000 08027namaa22004331i 4500
003 OSt
005 20250223033430.0
008 250210s2024 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 _a664.362
092 _a664.362
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.07.09.M.Sc.2024.Ar.P
100 0 _aAreeg Sameer Shoukair,
_epreparation.
245 1 0 _aPreparation and evaluation of aromatized olive oil with sage and wild mint essential oils extracted by ultrasound as a pretreatment prior to hydrodistillation /
_cby Areeg Sameer Shoukair ; SupervisorsDr. Mohamed Khairy El-Sayed Morsi, Dr. Nashwa Fathy Sayed Morsy, Dr. Karima Said Mohamed Hammad.
246 1 5 _aإنتاج وتقييم زيت الزيتون المنكه بالزيوت العطرية للمريمية والنعناع البرى المستخلصة بالموجات فوق الصوتية كمعاملة أولية قبل التقطير بالماء /
264 0 _c2024.
300 _a127 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc.)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 97-127.
520 _aOlive oil is a valuable food product, for its health benefits, sensory attributes and much higher economic value. Due to the potential toxicity of synthetic antioxidants widely used in the food industry, the demand for natural antioxidants derived from plant sources has been increased in the recent years. This study aimed to aromatize olive oil with high quality Salvia officinalis L. (sage) and Mentha longifolia L. (wild mint) leaves essential oils (EO) obtained by ultrasound pretreatment (US) prior to hydrodistillation (HD). In addition, evaluate the sensory acceptability of the flavored olive oil and its oxidative stability. The effects of ultrasound power level (60 and 90 W) and time (10, 20 and 30 min) on the EO yield, total extraction time and quality characteristics were studied. Extraction of EOs with US+HD decreased total extraction time (< 1 hr vs. 4 hr in HD) with the same essential oil yield. The volatile oil constituents of the essential oil samples were analyzed by GC-MS. The sage and wild mint EOs extracted by US pretreatment at 60 W for 10 min followed by HD for 34 and 33 min, respectively, were characterized by the highest quality indices and superior sensorial quality. The EOs obtained by this technique were selected to enrich olive oil at a proportion of 200 and 400 mg/Kg of olive oil. Quality criteria of the olive oil such as acidity, peroxide value, conjugated dienes and trienes besides chlorophyll and carotenoid contents and fatty acids composition were measured. Results revealed that addition of sage EO at 200 mg/Kg of olive oil increased the oxidative stability of olive oil measured by Rancimat to 136% of its original stability while the synthetic antioxidant butylated hydroxytoluene (BHT) caused an increase of stability to 121%. On the other hand, olive oil flavored with wild mint EO at 200, and 400 mg/Kg showed lower resistance to oxidation compared with their corresponding control. Enrichment with EOs at a ratio of 200 mg/Kg preserved the sensory attributes of olive oil. From this study, we concluded that sage EO can be used to increase the shelf life of olive oil.
520 _aيعتبر زيت الزيتون من المنتجات الغذائية ذا قيمة وذلك لفوائده الصحية وخصائصه الحسية وقيمته الاقتصادية العالية. نظراً للسمية المحتملة لمضادات الأكسدة الصناعية التي يتم استخدامها على نطاق واسع في مجال التصنيع الغذائى، لذلك في السنوات الأخيرة زاد الطلب على مضادات الأكسدة الطبيعية المستخرجة من مصادر نباتية. تهدف هذه الدراسة إلى انتاج زيت زيتون منكه بالزيوت العطرية عالية الجودة المستخلصة من أوراق نبات المريمية Salvia officinalis L. (sage) والنعناع البرى Mentha longifolia L. (wild mint) بواسطة الموجات فوق الصوتية (US) كمعاملة أولية قبل التقطير بالماء (HD). بالإضافة إلى تقييم القبول الحسي لزيت الزيتون المنكه وثباته الأكسيدي. تمت دراسة تأثير كل من شدة الموجات فوق الصوتية (60 و 90 وات) وزمن الاستخلاص (10، 20 و30 دقيقة) على إنتاجية الزيت العطرى المتحصل عليه وإجمالى زمن الإستخلاص وخصائص الجودة. أدى استخلاص الزيوت العطرية باستخدام الموجات فوق الصوتية كمعاملة أولية قبل التقطير بالماء (US+HD) إلى انخفاض إجمالي زمن الاستخلاص (أقل من ساعة مقابل 4 ساعات في التقطير بالماء HD) مع الحصول على نفس إنتاجية الزيت العطري. تم تحليل المركبات الطيارة لعينات الزيوت العطرية بواسطة التحليل الكروماتوجرافى الغازى باستخدام طيف الكتلة GC-MS. تميزت الزيوت العطرية التي تم استخلاصها من المريمية والنعناع البرى بواسطة الموجات فوق الصوتية كمعاملة أولية عند 60 وات لمدة 10 دقائق يليها التقطير بالماء لمدة 34 و33 دقيقة، على التوالي، بأعلى مؤشرات الجودة و خصائص حسية فائقة. تم اختيار الزيوت العطرية المستخلصة بهذه التقنية لانتاج زيت زيتون منكه بتركيز 200 و 400 مجم/كجم زيت زيتون. تم قياس معايير جودة زيت الزيتون كالحموضة، رقم البيروكسيد، قيمة conjugated dienes and trienes، بجانب محتواه من الكلوروفيل والكاروتين ونوع ونسبة الأحماض الدهنية به. أظهرت النتائج أن إضافة زيت المريمية إلى زيت الزيتون بنسبة 200 مجم/كجم أدى إلى زيادة الثبات الأكسيدي لزيت الزيتون المقاس باستخدام الرانسيمات إلى 136% من ثباته الأصلي بينما تسبب مضاد الأكسدة الصناعي Butylated hydroxytoluene (BHT) إلى زيادة الثبات بما يعادل 121%. على الجانب الآخر، أظهر زيت الزيتون المنكه بزيت النعناع البرى بتركيز 200 و400 مجم/كجم مقاومة أقل للأكسدة مقارنة مع العينة الكنترول. إضافة الزيوت العطرية بتركيز 200 مجم/كجم إلى زيت الزيتون حافظ على الخصائص الحسية له. من هذه الدراسة نستنتج أنه يمكن استخدام زيت المريمية لاطالة فترة صلاحية زيت الزيتون.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _aOlive Oil
_2qrmak
653 0 _aSage
_awild mint
_aessential oil
_a ultrasound treatment
_ahydrodistillation
_aaromatized olive oil
_aoxidative stability
700 0 _aMohamed Khairy El-Sayed Morsi
_ethesis advisor.
700 0 _aNashwa Fathy Sayed Morsy
_ethesis advisor.
700 0 _aKarima Said Mohamed Hammad
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2023
_cMohamed Khairy El-Sayed Morsi
_cNashwa Fathy Sayed Morsy
_cKarima Said Mohamed Hammad
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Food Science
905 _aShimaa
_eHuda
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c170746