000 06678namaa22004451i 4500
003 OSt
005 20250223033329.0
008 241123s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a664.028
092 _a664.028
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.07.06.M.Sc.2023.Kh.R
100 0 _aKhaled Ahmed Abd-Elhafez,
_epreparation.
245 1 0 _aReuse of artichoke and grape processing wastes as a source of bioactive and food preservatives compounds /
_cby Khaled Ahmed Abd-Elhafez ; Supervisor Dr. Nasr Fawzy Nasr, Dr. Mohamed Abdallah Moselhy,Dr. Ebtehal Adawy Elkholany, Dr. Michael Rizkallah Gohar.
246 1 5 _a/ إعادة استخدام مخلفات تصنيع الخرشوف والعنب كمصدر للمركبات النشطة حيويا و المواد الحافظة الغذائية
264 0 _c2023.
300 _a123 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.
504 _aBibliography: pages 104-124.
520 _aGrape pomace and seed and non-edible parts of globe artichoke stem and bracts were presented in this study as a rich source of bioactive compounds. Phenols and flavonoids were determined using HPLC analysis. Biological activities of artichoke and grape by-product extracts were determinded as antimicrobial, antioxidant antidiabetic, inflammatory and anticancer agents. Artichoke and grape wastes were applied as preservative edible coating films for chicken breast meat as well as supplemented as powders during cake preparation and counts of microbial groups were followed during storage. Grape seed extract (GSE) had the highest amounts of phenols (67 mg GAE/g) and flavonoids (46.5 mg QE/g), followed by artichoke floral stem extract contained phenols (62.2 mg GAE/g) and flavonoids (35.31 mg QE/g). Similarly, GSE gave the highest significant DPPH scavenging activity (91.6%) followed by artichoke floral stem extract (89.2%). The tested extracts inhibited the growth of all target microorganisms. The highest inhibition zone diameter was 63.3 ± 1 mm for GSE against Bacillus subtilis, while the lowest inhibition zone diameter was 11.6 ± 1.52 mm for artichoke bracts extract (ABE) against Candida albicans. For cytotoxicity, GSE caused the greatest inhibition effect against all the treated cell lines (IC50= 20.4-53.2 µg/ml), followed by grape seedless pomace extract (GSPE) (IC50= 22.9-57.1 µg/ml), whereas ABE had the lowest cytotoxic effect (IC50= 143-329 µg/ml). All investigated by-product powders revealed inhibitory effect on the microbial groups causing a decrease in counts or complete disappearance of cells during one week of storage at 4 ± 1°C for the coated samples. Finally, artichoke and grape by-products represent effective natural food preservatives and sources of pharmaceutical bioactive agents.
520 _aتعتبر مخلفات العنب والخرشوف والأجزاء غير الصالحة للأكل لها من اهم المصادر الغنية بالمركبات النشطة حيويا. تم تقدير الفينولات والفلافونيدات باستخدام تحليل HPLC. تم تقدير النشاط الحيوي لمستخلصات الخرشوف ومنتجات العنب الثانوية كعوامل مضادة للميكروبات ومضادات للأكسدة ومضادة للسرطان. تم استخدام مسحوق الخرشوف والعنب كأغشية تغليف صالحة للأكل للحوم صدور الدجاج وتم متابعة أعداد المجموعات الميكروبية أثناء التخزين. يحتوي مستخلص بذور العنب (GSE) على أعلى كميات من الفينولات (67 مجم GAE / جم) والفلافونيدات (46.5 مجم QE / جم) ، يليه مستخلص ساق الخرشوف الزهرية المحتوية على الفينولات (62.2 مجم GAE / جم) والفلافونويد (35.31 مجم QE) للتخلص من الشقوق الحرة. وبالمثل أعطت خلاصة بذور العنب أعلى فعالية للتخلص من الشقوق الحرةDPPH (91.6٪) يليها مستخلص ساق الخرشوف الزهرية (89.2٪). المستخلصات المختبرة حالت دون نمو جميع الكائنات الدقيقة المستهدفة. كان قطر منطقة التثبيط الأعلى 63.3 ± 1 مم لـ GSE ضد Bacillus subtilis ، بينما كان قطر منطقة التثبيط الأدنى 11.6 ± 1.52 مم لمستخلص الخرشوف (ABE) ضد Candida albicans بالنسبة للتاثير المضاد للسرطان تسبب GSE في أكبر تأثير تثبيط ضد جميع خطوط الخلايا المعالجة (IC50 ؛ 20.4-53.2 ميكروغرام / مل) ، يليه مستخلص تفل العنب الخالي من البذور (GSPE) (IC50 ؛ 22.9-57.1 ميكروغرام / مل) ، بينما كان GSE يحتوي على أقل تأثير مضاد للسرطان (IC50 ؛ 143-329 ميكروغرام / مل). اظهرت جميع مساحيق المنتجات الثانوية التي تم فحصها عن تأثير مثبط على المجموعات الميكروبية مما تسبب في انخفاض في الاعداد أو اختفاء كامل للخلايا خلال أسبوع واحد من التخزين عند 4 ± 1 درجة مئوية للعينات. أخيرًا ، تمثل مستخلصات الخرشوف والعنب الثانوية مواد حافظة غذائية طبيعية فعالة ومصادر للمواد الصيدلانية النشطة حيويا.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _afood preservatives compounds
_2qrmak
653 0 _aGlobe artichoke
_agrape
_aby-products
_aphenolic compounds
_aantibacterial
_aantioxidant
_aanticancer
700 0 _aNasr Fawzy Nasr
_ethesis advisor.
700 0 _aMohamed Abdallah Moselhy
_ethesis advisor.
700 0 _aEbtehal Adawy Elkholany
_ethesis advisor.
700 0 _aMichael Rizkallah Gohar
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2023
_cNasr Fawzy Nasr
_cMohamed Abdallah Moselhy
_cEbtehal Adawy Elkholany
_cMichael Rizkallah Gohar
_dMohamed Ahmed Ismail Arafa
_dMohamed Ahmed Ismail Arafa
_UCairo University
_FFaculty of Agricultural
_DDepartment of Agricultural Microbiology
905 _aShimaa
_eHuda
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c168981