000 06092namaa22004331i 4500
003 OSt
005 20250223033324.0
008 241113s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposite
082 0 4 _a634.64
092 _a634.64
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.07.16.M.Sc.2023.Sh.U
100 0 _aShimaa Abd- Elhamid Awwad Ali,
_epreparation.
245 1 0 _aUsing some safe treatments to control post- harvest diseases of pomegranate fruits /
_cby Shimaa Abd- Elhamid Awwad Ali ; Supervisors Prof. Dr. Hamdy Y. Aly , Prof. Dr. Olfat M. Mousa , Dr. Ismail A. Soliman.
246 1 5 _a/ إستخدام بعض المعاملات الآمنة في مكافحة أمراض ما بعد الحصاد في ثمار الرمان
264 0 _c2023.
300 _a98 pages :
_billustrations ;
_c98 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2023.
504 _aBibliography: pages 83-98.
520 _aThe incidence of natural infection by pomegranate fruit rots was differed in all inspected governorates and the highest infection percentage was found at Beheira governorate, while the lowest infection percentage was recorded at Dakahlia governorate. Alternaria alternata and Penicillium digitatum were recorded in a high frequency. The pathogenicity test revealed that, in general, Penicillium digitatum, followed by Alternaria alternata were the most pathogenic. Treatments of pomegranate fruits cv."Manfaloty" by carnation oil at the rate of 1%, cinnamon oil plus wax and carnation oil plus wax significantly decreased fruit rot development if compared with the control. The immersed fruits in oxalic, salicylic and nicotinic acid at high concentration (1000 ppm) gave a good control in reducing the disease severity percentage. Also, the treatment with salts such as potassium sorbate, potassium silicate and potassium thiosulfate at the rate of 4000 ppm were more effective in this concern. The same trend was obtained using chitosan at 8000 ppm. Other effective treatments include immersing the fruits in hot water at 55°C for 4 m.n and storage under modified atmosphere packaging (MAP) at 7°C are also led to a decrease of fruits decay when compared with the check. The treatment of fruits with some previous safety methods led to an increase of phenolic compounds (Conjugated, free and total phenols) in either artificially or natural infected fruits and stored for 2 days at 7°C.
520 _aأختلفت النسبة المئوية للإصابة الطبيعية بأعفان ثمار الرمان من محافظة لأخري وقد سجل أعلى نسبة إصابة فى محافظة البحيرة بينما أقل نسبة إصابة كانت في محافظة الدقهلية ا كانت الفطريات Alternaria alternate , Penicillium digitatum هى أكثر الفطريات تكراراً وظهوراً. وكان الفطر Penicillium digitatum هو اكثر الفطريات قدرة على إحداث المرض بثمار رمان سليمة يلية الفطر Alternaria alternate أدت معاملة ثمار الرمان صنف المنفلوطى بعد ٢٤ ساعة من عدواها صناعياً بكلاً من الفطريات السابقة ببعض المعاملات لآمنة بالإضافة الى معاملة ثمار اخري مصابة طبيعياً الى انخفاض نسبة شدة المرض بالمقارنة بمعاملة الكنترول . أعطت معاملة الثمار بزيت القرنفل بمعدل ١ ٪ وزيت القرنفل مخلوطاً بالشمع وزيت القرفة مخلوطاً بالشمع مقاومه فعالة ضد أعفان ثمار الرمان كما لوحظ أن معاملة الثمار بأحماض الأوكساليك و السالسيلك والنيكوتنيك بمعدل ١٠٠٠ جزء فى المليون أعطت مقاومة جيدة كما كان لمعاملة ثمار الرمان بأملاح سوربات البوتاسيوم وسليكات البوتاسيوم وثيوسلفات البوتاسيوم بمعدل ٤٠٠٠ جزء فى المليون نفس الاتجاة بخصوص نقص النسبة المئوية لشدة المرض مقارنة بالكنترول. وجد أيضا ان معاملة الثمار بالكيتوزان بمعدل ٨٠٠٠ جزء فى المليون ادى الى مقاومة فعالة للمرض . كما ان من الطرق الفعالة الاخري وسهلة الاجراء وآمنة هى معاملة الثمار بالماء الساخن على درجة ٥٥°م والتخزين تحت ظروف هواء معدل (MAP). لوحظ أن معامله الثمار الملقحة صناعياً او المصابة طبيعياً والمعاملة ببعض المعاملات الآمنة السابقة والتخزين لمدة يومين على درجه جراره ٧ °م أدى الى زيادة المحتوى من الفينولات المرتبطه والحره والكلية بالمقارنة بمعاملة الكنترول .
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _apomegranate fruits
_2qrmak
653 0 _aPomegranate
_afruit rots
_apathogenicity test
_atreatment with some oils
_aacids
_asalts
_achitosan
_ahot water
_astorage under modified atmosphere packaging (MAP)
700 0 _aHamdy Y. Aly
_ethesis advisor.
700 0 _aOlfat M. Mousa
_ethesis advisor.
700 0 _aIsmail A. Soliman
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2023
_cHamdy Y. Aly
_cOlfat M. Mousa
_cIsmail A. Soliman
_dMohamed Reda Ahmed Tohamy
_dMagdy Mohamed Mahmoud Saber
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Plant Pathology
905 _aShimaa
_eHuda
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c168826