Validation of the most efficient tested method for determination of some pesticide residues in grapes and assessing the hazard of these residues / by Anwar Hegazy Mohamed Fawzy ; Supervisors Dr. Dalia Ahmed Barakat, Dr. El-desoki Sabri Ibrahim, Dr. Farag Mahmoud Malhat
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 131 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type: - text
- Unmediated
- volume
- اعتماد اكثر الطرق المختبره كفاءة فى تقدير متبقيات بعض المبيدات فى العنب وتقييم مخاطر هذة المتبقيات [Added title page title]
- 634.8
- Issues also as CD.
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Thesis
|
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.08.M.Sc.2024.An.V (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110091735000 |
Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 117-131.
This study aimed to characterize the dissipation patterns and residues of flutriafol, spinetoram, and sulfoxaflor in grapes and grape leaves using the QuEChERS method coupled with HPLC-MS/MS, while also estimating corresponding dietary health risks. Method validation for all three pesticides showed satisfactory results, including good linearity (r2 ≥ 0.997), sensitivity (limits of quantification ≤10 µg/kg), and recoveries ranging from 94.35% to 104.93% with relative standard deviations of 0.80%–11.21%. Flutriafol exhibited half-lives of
5.54 and 7 days in grapes and grape leaves, respectively, under field conditions, following first-order kinetics. The dietary exposure risks of Flutriafol were acceptably low for fruits, with risk quotient (RQ) values lower than 1, but higher RQ values were observed for leaves in two treatments) day 3 after application the double dose two and three times), indicating potential chronic health risks for Egyptian residents. The study suggests adhering the recommended dose and pre- harvest intervals for safe consumption. Spinetoram showed half-lives of 1.3 and 3.4 days in grapes and grape leaves, respectively. Terminal residues were 0.4 mg/kg and
1.10 mg/kg for grapes and grape leaves, respectively. The chronic dietary exposure assessment for Egyptian consumers indicated RQ values from 0.3% to 3% from the value of 1, suggesting high safety and supporting its use in integrated pest management programs. Sulfoxaflor residues in grapes and grape leaves also followed a first-order kinetic model with half-lives of 2.04 and 7.8 days, respectively. The degradation was significant, with 74.6% and 71.8% reductions after 14 days. Final residues in grapes were below the Codex or EU maximum residue limit (MRL) after three days, and grape leaves were safe after three and seven days at recommended and high application rates. This indicates that sulfoxaflor is safe for use in grapes and grape leaves when applied according to guidelines. Overall, this study is significant for guiding the appropriate application and ensuring safe production and consumption in Egypt.
تهدف هذه الدراسة إلى وصف أنماط التبدد ومتبقيات الفلوتريافول، سبينيتورام، وسولفوكسافلور في العنب وأوراق العنب باستخدام طريقة QuEChERS المتصلة بـ HPLC-MS/MS، بينما تقدر أيضًا المخاطر الصحية الغذائية المقابلة. أظهرت نتائج التحقق من صحة الطريقة لجميع المبيدات الثلاثة نتائج مرضية؛ بما في ذلك خطية جيدة (r² ≥ 0.997)، حساسية (حدود الكميّة ≤ 10 ميكروجرام/كجم)، واسترداد يتراوح بين 94.35% إلى 104.93% مع انحرافات معيارية نسبية تتراوح بين 0.80% إلى 11.21%. أظهر فلوتريافول نصف أعمار تبلغ 5.54 و8.72 أيام في العنب وأوراق العنب، على التوالي، تحت ظروف الحقل، وفقًا لعمليات حركية من الدرجة الأولى. كانت مخاطر التعرض الغذائي لفلوتريافول منخفضة بشكل مقبول للحبات، حيث كانت قيم معامل الخطر (RQ) أقل من 1، ولكن لوحظت قيم RQ أعلى للأوراق في علاجين (اليوم الثالث بعد تطبيق الجرعة المضاعفة مرتين وثلاث مرات)، مما يشير إلى مخاطر صحية مزمنة محتملة لسكان مصر. تقترح الدراسة الالتزام بالجرعة الموصى بها وفترات الأمان قبل الحصاد (PHI) للاستهلاك الآمن. أظهر سبينيتورام نصف أعمار تبلغ 1.3 و3.4 أيام في العنب وأوراق العنب، على التوالي. وكانت متبقياتالمتبقيات النهائية 0.4 ملج/كجم و1.10 ملج/كجم للعنب وأوراق العنب، على التوالي. أظهر تقييم التعرض الغذائي المزمن للمستهلكين المصريين قيم RQ تتراوح من 0.3% إلى 3% من القيمة 1، مما يشير إلى مستوى عالٍ من الأمان ويدعم استخدامه في برامج إدارة الآفات المتكاملة.تتبع متبقيات سولفوكسافلور في العنب وأوراق العنب أيضًا نموذجًا حركيًا من الدرجة الأولى مع نصف أعمار تبلغ 7.04 و7.8 أيام، على التوالي. كانت عملية التحلل كبيرة، حيث تم تحقيق تقليل بنسبة 74.6% و71.8% بعد 14 يومًا. كانت المتبقيات النهائية في العنب أقل من الحد الأقصى المسموح به للمتبقيات (MRL) وفقًا لCODEX أو الاتحاد الأوروبي بعد ثلاثة أيام، وكانت أوراق العنب آمنة بعد ثلاثة وسبعة أيام عند تطبيق الجرعات الموصى بها والعالية. يشير ذلك إلى أن سولفوكسافلور آمن للاستخدام في العنب وأوراق العنب عند تطبيقه وفقًا للإرشادات. بشكل عام، تعد هذه الدراسة مهمة في توجيه التطبيق المناسب وتحديد فترات الأمان لهذه المبيدات في العنب، مما يضمن إنتاجًا واستهلاكًا آمنًا في مصر
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.