TY - BOOK AU - Huda Ahmed Abdel-Salam, AU - Mazhar Mohamed FawziAbdalla AU - Mustafa Mohamed HassanAbd El-Wahab AU - Emad Kamal Gendy TI - Evaluation of some local and new exotic lentil genotypes under different environments in Egypt U1 - 635.658 PY - 2023/// KW - lentil KW - qrmak KW - Lentil KW - Genotypes KW - Lens culinaris Mediks KW - Seed protein percentage KW - Cooking time KW - RAPD and ISSR N1 - Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023; Bibliography: pages 76-83; Issues also as CD N2 - The present study aimed to evaluate 17 exotic lentil genotypes compared with three check cultivars for agronomic traitsto identify the betterones to be exploited in Lentil Improvement Program at Legume Research Department (LRD), Field Crops Research Institute (FCRI), Agricultural Research Center (ARC), Giza, Egypt.Field experiments were conducted at three Agricultural Research Stations, (1) Gemmiza, Gharbia governorate, North Egypt.(2) Sids,BeniSueif governorate, Middle Egypt, and (3) Giza, Giza governorate during 2019/2020 and 2020/2021 seasons.The analysis of variance showed significant differences among genotypes and locations.Genotype Sinai 1 was the earliest in flowering and maturity. The new genotype X2009-S-93 recordedthe tallest plants. The local cultivar Giza 51 gave the largest no. of branches/plant. Nine of 17 genotypes (M10, M52, XG 98-3-2, Flip81-17L, Flip90-41L, Flip96-46L, Flip98-S-26005, ILL 2620 X ILL 9836 and X2012-S-93)produced greater seed yield/feddan than the three check cultivars.These promising new genotypes should be used inthe Lentil Improvement Program at ARC.Mean seed protein content was 22.69%, 24.31% and 23.90% at Gemmiza, Sids and Giza, respectively. The genotypes X 2012-S-59 and Flip 81-17 L have high protein contents.25.02% and 24.35%, respectively.Seed cooking ability showed differences among lentil genotypes, with wide range from 58.75to 93.75%. The molecular characterization of the lentil genotypes were performed using RAPD and ISSR analysis, where relative genotypes showed similar agronomical performance; إستهدفت الدراسة الحالية تقييم 17 تركيب وراثى مستورد مقارنة بثلاثة اصناف محلية من العدس للصفات المحصولية و تحديد افضل التراكيب الوراثية لإستخدامها فى برنامج تحسين محصول العدس بقسم بحوث المحاصيل البقولية بمعهد بحوث المحاصيل الحقلية بمركز البحوث الزراعية. اقيمت التجربة فى ثلاث محطات بحثية وهى 1- الجميزة بمحافظة الغربية. 2- سدس بمحافظة بنى سويف. 3- الجيزة بمحافظة الجيزة خلال الموسمين 2019/2020 و 2020/2021. أظهر تحليل التباين إختلافات معنوية بين التراكيب الوراثية وبين المواقع. كان التركيب الوراثى سيناء 1 هو ابكر التراكيب الوراثية إزهارا و نضجا، كما سجل التركيب الوراثى X 2009-S-93 أطول النباتات و الصنف المحلى جيزة 51 الاكثر تفريعا. تفوقت تسعة تراكيب M52 –M10) XG 98-3-2, Flip 81-17 L, Flip 90-41L, Flip 96-46 L, Flip 98-S-2600S, ILL2620xILL9836 and X 2012-S-93.) فى محصول البذورللفدان. تعتبر هذه التراكيب الوراثية واعدة و ينصح بإستخدامها فى برنامج تحسين محصول العدس بمركز البحوث الزراعية. بلغ متوسط محتوى البروتين فى البذور 22.76 و 24.3 و23.9 % فى الجميزة و سدس و الجيزة على التوالى، سجل التركيبان الوراثيان X 2012-S-59 و Flip 81-17 اعلى نسبة بروتين وهى 25.02 و 24.35 % على التوالى. أظهرت التراكيب الوراثية مدى واسع من الاختلافات بالنسبة لوقت الطهى الذى تراوح بين 58.75 إلى 93.75%. أجرى التوصيف الجزيئي للتراكيب الوراثيه باستخدام تحليل RAPDوISSR حيث اظهرت التراكيب الوراثية المتقاربة صفات زراعية متشابهة ER -