000 | 06458namaa22004331i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | OSt | ||
005 | 20250223033341.0 | ||
008 | 241209s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d | ||
040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
049 | _aDeposit | ||
082 | 0 | 4 | _a636.5 |
092 |
_a636.5 _221 |
||
097 | _aPh.D | ||
099 | _aCai01.07.03.Ph.D.2023.Ab.E | ||
100 | 0 |
_aAbdallah Sami Ibrahim Hassan, _epreparation. |
|
245 | 1 | 0 |
_aEffect Of Using Clove Essential Oil For Disinfecting Chicken Hatching Eggs On Hatchability And Chick Quality / _cby Abdallah Sami Ibrahim Hassan ; Supervision by Dr. Faten abd elfattah ahmed ibrahim, Dr. Mohamed Abdel-Rahman Elmenawey, Dr. Kout Elkloub Moustafa El Sayed. |
246 | 1 | 5 | _aتأثير إستخدام زيت القرنفل العطري لتطهير بيض تفريخ الدجاج على الفقس وجودة الكتكوت / |
264 | 0 | _c2023. | |
300 |
_a80 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
336 |
_atext _2rda content |
||
337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
502 | _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. | ||
504 | _aBibliography: pages 53-66. | ||
520 | _aClove essential oil’s (CEO) physical and chemical properties allow for its potent antibacterial action. This study sought to determine the impact of various clove essential oil disinfectant concentrations on the eggshell bacterial load, embryonic mortality, hatchability, and chick quality. A total of 1500 fertile broiler breeders eggs were randomly divided into 5 treatment groups, 12 replicates for each. Group one was sprayed with a commercial disinfectant (BioSentry 904), the second group was sprayed with ethyl alcohol 70% and the last three groups were sprayed with 0.5, 1 or 2% of CEO. After spraying, the determination of total bacterial load on the eggshell, hatchability, embryonic mortality and chick quality were determined for each group. Results showed that the bacterial load on the eggshell declined with the increase in the concentration of CEO. The use of CEO at 1, 2% or BioSentry 904 resulted in the lowest bacterial load. On the other hand, hatchability of set or fertile eggs for the group treated with CEO at 0.5% were numerically higher than other groups, while chick quality grade (A) were numerically greater by CEO at 1% concentration. The chick yield of the egg group treated with 1% CEO was significantly higher than in the control group. Embryonic mortalities for all groups were statistically similar. In conclusion, using CEO at concentrations 1, 2% or BioSentry 904 in disinfecting broiler breeder eggs can effectively reduce the bacterial load on eggshell. Additionally, using CEO improved chick quality and chick yield without any adverse effect on hatchability. Consequently, it is considered as a strong competitor to BioSentry 904. | ||
520 | _aيعمل زيت القرنفل العطري كمضاد للبكتيريا وهذا يرجع إلى خصائصة الفيزيائية والكيميائة. تهدف هذه الدراسة إلى تحديد تأثير التركيز الأمثل من زيت القرنفل العطري كمطهر على الحمل البكتيري لقشرة البيضة والنفوق الجنيني ونسبة الفقس وجودة الكتاكيت. تم تقسيم عدد 1500 بيضة دجاج مخصبة بشكل عشوائي إلى 5 مجموعات أو معاملات. تم رش المجموعة الأولى بمطهر تجاري (BioSentry 904)، والمجموعة الثانية بالكحول الإيثيلي 70% والمجموعات الثلاثة الأخيرة بـ 0.5 و 1 و 2% من زيت القرنفل العطري، بعد الرش تم تقدير الحمل البكتيري الكلي على قشرة البيض ونسبة الفقس ومعدل النفوق الجنيني وجودة الكتاكيت لكل مجموعة. أظهرت النتائج أن الحمل البكتيري على قشرة البيض ينخفض مع زيادة تركيزات زيت القرنفل العطري. أدى إستخدام زيت القرنفل العطري بنسبة1% أو 2% أو BioSentry 904 إلى أقل حمل بكتيري. من جهه أخرى، كانت نسبة الفقس من البيض الكلي أو من البيض المخصب للمجموعة التي تمت معاملتها بزيت القرنفل العطري بنسبة 0.5% أعلى عدديًا من المجموعات الأخرى، في حين كانت جودة الكتاكيت (A) أكبر عدديًا في مجموعة زيت القرنفل العطري بتركيز 1%، وجد أن نسبة وزن الكتكوت/بيضة في مجموعة البيض المعاملة بزيت القرنفل العطري بنسبة 1% أعلى معنويًا مقارنة بمجموعة الكنترول، وكان النفوق الجنيني لجميع المجموعات متشابهة دون فرق معنوي. يمكن الإستنتاج أن إستخدام زيت القرنفل العطري بتركيزات مختلفة 1% و 2% و BioSentry 904 في تطهير بيض أمهات دجاج إنتاج اللحم يمكن أن يقلل بشكل فعال من الحمل البكتيري على قشرة البيض. بالإضافة إلى ذلك، أدى إستخدام زيت القرنفل العطري إلى تحسين جودة الكتاكيت ونسبة وزن الكتكوت/بيضة دون أي تأثير سلبي على نسبة الفقس، لذا فهو يعتبر منافسًا قويًا لـ BioSentry 904 ومطهر أقل خطورة لتطهير بيض التفريخ على نطاق تجاري. | ||
530 | _aIssued also as CD | ||
546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
650 | 7 |
_aChicken _2qrmak |
|
653 | 0 |
_aBacterial load _abroiler breeder _aclove essential oil _ahatching eggs _aand sanitation. |
|
700 | 0 |
_aFaten abd elfattah ahmed ibrahim _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aMohamed Abdel-Rahman Elmenawey _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aKout Elkloub Moustafa El Sayed _ethesis advisor. |
|
900 |
_b01-01-2023 _cFaten abd elfattah ahmed ibrahim _cMohamed Abdel-Rahman Elmenawey _cKout Elkloub Moustafa El Sayed _dGaafar Mahmoud El-Gendi _dHassan Bayoumi Ali Gharib _UCairo University _FFaculty of Agriculture _DDepartment of Animal Production |
||
905 |
_aEman _eHuda |
||
942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
999 | _c169360 |