000 | 10643namaa22004451i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | OSt | ||
005 | 20250223033431.0 | ||
008 | 250210s2024 |||a|||f m||| 000 0 eng d | ||
040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
049 | _aDeposit | ||
082 | 0 | 4 | _a617.96 |
092 |
_a617.96 _221 |
||
097 | _aPh.D | ||
099 | _aCai01.19.01.Ph.D.2024.Sa.P | ||
100 | 0 |
_aSamar Saed Mohamed Abd El Salam, _epreparation. |
|
245 | 1 | 0 |
_aPerioperative supplementation with immunonutrition and its impact on surgical outcome and pain in oral cavity or mandibular tumours / _cby Samar Saed Mohamed Abd El Salam ; Supervisors Prof. Dr. Samia Yehia El Baradie, Dr. Maha Abdelwahab Mohamed, Dr. Tamer Ahmad Mahmoud Kotb, Dr. Mohamed Hamdallah Zedan. |
246 | 1 | 5 | _a/ دراسة تاثير التغذية المناعية على النتائج الجراحيه ودرجة الألم فى جراحات الفم والفكين |
264 | 0 | _c2024. | |
300 |
_a100 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
336 |
_atext _2rda content |
||
337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
502 | _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2024. | ||
504 | _aBibliography: pages 77-99. | ||
520 | _aBackground: Nutrition therapy is the provision of nutrition or nutrients either orally (regular diet, therapeutic diet, e.g. fortified food, oral nutritional supplements) or via enteral nutrition (EN) or parenteral nutrition (PN) to prevent or treat malnutrition. The disease process may increase nutritional requirements due to the stress metabolism associated with severe disease (eg, major surgery, sepsis, and multitrauma), causing nutritional status to worsen more rapidly or to develop rapidly from normal states. It is best to start nutritional support 5 -7 days before surgery, and it should be continued into the postoperative period. The ASPEN guidelines recommend that for patients with large tumors undergoing surgery, a variety of immune nutrients called immunonutrition(, for example amino acids as glutamine ,omega-3 fatty acids and nucleotides) in the nutritional formulation are conductive for improving prognosis. Head and neck cancer surgery usually is complicated, and people often experience problems such as wound infections and wound breakdown, as well as infections such as pneumonia. current research efforts focus on to investigating the effect of adding omega 3 and dipeptiven to standard feeding in head and neck patients who will undergo oral cavity tumour resection or mandibular tumour resection (immunonutrrition mixture) on wound infection,fistula formation and length of hospital stay ,total dose of intraoperative and postoperative opioids (opiod consumption and pain incidence, mortality and other postoperative complications as UTI and pneumonia. Methods: 176 cancer patient, ASA one and two, scheduled for mandibular or oral cavity tumour resection were enrolled in this study. Patients were divided into two equal groups; group A, who recieved perioperative supplementation with omega 3 at a dose of 3 gm daily by oral route and L Alnayl L Glutamine (dipeptiven) at a dose of 1 gm/kg/day given by i.v infusion (immunonutrition mixture) plus standard feeding, group B (control group) who received only standard feeding with caloric distribution (45%-65% carbohydrates,20_35% from fats and 10- 35% from protein).They were followed for on wound infection,fistula formation and length of hospital stay ,total dose of intraoperative and postoperative opioids (opiod consumption and pain incidence, mortality and other postoperative complications as UTI and pneumonia. Results: Heart rate, blood pressure, length of hospital stays, and pain was insignificantly different between both groups. Postoperative complications (Wound infection, Fistula formation, Fever, Pneumonia, Neutropenia) were significantly lower in group A than in group B (P value<0.05). Urinary tract infection did not occur in any patient of both groups. Conclusion: immunonutrition has a substantial effect on lowering of Postoperative complications (Wound infection, Fistula formation, Fever, Pneumonia, Neutropenia) however, it has no effect on decreasing length of hospital stay, and pain. Based on this evidence, we suggest a comprehensive nutrition management pathway to be implemented into existing clinical frameworks to improve perioperative nutrition in HNC( head and neck cancer) patients. | ||
520 | _aالخلفية: العلاج الغذائي هو توفير التغذية أو العناصر الغذائية إما عن طريق الفم (نظام غذائي منتظم، نظام غذائي علاجي، مثل الأطعمة المدعمة، المكملات الغذائية عن طريق الفم) أو عن طريق التغذية المعوية (EN) أو التغذية الوريدية (PN) للوقاية من سوء التغذية أو علاجه. قد تزيد عملية المرض من المتطلبات الغذائية بسبب عملية التمثيل الغذائي للإجهاد المرتبطة بالمرض الشديد (مثل الجراحة الكبرى، والإنتان، والصدمات المتعددة)، مما يتسبب في تدهور الحالة الغذائية بشكل أسرع أو تطورها بسرعة من الحالات الطبيعية. من الأفضل البدء في الدعم الغذائي قبل الجراحة بـ 5-7 أيام، ويجب الاستمرار فيه حتى فترة ما بعد الجراحة. توصي إرشادات ASPEN بأنه بالنسبة للمرضى الذين يعانون من أورام كبيرة يخضعون للجراحة، فإن مجموعة متنوعة من العناصر الغذائية المناعية تسمى التغذية المناعية (على سبيل المثال الأحماض الأمينية مثل الجلوتامين وأحماض أوميجا 3 الدهنية والنوكليوتيدات) في التركيبة الغذائية موصلة لتحسين التشخيص. عادة ما تكون جراحة سرطان الرأس والرقبة معقدة، وغالبًا ما يعاني الأشخاص من مشاكل مثل التهابات الجروح وانهيار الجروح، بالإضافة إلى الالتهابات مثل الالتهاب الرئوي. تركز جهود البحث الحالية على التحقيق في تأثير إضافة أوميجا 3 وديبتيفين إلى التغذية القياسية في مرضى الرأس والرقبة الذين سيخضعون لاستئصال ورم تجويف الفم أو استئصال ورم الفك السفلي (مزيج التغذية المناعية) على عدوى الجرح وتكوين الناسور وطول الإقامة في المستشفى والجرعة الإجمالية من المواد الأفيونية أثناء الجراحة وبعدها (استهلاك المواد الأفيونية ومعدل حدوث الألم والوفيات والمضاعفات الأخرى بعد الجراحة مثل التهاب المسالك البولية والالتهاب الرئوي. الطرق: تم تسجيل 176 مريضًا بالسرطان، ASA واحد واثنين، مقررًا لاستئصال ورم الفك السفلي أو تجويف الفم في هذه الدراسة. تم تقسيم المرضى إلى مجموعتين متساويتين؛ المجموعة أ، التي تلقت مكملات أوميجا 3 أثناء الجراحة بجرعة 3 جرام يوميًا عن طريق الفم وL Alnayl L Glutamine (ديبتيفين) بجرعة 1 جرام / كجم / يوم يتم إعطاؤها عن طريق التسريب الوريدي (مزيج التغذية المناعية) بالإضافة إلى التغذية القياسية، المجموعة ب (مجموعة التحكم) التي تلقت التغذية القياسية فقط مع توزيع السعرات الحرارية (45%-65% كربوهيدرات، 20-35% دهون و10- 35% بروتين). وتم متابعتهم فيما يتعلق بعدوى الجرح، وتكوين الناسور وطول فترة الإقامة في المستشفى، والجرعة الكلية من المواد الأفيونية أثناء الجراحة وبعدها (استهلاك المواد الأفيونية ووقوع الألم، والوفيات والمضاعفات الأخرى بعد الجراحة مثل التهاب المسالك البولية والالتهاب الرئوي. النتائج: كان معدل ضربات القلب، وضغط الدم، وطول فترة الإقامة في المستشفى، والألم مختلفين بشكل غير مهم بين المجموعتين. كانت المضاعفات بعد الجراحة (عدوى الجرح، وتكوين الناسور، والحمى، والالتهاب الرئوي، وقلة العدلات) أقل بشكل ملحوظ في المجموعة (أ) مقارنة بالمجموعة (ب) (قيمة P <0.05). ولم تحدث عدوى المسالك البولية في أي مريض من المجموعتين. الاستنتاج: إن التغذية المناعية لها تأثير كبير على تقليل المضاعفات بعد الجراحة (عدوى الجرح، وتكوين الناسور، والحمى، والالتهاب الرئوي، وقلة العدلات)، ومع ذلك، ليس لها تأثير على تقليل مدة الإقامة في المستشفى والألم. بناءً على هذا الدليل، نقترح مسارًا شاملاً لإدارة التغذية ليتم تنفيذه في الأطر السريرية الحالية لتحسين التغذية أثناء الجراحة لدى مرضى سرطان الرأس والرقبة. | ||
530 | _aIssues also as CD. | ||
546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
650 | 7 |
_aAnesthesia _2qrmak |
|
653 | 0 |
_aimmunonutrition _aPostoperative complications _alength of hospital stay _ahead and neck cancer patients _apain |
|
700 | 0 |
_aSamia Yehia El Baradie _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aMaha Abdelwahab Mohamed _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aTamer Ahmad Mahmoud Kotb _ethesis advisor. |
|
700 | 0 |
_aMohamed Hamdallah Zedan _ethesis advisor. |
|
900 |
_b01-01-2024 _cSamia Yehia El Baradie _cMaha Abdelwahab Mohamed _cTamer Ahmad Mahmoud Kotb _cMohamed Hamdallah Zedan _UCairo University _FNational Cancer Institute _DDepartment of Anesthesia, ICU, and Pain Relief |
||
905 |
_aShimaa _eHuda |
||
942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
999 | _c170765 |