowest percent (27.13 ± 22.98 %) while normal weight and obese had the highest percentage (37.83 ± 24.51 % and 36.30 ± 16.50 % respectively). For CAL, the obese group had the highest mean (0.98 ± 1.39 mm) followed by normal weight group (0.56 ± 1.39 mm). Among different diet categories, there were statistically significant comparisons regarding values of PI and meat consumption (p=0.001), cereals (p=0.041), dairy products (p<0.001), fats (p=0.025), sweets (p=0.012) and nuts (p<0.001). However, there were statistically significant comparisons regarding values of BOP only with fat consumption (p=0.019) and fruits consumption (p=0.047). Regarding CAL there was statistical significance in cereals (p<0.001), dairy products (p<0.001) and nuts (p=0.001). PPD values showed statistically significant comparison between consumption levels of dairy products (p=0.031) and nuts (p<0.001). Conclusions: There was a statistically significant comparison between BMI groups regarding the distribution of diagnosis. Where, underweight group had the highest percent of healthy and highest percent of localized gingivitis. Whereas the generalized gingivitis involved the largest portion of overweight subjects and obese group had the highest percent of periodontitis stage I patients. Only the BOP and CAL parameters showed a statistically significant comparisons among different BMI groups. Among different diet categories, there were statistically significant comparisons regarding values of PI, BOP, CAL, PPD.; توصف صحة اللثة بأنها حالة خالية من أمراض اللثة الالتهابية التي تسمح للشخص بالعمل بشكل صحيح مع تجنب الآثار السلبية )العقلية أو الجسدية( للأمراض الحالية أو السابقة . أمراض اللثة هي"مرض التهابي يصيب البنية الداعمة للأسنان ناتج عن كائنات دقيقة معينة أو مجموعات من الكائنات الحية الدقيقة التي تؤدي الى تدمير تدريجي للرباط اللثوي والعظم السنخي مع زيادة تكوين عمق السبر أو الركود أو كليهما. وفقا لمنظمة الصحة العالمية ، يعرف الوزن الزائد والسمنة على أنهما تراكم غير طبيعي أو مفرط للدهون قد يضر بالصحة، وهو مرض مزمن متعدد العوامل يصيب الأفراد من جميع الفئات العمرية وقديكون مسؤولا عن ارتفاع معدل حدوث العديد من الأمراض الجهازية المزمنة بين الأفراد الذين يعانون من السمنة. مثل ارتفاع ضغط الدم وأمراض القلب والأوعية الدموية وأمراض الجهاز التنفسي والكبد الدهني غير الكحولي والسكري من النوع الثاني. ويعتبر مؤشر كتلة الجسم مؤشرا على المخاطر الصحية المرتبطة بالسمنة. وقد اعتبرت منظمة الصحة العالمية السمنة مشكلة وبائية عالمية في التسعينات ، حيث زادت على المستوى الدولي خلال العقود الماضية . ويعرف مصطلح "التغذية" على أنه علم كيفية استخدام الجسم للغذاء لتلبية متطلبات التنمية والنمو والاصلاح والصيانة. يمكن ان تحدث تأثيرات موضعية وجهازية على الجسم وأنسجته. الفيتامينات المختلفة مطلوبة للحفاظ على صحة الفم وأنسجة اللثة ، هذه العناصر الغذائية لها تأثيرات مضادة للأكسدة ومعدلة للمناعة ، وانزيمات مشتركة لإ نتاج الطاقة وعملية التمثيل الغذائي. هذه دراسة مستعرضة قائمة على المستشفى تهدف الى تحديد العلاقة بين صحة اللثة ومؤشر كتلة الجسم وجودة النظام الغذائي لدى المرضى المصريين البالغين الذين تم تجنيدهم على التوالي من مركز تشخيص المرضى الخارجيين ، كلية طب الأسنان ، جامعة القاهرة. حيث اجريت الدراسة الحالية على 328 موضوعا ER -