000 08134namaa22004331i 4500
003 OSt
005 20250223033215.0
008 231204s2023 ua a|||fr|m|| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a579.3
_221
092 _a579.3
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.07.06.Ph.D.2023.Di.P
100 0 _aDina Gamal Elsayed Abed,
_epreparation.
245 1 0 _aPhenotypic-genetic characterization and application of phages infecting enterohaemorrhagic escherichia coli as food bio-preservatives /
_cby Dina Gamal Elsayed Abed ; supervision committee Dr. Hanan mohamed abdel latif goda, Dr. Hhmad fadel al-shahaby, Dr. Nadia fahmy amin emam.
246 1 5 _aتوصيف النمط الظاهري والوراثي والتطبيق للڨيروسات التي تصيب بكتيريا Escherichia coli المعوية المسببة للنزيف الدموي كمواد حافظة حيوية غذائية
264 0 _c2023.
300 _a119 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rdacontent
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
504 _aBibliography: pages 105-119.
520 _aABSTRACT Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) is considered a worldwide public health and food safety problem. Although implementation of different approaches to control the food safety, outbreaks persist. The aim of study is evaluating the applicability of phages, isolated against STEC O157:H7, as prospective food bio-preservatives. Considering the relatively wide host range and greatest protein diversity, two phages (STEC P2 and P4) from four were furtherly characterized. The phages retained more lytic competence of 90.4 and 92.68% for STEC P2 and P4, respectively with the High Temperature Short Time (HTST) pasteurization. The strong acidic (pH 1) and alkaline (pH 13) conditions had influential effect on the surviving counts of the two phages. The lowest survivability of 63.37 and 86.36% in STEC P2 and P4 lysate, respectively was appeared in 2% bile salt solution after 3 hours. The results confirmed the strong effect of simulated gastric fluid (SGF) on survivability of the two phages comparing with simulated intestinal fluid (SIF). Complete genome analysis confirmed absence of toxins and virulence factors - encoding genes. The results confirmed the close relation of STEC P2 to phages of Myoviridae, and STEC P4 to Podoviridae family. The STEC cells disappeared completely in the mice feces on day 3 post STEC P2 treatment, and on day 8 post treatment with STEC P4 or phage mixture (Multiplicity of infection 104 pfu/cfu). In all mice treated with different phages, the liver and kidney functions were in a normal range. After administrated of STEC in mice orally and treatment with STEC P2, STEC P4 or the phage mixture, the histopathological changes in liver and intestine were examined microscopically. It was observed the greatest ability of phage mixture to recover the hepatic and intestinal structure, followed by STEC P4 and finally STEC P2. The complete lytic activity of all phage treatments, with MOI of 104 pfu/cfu, against STEC cells in milk at the room temperature was observed after eight hours. After 10 days, in milk samples preserved at 4°C, the bacterial reduction percentage reached 62.87, 70.27 and 66.83% in samples treated with STEC P2, P4 and phage mixture, correspondingly. Therefore, the two phages could be applied as a natural alternative for food preservation.
520 _a تعتبر بكتيريا الإيشيريشيا المنتجة لسموم الشيجا Shiga toxin-producing E. coil أحد المشاكل العالمية التي تتعلق بالصحة العامة وسلامة الغذاء. و علي الرغم من تطبيق طرق مختلفة للتحكم في سلامة الغذاء إلا أن تفشي الأمراض الناتجة عنها لازالت قائمة. الهدف من هذة الدراسة هو تقييم مدي قابلية أستخدام الڨيروسات البكتيرية المعزولة ضد بكتيريا STEC O157:H7 كمواد حفظ بيولوجية للأغذية. تبعا̋ للمدي العوائلي الواسع نسبيا̋ والتنوع الكبير في بروتينات الڨيروس تم أختيار ڨيروسي STEC P2 و STEC P4 من أربع ڨيروسات معزولة و ذلك لدراسة خصائصهم. احتفظت الفيروسات بحيويتها بنسبة 90.4 و 92.68 ٪ لكلا من STEC P2 و STEC P4 علي التوالي عند المعاملة بالبسترة السريعة. لوحظ أن الظروف الحامضية القوية (الرقم الهيدروجيني 1) والقلوية (الرقم الهيدروجيني 13) كان لها تأثير مؤثر على العدد المتبقي من الڨيروسات. تم تسجيل أقل قابلية لبقاء الفاجات بنسبة 63.37 و 86.36٪ لكلا من STEC P2 و P4 على التوالي في محلول ملح الصفراء 2٪ بعد 3 ساعات. كما أكدت النتائج التأثير القوي للعصير المعدي علي حيوية الڨيروسين مقارنة بتأثير العصارة المعوية. أكد تحليل الجينوم الكامل عدم وجود كل من جينات السموم البكتيرية وعوامل إحداث المرض البكتيري الأخرى في الڨيروسات. كما أكدت النتائج علي العلاقة الوثيقة بين STEC P2 و عائلة Myoviridae و بين STEC P4 وعائلة Podoviridae. لوحظ اختفاء الخلايا البكتيرية تمامًا من براز الفئران في اليوم الثالث من العلاج ب STEC P2 و بعد اليوم الثامن من العلاج بأستخدام STEC P4 أو خليط االفاجات (كانت نسبة MOI مساوية 410 جزئ فيروس/خلية بكتيرية). في جميع مجموعات الفئران المختبرة، كانت نتائج أختبارات وظائف الكلى و الكبد في المعدل الطبيعي. بعد حقن STEC في الفئران عن طريق الفم والعلاج بـ STEC P2 أو STEC P4 أو خليط الفاجات، تم فحص التغيرات النسيجية في الكبد والأمعاء ميكروسكوبيا̋ و لوحظ أكبر قدرة لخليط الفاجات لأستعادة بنية الكبد والأمعاء، تليها STEC P4 وأخيراً STEC P2. لوحظ النشاط التحليلي الكامل لجميع الفاجات (نسبة MOI مساوية 410 جزئ فيروس/خلية بكتيرية) ضد خلايا STEC بعد ثماني ساعات في اللبن المحفوظ على درجة حرارة الغرفة. بعد 10 أيام، في عينات الحليب المحفوظة على درجة حرارة 4 درجة مئوية، وصلت نسبة أختزال العدد البكتيري إلى 62.87 و 70.27 و 66.83٪ في العينات المعالجة بـ STEC P2 و STEC P4 و خليط الفاجات على التوالي. لذلك يمكن استخدام كلا من الفيروسين كبديل طبيعي لحفظ الأغذية.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aBacteria.
653 0 _aShiga toxin-producing Escherichia coli
_abacteriophage
_afood bio-preservation
_abiological characterization
_agenome sequence
_amouse model
_askim milk
700 0 _aHanan mohamed abdel latif goda
_ethesis advisor.
700 0 _aHhmad fadel al-shahaby
_ethesis advisor.
700 0 _aNadia fahmy amin emam
_ethesis advisor.
856 _uhttp://172.23.153.220/th.pdf
900 _b01-01-2023
_cHanan mohamed abdel latif goda
_cHhmad fadel al-shahaby
_cNadia fahmy amin emam
_dAshraf samir hakim
_dMohamed abdel aleem ali hassan
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Agricultural Microbiology
905 _aEman
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c165921
_d165921