000 | 06092namaa22004331i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | OSt | ||
005 | 20250223033324.0 | ||
008 | 241113s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d | ||
040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
049 | _aDeposite | ||
082 | 0 | 4 | _a634.64 |
092 |
_a634.64 _221 |
||
097 | _aM.Sc | ||
099 | _aCai01.07.16.M.Sc.2023.Sh.U | ||
100 | 0 |
_aShimaa Abd- Elhamid Awwad Ali, _epreparation. |
|
245 | 1 | 0 |
_aUsing some safe treatments to control post- harvest diseases of pomegranate fruits / _cby Shimaa Abd- Elhamid Awwad Ali ; Supervisors Prof. Dr. Hamdy Y. Aly , Prof. Dr. Olfat M. Mousa , Dr. Ismail A. Soliman. |
246 | 1 | 5 | _a/ إستخدام بعض المعاملات الآمنة في مكافحة أمراض ما بعد الحصاد في ثمار الرمان |
264 | 0 | _c2023. | |
300 |
_a98 pages : _billustrations ; _c98 cm. + _eCD. |
||
336 |
_atext _2rda content |
||
337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2023. | ||
504 | _aBibliography: pages 83-98. | ||
520 | _aThe incidence of natural infection by pomegranate fruit rots was differed in all inspected governorates and the highest infection percentage was found at Beheira governorate, while the lowest infection percentage was recorded at Dakahlia governorate. Alternaria alternata and Penicillium digitatum were recorded in a high frequency. The pathogenicity test revealed that, in general, Penicillium digitatum, followed by Alternaria alternata were the most pathogenic. Treatments of pomegranate fruits cv."Manfaloty" by carnation oil at the rate of 1%, cinnamon oil plus wax and carnation oil plus wax significantly decreased fruit rot development if compared with the control. The immersed fruits in oxalic, salicylic and nicotinic acid at high concentration (1000 ppm) gave a good control in reducing the disease severity percentage. Also, the treatment with salts such as potassium sorbate, potassium silicate and potassium thiosulfate at the rate of 4000 ppm were more effective in this concern. The same trend was obtained using chitosan at 8000 ppm. Other effective treatments include immersing the fruits in hot water at 55°C for 4 m.n and storage under modified atmosphere packaging (MAP) at 7°C are also led to a decrease of fruits decay when compared with the check. The treatment of fruits with some previous safety methods led to an increase of phenolic compounds (Conjugated, free and total phenols) in either artificially or natural infected fruits and stored for 2 days at 7°C. | ||
520 | _aأختلفت النسبة المئوية للإصابة الطبيعية بأعفان ثمار الرمان من محافظة لأخري وقد سجل أعلى نسبة إصابة فى محافظة البحيرة بينما أقل نسبة إصابة كانت في محافظة الدقهلية ا كانت الفطريات Alternaria alternate , Penicillium digitatum هى أكثر الفطريات تكراراً وظهوراً. وكان الفطر Penicillium digitatum هو اكثر الفطريات قدرة على إحداث المرض بثمار رمان سليمة يلية الفطر Alternaria alternate أدت معاملة ثمار الرمان صنف المنفلوطى بعد ٢٤ ساعة من عدواها صناعياً بكلاً من الفطريات السابقة ببعض المعاملات لآمنة بالإضافة الى معاملة ثمار اخري مصابة طبيعياً الى انخفاض نسبة شدة المرض بالمقارنة بمعاملة الكنترول . أعطت معاملة الثمار بزيت القرنفل بمعدل ١ ٪ وزيت القرنفل مخلوطاً بالشمع وزيت القرفة مخلوطاً بالشمع مقاومه فعالة ضد أعفان ثمار الرمان كما لوحظ أن معاملة الثمار بأحماض الأوكساليك و السالسيلك والنيكوتنيك بمعدل ١٠٠٠ جزء فى المليون أعطت مقاومة جيدة كما كان لمعاملة ثمار الرمان بأملاح سوربات البوتاسيوم وسليكات البوتاسيوم وثيوسلفات البوتاسيوم بمعدل ٤٠٠٠ جزء فى المليون نفس الاتجاة بخصوص نقص النسبة المئوية لشدة المرض مقارنة بالكنترول. وجد أيضا ان معاملة الثمار بالكيتوزان بمعدل ٨٠٠٠ جزء فى المليون ادى الى مقاومة فعالة للمرض . كما ان من الطرق الفعالة الاخري وسهلة الاجراء وآمنة هى معاملة الثمار بالماء الساخن على درجة ٥٥°م والتخزين تحت ظروف هواء معدل (MAP). لوحظ أن معامله الثمار الملقحة صناعياً او المصابة طبيعياً والمعاملة ببعض المعاملات الآمنة السابقة والتخزين لمدة يومين على درجه جراره ٧ °م أدى الى زيادة المحتوى من الفينولات المرتبطه والحره والكلية بالمقارنة بمعاملة الكنترول . | ||
530 | _aIssues also as CD. | ||
546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
650 | 7 |
_apomegranate fruits _2qrmak |
|
653 | 0 |
_aPomegranate _afruit rots _apathogenicity test _atreatment with some oils _aacids _asalts _achitosan _ahot water _astorage under modified atmosphere packaging (MAP) |
|
700 | 0 |
_aHamdy Y. Aly _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aOlfat M. Mousa _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aIsmail A. Soliman _ethesis advisor. |
|
900 |
_b01-01-2023 _cHamdy Y. Aly _cOlfat M. Mousa _cIsmail A. Soliman _dMohamed Reda Ahmed Tohamy _dMagdy Mohamed Mahmoud Saber _UCairo University _FFaculty of Agriculture _DDepartment of Plant Pathology |
||
905 |
_aShimaa _eHuda |
||
942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
999 | _c168826 |