000 07486namaa22004331i 4500
003 OSt
005 20241211140326.0
008 241209s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a634
092 _a634
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.07.12.Ph.D.2023.Ka.I
100 0 _aKawthar Marie Abd El-Kareem,
_epreparation.
245 1 0 _aInfluence Of Some Chemical And Natural Preservative Solutions On The Performance And Quality Of Carnation Cut Flower /
_cby Kawthar Marie Abd El-Kareem ; Supervision Committee Dr. Atef Mohamed Zakaria Sarhan, Dr. Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal, Dr. Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed, Dr. Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy.
246 1 5 _aتأثير بعض محاليل الحفظ الكيميائية والطبيعية على أداء وجودة أزهار القرنفل المقطوفة /
264 0 _c2023.
300 _a129 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
504 _aBibliography: pages 108-129.
520 _aTo investigate the effect of some pulsing and holding solutions on the quality of carnation cv. Turbo cut flowers, a laboratory experiment was conducted in the Post-harvest Lab., Ornamental Plants and Landscape Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Agric. Res. Center, Giza, Egypt and Ornamental Hort. Dept., Fac. Agric., Cairo Univ., Egypt during 2020 and 2021 seasons. In this regard distilled water, STS at 0.4 ppm + sucrose 10% (PS1) and AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% (PS2) were employed as a pulsing solutions for 15 min while distilled water, sucrose 4% (HS1), boric acid (BoA) at 200 ppm + sucrose 4% (HS2), 8-HQS at 300 ppm + sucrose 4% (HS3), AOA at 250 ppm + sucrose 4% (HS4), 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS5), BoA + 8-HQS + sucrose 4% (HS6), BoA + AOA + sucrose 4% (HS7), BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS8), rosemary extract at 25% + sucrose 2% (HS9) and thyme extract at 25% + sucrose 2% (HS10) were used as holding solutions. Regarding pulsing solutions, PS2 and PS1 exhibited a positive effect on all studied traits, while the mastery was to HS8 concerning the effect of holding solutions. Pulsing cut carnations in a solution containing PS2 followed by holding in HS8 resulted in the highest values in terms of fresh weight, fresh weight change (%), vase life, days to full opening, flower diameter, appearance, water balance, chlorophyll a, carotenoids and total sugars, while the highest water uptake and loss and chlorophyll b were obtained by pulsing in PS1 followed by holding in HS8. It is recommended to pulse carnation cv. Turbo cut flowers in AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% solution for 15 min followed by holding in BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% for getting the highest postharvest quality.
520 _aأجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة، كلية الزراعة، جامعة القاهرة وتم تنفيذ الجزء العملي في معمل معاملات ما بعد الحصاد، معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر خلال عامي 2020 و 2021، لدراسة تأثير بعض محاليل الإنباض والحفظ على جودة أزهار القرنفل صنف التوربو. تم استخدام الماء المقطرفقط، ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10%، نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% كمحاليل إنباض لمدة 15 دقيقة، بينما تم استخدام الماء المقطر فقط، السكروز 4%، حمض البوريك 200 ملجم/لتر + سكروز 4%، هيدروكسي كينولين سلفات 300 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض امينو أوكسي أسيتيك 250 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% ، حمض البوريك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، مستخلص الحصالبان بنسبة 25% + سكروز 2% ومستخلص الزعتر بنسبة 25% + سكروز 2% كمحاليل حفظ. فيما يتعلق بتأثير محاليل الإنباض فقد أظهر محلول ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% و نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% تأثيراً إيجابياً على جميع الصفات تحت الدراسة، في حين كان التفوق لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% كأحد محاليل الحفظ. أدى إنباض أزهار القرنفل في محلول نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% إلى الحصول على أعلى القيم من حيث الوزن الطازج، وتغير الوزن الطازج (٪)، وعمر الأزهار في الفازة، وعدد الأيام اللازمة حتى التفتح الكامل، وقطر الزهرة، والمظهر، والإتزان المائي، والكلوروفيل أ، الكاروتينويدات والسكريات الكلية، في حين تم الحصول على أعلى قيم لامتصاص وفقد الماء والكلوروفيل ب عن طريق النبض فى ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%. بناء على ذلك، فإنه يوصى بإنباض أزهار القرنفل صنف التوربو في نترات الفضة بتركيز 10.0 ملجم/لتر + محلول سكروز 10% لمدة 15 دقيقة يليها الحفظ في محلول حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% للحصول على أعلى جودة للأزهار بعد الحصاد
530 _aIssued also as CD
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _aOrnamental Horticulture
_2qrmak
653 0 _aCarnation
_acv.Turbo
_apulsing
_aholding solutions
_aSTS
_a8-HQS
_aAgNO3
_aboric acid
_aAOA
700 0 _aAtef Mohamed Zakaria Sarhan
_ethesis advisor.
700 0 _aAmaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal
_ethesis advisor.
700 0 _aTarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed
_ethesis advisor.
700 0 _aFaisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2023
_cAtef Mohamed Zakaria Sarhan
_cAmaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal
_cTarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed
_cFaisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy
_dAzza Abd El-Hamid Mohamed Mazher
_dMona Ahmed Darwish
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Ornamental Horticulture
905 _aEman
_eHuda
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c169353