TY - BOOK AU - Eman Youssef Mohammed Hamed, AU - Salwa Abd El-Mawgoud AU - Khaled Ibrahem Gad TI - Physiological and biochemical impact of henna (lawsonia inermis l.) biostimulant on wheat (triticum aestivum l.) U1 - 633.11 PY - 2023/// KW - Wheat KW - qrmak KW - Biostimulant KW - Henna KW - Salinity KW - Drought KW - Morphology KW - Biochemical traits KW - Productivity KW - Grain quality N1 - Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023; Bibliography: pages 200-240; Issues also as CD N2 - This study intended to focus on the stimulatory effect of henna water leaf extract (HWLE) as a biostimulant on normal grown or stressed wheat plants. Results revealed that 1.0 g/L HWLE significantly enhanced the morphological parameters as well as the yield and its related components. Likewise, biostimulant application increased the levels of photosynthetic pigments; total and soluble sugars; phytohormones (IAA, GA3, CK); soluble proteins; enzymatic (CAT, POX, APX, GR) and non-enzymatic antioxidants (phenolics, flavonoids, ascorbate, glutathione) along with enhancing the total antioxidant activity (ABTS, DPPH, HRSA) and protecting DNA from the oxidative damage. The individual sugars, hormones and phenolic compounds were corroborated with HPLC analysis. The same treatment significantly reduced the level of H2O2, and protects the cell membrane by decreasing its lipid peroxidation and electrolyte leakage. Furthermore, 1.0 g/L HWLE markedly improved the quality and the nutritional value of the yielded grains as revealed by increasing the content of soluble sugars, starch, gluten, soluble proteins, amylase activity, total phenolics, flavonoids, tannins, phytohormones as well as some elements including Ca, Na and Fe; تهدف هذه الدراسة إلى التركيز على التأثير التحفيزي للمستخلص المائي لأوراق نبات الحناء على نباتات القمح المنزرعة تحت الظروف القياسية أو تحت ظروف الإجهاد. أوضحت النتائج أن المعالجة بتركيز 1جم/لتر من المستخلص كمنشط حيوي عززت بشكل معنوي الصفات المورفولوجية وكذلك كمية المحصول والمكونات المرتبطة به. بالمثل أدى استخدام المحفز الحيوي إلى زيادة مستويات أصباغ التمثيل الضوئي ، السكريات الكلية و الذائبة، الهرمونات النباتية (الاوكسين و الجبريليك و السيتوكينين) ، البروتينات الذائبة ، مضادات الأكسدة الأنزيمية (الكاتليز، البيروكسيديز، الاسكوربيت بيروكسيديز، الجلوتاثيون ريدكتيز) و غير الإنزيمية (الفينولات، الفلافونويدات ، حمض الاسكوربيك ، الجلوتاثيون) جنبًا إلى جنب مع تعزيز القدرة الكلية المضادة للاكسدة مقدرة باختبارات (ABTS ، DPPH ، HRSA) وحماية الحمض النووي من الأضرار التأكسدية. تم التأكيد علي النتائج بعمل تحليل HPLC للسكريات الذائبة والهرمونات و المواد الفينولية . نفس المعاملة قللت بشكل كبير من مستوى ماء الاكسجين و زادت من حماية غشاء الخلية عن طريق تقليل أكسدة الدهون وتسريب المواد الايونية. علاوة على ذلك أدت المعالجة بتركيز 1 جم/لتر إلى تحسين جودة محصول الحبوب و قيمته الغذائية بشكل ملحوظ عن طريق زيادة محتوى السكريات الذائبة والنشا والجلوتين والبروتينات الذائبة ونشاط انزيم الالفا أميليز والمواد الفينولية والفلافونويدات والتانينات والهرمونات النباتية وكذلك بعض العناصر بما في ذلك الكالسيوم و الصوديوم والحديد ER -