Mohammad Ali Mosaad Elbaz,

Effect Of Surface Finishing And Different Immersion Media On The Color Stability And Surface Roughness Of Vita Lumex Veneering Zirconia : An In-Vitro Study / تأثير التعديل السطحي ومحاليل الغمر المختلفة على الثبات اللوني وخشونة السطح للزيركونيا المغطاة بفيتا لوميكس : دراسة معملية / By Mohammad Ali Mosaad Elbaz; Supervisors Prof. Ahmed Farghaly Mohamed Farghaly, Dr. Abdelrahman Soliman Badran. - 107 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.

Thesis (M.Sc.) -Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 91-104.

The aim of this invitro study was to determine the effects of surface finishing and staining solutions on the color stability and surface roughness of Vita Lumex veneering zirconia.
42 square specimens of 10 mm width, length and 2 mm height (1 mm for zirconia substructure & 1 mm for veneering materials) were sectioned. All the specimens were ground with 40 μm diamond grinding stones to simulate intra oral occlusal adjustment, then randomly divided into 2 equal groups according to surface finish either polishing or glazing. Before immersion, baseline readings for color and surface roughness were registered for all specimens. Each group was randomly subdivided into three subgroups according to the immersion solution used either: coffee, citric acid or artificial saliva. Every specimen was immersed independently in a closed separate tube filled with 5 ml of solution and stored in an incubator at 37 ˚C for 14 days which simulates 2 years intraoral. Surface roughness measurements were achieved using a non-contact profilometer and a color estimation of all specimens was done by reflective spectrophotometer.
The results of this study showed that the comparison in surface roughness between different immersion solutions in before and after immersion was performed by using One Way ANOVA test followed by Tukey’s Post hoc test which revealed that regarding glazed surfaces, there were insignificant differences in roughness in all immersion solutions before (P=0.84), and after (P=45).While polished surfaces, there were insignificant differences in roughness in all immersion solutions before (P=0.79), and after (P=39). The analysis uses a One-Way ANOVA test to compare the effects of different solutions on color change which revealed a significant difference between different solutions as:
In Glazed surfaces regarding ΔE2000: the color changes in artificial saliva (0.943 ± 0.11) were significantly the lowest, then Citric acid (2.410 ± 0.101), while Coffee (2.953 ±0.07) demonstrated significantly the highest color changes.
In Polished surfaces regarding ΔE2000: the color changes in artificial saliva (0.967 ± 0.08) were significantly the lowest, then Citric acid (2.553 ± 0.107), while Coffee (3.253 ± 0.09) demonstrated significantly the highest color changes. Within the limitation of this study, it was concluded that coffee showed the highest impact on color of polished and glazed types of used ceramics, while there is no significant increase in the surface roughness of both polished and glazed types of used ceramics
هدف هذه الدراسة المختبرية هو تحديد تأثيرات التعديل السطحي ومحاليل الغمر على ثبات اللون وخشونة السطح للزركونيا المغطاه بفيتا لوميكس.
تم قطع 42 عينة مربعة بعرض 10 مم وطول 10 مم وارتفاع 2 مم (1 مم للهيكل الفرعي من الزركونيا و1 مم للمواد المطلية). تم برد جميع العينات باستخدام أحجار طحن الماس 40 μm لمحاكاة تعديل الضغط داخل الفم، ثم تم تقسيمها عشوائياً إلى مجموعتين متساويتين وفقاً للتعديل السطحي إما التلميع أو التزجيج. تم تسجيل القراءات الأساسية للون وخشونة السطح لجميع العينات قبل الغمر. تم تقسيم كل مجموعة عشوائياً إلى ثلاث مجموعات فرعية وفقًا للمحلول المستخدم إما: القهوة أو حمض الستريك أو اللعاب الاصطناعي. تم غمر كل عينة بشكل مستقل في أنبوب منفصل مغلق مملوء بـ 5 مل من المحلول وتخزينه في حاضنة عند درجة حرارة 37 درجة مئوية لمدة 14 يومًا، مما يحاكي عامين داخل الفم. تم قياس خشونة السطح باستخدام مقياس التشكيل غير الملامس وتم تقدير لون جميع العينات باستخدام مقياس الطيف الانعكاسي.
أظهرت نتائج هذه الدراسة أن المقارنة في خشونة السطح بين محاليل الغمر المختلفة قبل وبعد الغمر تم إجراؤها باستخدام اختبار التباين الأحادي متبوعًا باختبار Tukey’s Post hoc، والذي كشف أنه فيما يتعلق بالأسطح المزججة، كانت هناك اختلافات غير ذات دلالة إحصائية في الخشونة في جميع محاليل الغمر قبل (P=0.84) وبعد (P=45). بينما كانت هناك اختلافات غير ذات دلالة إحصائية في الخشونة في جميع محاليل الغمر قبل (P=0.79) وبعد (P=39) بالنسبة للأسطح المصقولة.
فيما يتعلق بـ ΔE2000 في الأسطح المزججة: كانت التغيرات اللونية في اللعاب الاصطناعي (0.943 ± 0.11) هي الأدنى بشكل ملحوظ، ثم حمض الستريك (2.410 ± 0.101)، بينما أظهرت القهوة (2.953 ±0.07) أعلى التغيرات اللونية بشكل ملحوظ.
فيما يتعلق بـ ΔE2000 في الأسطح المصقولة: كانت التغيرات اللونية في اللعاب الاصطناعي (0.967 ± 0.08) هي الأدنى بشكل ملحوظ، ثم حمض الستريك (2.553 ± 0.107)، بينما أظهرت القهوة (3.253 ± 0.09) أعلى التغيرات اللونية بشكل ملحوظ.
ضمن حدود هذه الدراسة، تم استنتاج أن القهوة أظهرت أعلى تأثير على لون النوعين المصقول والمزجج من السيراميك المستخدم، بينما لم يكن هناك زيادة كبيرة في خشونة السطح لكلا النوعين المصقول والمزجج من السيراميك المستخدم. تم الحصول على النتائج التالية :
اظهرت النتايج ان دقة حواف القشرة الاطباقية المصنعة من السيراميك المقوى ( فيتا امبريا ) مساوية لدقة حواف القشرة الاطباقية المصنعة من ايماكس بعد التعرض للاجهاد الحرارى وان الاجهاد الحرارى يؤثر بالسلب على دقة الحواف.





Text in English and abstract in Arabic & English.


Fixed & Removable Prosthodontics
الإستعاضات السنية المثبتة

Ceramic Color stability Surface finishing

617.69