TY - BOOK AU - Khaled Ahmed Abd-Elhafez, AU - Nasr Fawzy Nasr AU - Mohamed Abdallah Moselhy AU - Ebtehal Adawy Elkholany AU - Michael Rizkallah Gohar TI - Reuse of artichoke and grape processing wastes as a source of bioactive and food preservatives compounds U1 - 664.028 PY - 2023/// KW - food preservatives compounds KW - qrmak KW - Globe artichoke KW - grape KW - by-products KW - phenolic compounds KW - antibacterial KW - antioxidant KW - anticancer N1 - Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023; Bibliography: pages 104-124; Issues also as CD N2 - Grape pomace and seed and non-edible parts of globe artichoke stem and bracts were presented in this study as a rich source of bioactive compounds. Phenols and flavonoids were determined using HPLC analysis. Biological activities of artichoke and grape by-product extracts were determinded as antimicrobial, antioxidant antidiabetic, inflammatory and anticancer agents. Artichoke and grape wastes were applied as preservative edible coating films for chicken breast meat as well as supplemented as powders during cake preparation and counts of microbial groups were followed during storage. Grape seed extract (GSE) had the highest amounts of phenols (67 mg GAE/g) and flavonoids (46.5 mg QE/g), followed by artichoke floral stem extract contained phenols (62.2 mg GAE/g) and flavonoids (35.31 mg QE/g). Similarly, GSE gave the highest significant DPPH scavenging activity (91.6%) followed by artichoke floral stem extract (89.2%). The tested extracts inhibited the growth of all target microorganisms. The highest inhibition zone diameter was 63.3 ± 1 mm for GSE against Bacillus subtilis, while the lowest inhibition zone diameter was 11.6 ± 1.52 mm for artichoke bracts extract (ABE) against Candida albicans. For cytotoxicity, GSE caused the greatest inhibition effect against all the treated cell lines (IC50= 20.4-53.2 µg/ml), followed by grape seedless pomace extract (GSPE) (IC50= 22.9-57.1 µg/ml), whereas ABE had the lowest cytotoxic effect (IC50= 143-329 µg/ml). All investigated by-product powders revealed inhibitory effect on the microbial groups causing a decrease in counts or complete disappearance of cells during one week of storage at 4 ± 1°C for the coated samples. Finally, artichoke and grape by-products represent effective natural food preservatives and sources of pharmaceutical bioactive agents; تعتبر مخلفات العنب والخرشوف والأجزاء غير الصالحة للأكل لها من اهم المصادر الغنية بالمركبات النشطة حيويا. تم تقدير الفينولات والفلافونيدات باستخدام تحليل HPLC. تم تقدير النشاط الحيوي لمستخلصات الخرشوف ومنتجات العنب الثانوية كعوامل مضادة للميكروبات ومضادات للأكسدة ومضادة للسرطان. تم استخدام مسحوق الخرشوف والعنب كأغشية تغليف صالحة للأكل للحوم صدور الدجاج وتم متابعة أعداد المجموعات الميكروبية أثناء التخزين. يحتوي مستخلص بذور العنب (GSE) على أعلى كميات من الفينولات (67 مجم GAE / جم) والفلافونيدات (46.5 مجم QE / جم) ، يليه مستخلص ساق الخرشوف الزهرية المحتوية على الفينولات (62.2 مجم GAE / جم) والفلافونويد (35.31 مجم QE) للتخلص من الشقوق الحرة. وبالمثل أعطت خلاصة بذور العنب أعلى فعالية للتخلص من الشقوق الحرةDPPH (91.6٪) يليها مستخلص ساق الخرشوف الزهرية (89.2٪). المستخلصات المختبرة حالت دون نمو جميع الكائنات الدقيقة المستهدفة. كان قطر منطقة التثبيط الأعلى 63.3 ± 1 مم لـ GSE ضد Bacillus subtilis ، بينما كان قطر منطقة التثبيط الأدنى 11.6 ± 1.52 مم لمستخلص الخرشوف (ABE) ضد Candida albicans بالنسبة للتاثير المضاد للسرطان تسبب GSE في أكبر تأثير تثبيط ضد جميع خطوط الخلايا المعالجة (IC50 ؛ 20.4-53.2 ميكروغرام / مل) ، يليه مستخلص تفل العنب الخالي من البذور (GSPE) (IC50 ؛ 22.9-57.1 ميكروغرام / مل) ، بينما كان GSE يحتوي على أقل تأثير مضاد للسرطان (IC50 ؛ 143-329 ميكروغرام / مل). اظهرت جميع مساحيق المنتجات الثانوية التي تم فحصها عن تأثير مثبط على المجموعات الميكروبية مما تسبب في انخفاض في الاعداد أو اختفاء كامل للخلايا خلال أسبوع واحد من التخزين عند 4 ± 1 درجة مئوية للعينات. أخيرًا ، تمثل مستخلصات الخرشوف والعنب الثانوية مواد حافظة غذائية طبيعية فعالة ومصادر للمواد الصيدلانية النشطة حيويا ER -