000 09007namaa22004451i 4500
003 OSt
005 20250223033333.0
008 241130s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a641.38
092 _a641.38
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.07.06.Ph.D.2023.Sh.A
100 0 _aShimaa Mohamed Ali Elswaby,
_epreparation.
245 1 0 _aAlleviation of pathogencity of some micro- residents of various environmental sources by honey bee products /
_cby Shimaa Mohamed Ali Elswaby ; Supervisors Dr. Mohamed Abd El-Allem Ali, Dr. Mohmoud Wafik Ahmed, Dr. Allaa Azouz Salama, Dr. Nadia Fahmy Amin.
246 1 5 _a/ اضعاف القدرة المرضية للميكروبات الكائنة فى بعض الاوساط البيئية المختلفة بواسطة منتجات نحل العسل
264 0 _c2023.
300 _a134 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
504 _aBibliography: pages 108-134.
520 _aHoneybee products are commonly used as food and medicine. Recently, pharmacological properties of propolis and bee venom have been reported. However, solvent type and geographic origin of propolis and bee venom influence their chemical composition and biological activities. Therefore, different solvent extracts of propolis and bee venom collected from different regions in Egypt were evaluated for their antimicrobial, antioxidant and anticancer properties. In addition, the phenolics and flavonoids contents of propolis and bee venom as well as the preservative effect of propolis on orange juice were also investigated. The antimicrobial activities of bee venom extract were greater than those of propolis extracts and ethanol extract was more efficient than chloroform and water extracts. Extracts obtained from the Kafr-Elsheikh governorate were the most active, whereas those from the Giza governorate were the lowest effective. The examined Gram-positive bacteria were more sensitive than Gram-negative ones and fungi. Unlike the antimicrobial activity, propolis extracts were more effective antioxidants than bee venom extracts. The antioxidant activities of extracts from the Kafr-Elsheikh or the Fayoum governorates were comparable and greater than those of the corresponding extracts from the Giza governorate. Ethanolic extraction provided the greatest antioxidant potentiality. All ethanolic extracts of propolis and bee venom from the three regions were active against the breast adenocarcinoma cell line (MCF-7) at varying degrees. In this respect, bee venom extracts proved to have higher cytotoxic effects on MCF-7 cells compared with propolis extracts. The highest cytotoxic effects were recorded to extracts obtained from Kafr-Elsheikh governorate, followed by Fayoum extracts whereas extract obtained from the Giza governorate exhibited the lowest cytotoxic effects. In general, propolis extracts had significantly higher phenolics and flavonoids contents than bee venom extracts. While chlorogenic acid was the major phenolic compound in propolis extracts from Kafr-Elsheikh and Fayoum governorates, pyrogallol was the major one in propolis extracts from Giza governorate. The major phenolic compound in bee venom extracts collected from both Kafr-Elsheikh and Giza governorates was pyrogallol whereas Catechein was the major one for bee venom extracts collected from Fayoum governorate. Furthermore, Hesperidin was the most abundant flavonoid compound detected in all propolis and bee venom extracts. Propolis proved to have positive effects on the preservation of orange juice. These results provide insights into the antimicrobial, antioxidant and anticancer properties of Egyptian propolis and bee venom and constitute a basis for further phytochemical and pharmacological research
520 _aفى الاونه الاخيره تستخدم منتجات عسل النحل كغذاء ودواء. وقد تم دراسه الخصائص الدوائيه للبروبليس وسم النحل بكثره ومع ذلك نوع المذيب والمنطقه الجغرافيه للبروبليس وسم النحل تؤثر بشده على التركيب الكيميائى والنشاطات البيولوجيه ولهذا اهتمت هذه الدراسه بدراسه عده انواع من مذيبات البروبليس وسم النحل المستخلصه من عده مناطق فى مصر من حيث نشاطها المضاد للميكروبات ونشاطها المضاد للاكسده ونشاطها المضاد للسرطان . بالاضافه الى دراسه محتوى الفينولات والفلافونيدات للبروبليس وسم النحل وكذلك التأتير البروبليس على حفظ عصير البرتقال.اشارت النتائج الى ان مستخلصات سم النحل لها نشاط مضاد للميكروبات اكبر من نشاط مستخلصات البروبليس . كما اشارت النتائج الى ان مستخلص الايثانول اكثر فاعليه من مستخلص الماء والكلورفورم . وان مستخلصات كفر الشيخ كانت الاكثر فاعليه بينما مستخلصات الجيزه كانت الاقل فاعليه.البكتريا الموجبه كانت اكثر حساسيه للبروبليس وسم النحل من البكتريا السالبه والفطريات بالنسبه للنشاط المضاد لاكسده . البروبليس كان اكثر فاعليه من مستخلصات سم النحل وان مستخلصات محافظه كفر الشيخ والفيوم كانوا اكثر فاعليه من مستخلصات محافظه الجيزه.وكذلك مستخلصات الايثانول كانت اكثر فاعليه من مستخلصات الكلورفورم والماء. اشارت الدراسه الى ان جميع مستخلصات البروبليس وسم النحل المأخوذ من الثلاثه محافظات كان لديهم نشاط مضاد للسرطان الثدى (MCF-7) وبهذا الخصوص فان مستخلصات سم النحل كانت اكثر فاعلبه من مستخلصات البروبليس وخصوصا تلك المأخوذه من كفر الشيخ كما اشارت الدراسه الى احتواء البروبليس على فينولات وفلافونيدات اعلى من مستخلصات سم النحل. كان Chlorogenic acid الفينول الاساسى فى البروبليس المستخلصان من محافظتي كفر الشيخ والفيوم. فى حين كان Chlorogenic acid هو الفينول الاساسى فى مستخلصات البروبليس لمحافظتى كفر الشيخ والفيوم فان Pyrogallol كان هو الفينول الرئيسى فى مستخلص البروبليس فى محافظه الجيزه . فى حين كان Pyrogallol هو الفينول الرئيسى لمستخلصات سم النحل من محافظتى كفر الشيخ والجيزه. فى حين كان البيروجيلاول الفينول الرئيسى لمستخلصات سم النحل من محافظتى كفر الشيخ والجيزه فان Catechein كان هو الفينول الرئيسى لمستخلصات سم النحل من محافظه الفيوم . ال Hesperidin كان هو اكبر فلافونيد موجود بجميع مستخلصات البروبليس وسم النحل .اشارت الدراسه ان البروبليس كان له تأثير ايجابى على حفظ عصير البرتقال. تفيد هذه الدراسه فى اعطاء رؤيه عن النشاط المضاد للميكروبات والنشاط المضاد لاكسده والنشاط المضاد للسرطان فى البروبليس وسم النحل المصرى وتكون قاعده للدراسات المستقبليه الكيميائيه والدوائيه خاصه بمنتجات سم النحل.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _aHoney
_2qrmak
653 0 _aBee venom
_aPropolis
_aantimicrobial
_aantioxidant
_aanticancer
_afood preservation
700 0 _aMohamed Abd El-Allem Ali
_ethesis advisor.
700 0 _aMohmoud Wafik Ahmed
_ethesis advisor.
700 0 _aAllaa Azouz Salama
_ethesis advisor.
700 0 _aNadia Fahmy Amin
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2023
_cMohamed Abd El-Allem Ali
_cMohmoud Wafik Ahmed
_cAllaa Azouz Salama
_cNadia Fahmy Amin
_dYasser Fathy Abdel-Allem
_dHussein Emam Makboul
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Agricultural Microbiology
905 _aShimaa
_eHuda
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c169117