000 | 07486namaa22004331i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | OSt | ||
005 | 20241211140326.0 | ||
008 | 241209s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d | ||
040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
049 | _aDeposit | ||
082 | 0 | 4 | _a634 |
092 |
_a634 _221 |
||
097 | _aPh.D | ||
099 | _aCai01.07.12.Ph.D.2023.Ka.I | ||
100 | 0 |
_aKawthar Marie Abd El-Kareem, _epreparation. |
|
245 | 1 | 0 |
_aInfluence Of Some Chemical And Natural Preservative Solutions On The Performance And Quality Of Carnation Cut Flower / _cby Kawthar Marie Abd El-Kareem ; Supervision Committee Dr. Atef Mohamed Zakaria Sarhan, Dr. Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal, Dr. Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed, Dr. Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy. |
246 | 1 | 5 | _aتأثير بعض محاليل الحفظ الكيميائية والطبيعية على أداء وجودة أزهار القرنفل المقطوفة / |
264 | 0 | _c2023. | |
300 |
_a129 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
336 |
_atext _2rda content |
||
337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
502 | _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. | ||
504 | _aBibliography: pages 108-129. | ||
520 | _aTo investigate the effect of some pulsing and holding solutions on the quality of carnation cv. Turbo cut flowers, a laboratory experiment was conducted in the Post-harvest Lab., Ornamental Plants and Landscape Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Agric. Res. Center, Giza, Egypt and Ornamental Hort. Dept., Fac. Agric., Cairo Univ., Egypt during 2020 and 2021 seasons. In this regard distilled water, STS at 0.4 ppm + sucrose 10% (PS1) and AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% (PS2) were employed as a pulsing solutions for 15 min while distilled water, sucrose 4% (HS1), boric acid (BoA) at 200 ppm + sucrose 4% (HS2), 8-HQS at 300 ppm + sucrose 4% (HS3), AOA at 250 ppm + sucrose 4% (HS4), 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS5), BoA + 8-HQS + sucrose 4% (HS6), BoA + AOA + sucrose 4% (HS7), BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS8), rosemary extract at 25% + sucrose 2% (HS9) and thyme extract at 25% + sucrose 2% (HS10) were used as holding solutions. Regarding pulsing solutions, PS2 and PS1 exhibited a positive effect on all studied traits, while the mastery was to HS8 concerning the effect of holding solutions. Pulsing cut carnations in a solution containing PS2 followed by holding in HS8 resulted in the highest values in terms of fresh weight, fresh weight change (%), vase life, days to full opening, flower diameter, appearance, water balance, chlorophyll a, carotenoids and total sugars, while the highest water uptake and loss and chlorophyll b were obtained by pulsing in PS1 followed by holding in HS8. It is recommended to pulse carnation cv. Turbo cut flowers in AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% solution for 15 min followed by holding in BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% for getting the highest postharvest quality. | ||
520 | _aأجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة، كلية الزراعة، جامعة القاهرة وتم تنفيذ الجزء العملي في معمل معاملات ما بعد الحصاد، معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر خلال عامي 2020 و 2021، لدراسة تأثير بعض محاليل الإنباض والحفظ على جودة أزهار القرنفل صنف التوربو. تم استخدام الماء المقطرفقط، ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10%، نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% كمحاليل إنباض لمدة 15 دقيقة، بينما تم استخدام الماء المقطر فقط، السكروز 4%، حمض البوريك 200 ملجم/لتر + سكروز 4%، هيدروكسي كينولين سلفات 300 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض امينو أوكسي أسيتيك 250 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% ، حمض البوريك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، مستخلص الحصالبان بنسبة 25% + سكروز 2% ومستخلص الزعتر بنسبة 25% + سكروز 2% كمحاليل حفظ. فيما يتعلق بتأثير محاليل الإنباض فقد أظهر محلول ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% و نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% تأثيراً إيجابياً على جميع الصفات تحت الدراسة، في حين كان التفوق لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% كأحد محاليل الحفظ. أدى إنباض أزهار القرنفل في محلول نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% إلى الحصول على أعلى القيم من حيث الوزن الطازج، وتغير الوزن الطازج (٪)، وعمر الأزهار في الفازة، وعدد الأيام اللازمة حتى التفتح الكامل، وقطر الزهرة، والمظهر، والإتزان المائي، والكلوروفيل أ، الكاروتينويدات والسكريات الكلية، في حين تم الحصول على أعلى قيم لامتصاص وفقد الماء والكلوروفيل ب عن طريق النبض فى ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%. بناء على ذلك، فإنه يوصى بإنباض أزهار القرنفل صنف التوربو في نترات الفضة بتركيز 10.0 ملجم/لتر + محلول سكروز 10% لمدة 15 دقيقة يليها الحفظ في محلول حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% للحصول على أعلى جودة للأزهار بعد الحصاد | ||
530 | _aIssued also as CD | ||
546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
650 | 7 |
_aOrnamental Horticulture _2qrmak |
|
653 | 0 |
_aCarnation _acv.Turbo _apulsing _aholding solutions _aSTS _a8-HQS _aAgNO3 _aboric acid _aAOA |
|
700 | 0 |
_aAtef Mohamed Zakaria Sarhan _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aAmaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aTarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aFaisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy _ethesis advisor. |
|
900 |
_b01-01-2023 _cAtef Mohamed Zakaria Sarhan _cAmaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal _cTarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed _cFaisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy _dAzza Abd El-Hamid Mohamed Mazher _dMona Ahmed Darwish _UCairo University _FFaculty of Agriculture _DDepartment of Ornamental Horticulture |
||
905 |
_aEman _eHuda |
||
942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
999 | _c169353 |