Image from OpenLibrary

Preparation of biopolymers based edible films with antimicrobial properties for active food packaging / by Maher Ahmed Ahmed Abdo Khatttab ; Supervisors Prof. Dr. Magdy Sabaa Wadid Farag, Prof. Dr. Mohamed Samir Abdel Aziz Zedan.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2025Description: 85 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تحضير أغشية قابلة للأكل قائمة على بوليمرات حيوية ذات خواص مضادة للميكروبات من أجل التغليف الفعال للطعام [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 547
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025. Summary: Due to their inadequate barrier and antibacterial qualities, xanthan gum and CMC are only occasionally used in the food packaging sector. The objective of this work was to enhance the characteristics of the CMC/Xa composite coating by incorporating ZnO-NPs that were prepared eco-friendly with Coriandrum sativum extract, frankincense oil (FO) and chitosan biguanidine (CG). The successful preparation of edible films was verified by FTIR and XRD, which also validated the interactions between the system's components. The addition of ZnO-NPs, frankincense oil (FO), and chitosan biguanidine (CG) to edible coatings produced outstanding water-barrier, mechanical, thermal, and antibacterial properties in comparison to the clean CMC/Xa system. Tomatoes' shelf life was successfully extended by the CMC/Xa/ZnO-NPs, CMC/Xa/FO, and CMC/Xa/CG systems for a period of 20 days without any appreciable signs of rotting or mass loss. According to the obtained results, the produced coating may eventually replace plastic packaging and be a useful tool for food preservation.Summary: نظم التعبئة يحدث بها تطورات من حين لأخر وذلك من أجل توفير منتجات أمنه وصحية ولذلك تعمل الطلاءات النشطة على مد العمر الإفتراضي وتحسين جودة الطعام عن طريق منع التلف وفقدان السوائل. تم تطوير الطلاءات الصالحة للأكل من خلال دمج مواد طبيعية ومستخلصة من البيئة مثل جزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs) وزيت اللبان.((Frankincense oil (FO والكيتوزان بيجوانيدين (CG) المضاد للميكروبات وأكد إختبار FTIR الإعداد الناجح للجزيئات المدمجة ، والتفاعلات بينها وبين مكونات النظام الأساسى CMC / Xa. وتم التحقق من الطبيعة النانوية ZnO-NPs من خلال تقنيات مختلفة وتشمل TEM ، DLS ، XRD Scherrer كما ثبت تحسين الإستقرار الحرارى للطلاءات عند دمج الجزيئات من خلال قياس IPDT وزيادة قيمته فى كل الأنظمة المطورة وتم تعزيز خصائص الحاجز لطلاء CMC / Xa كما تم اكتشافه من تخفيض WVP عند دمج الجزيئات المستخدمة . حافظت الطلاءات المدمجة مع ZnO-NPs على شفافية كافية على الرغم من حدوث بعض التعتيم في وجود الجزيئات.وأدى تضمين الجزيئات إلى تعزيز قوة طلاء النظام الأساسى CMC / Xa ، مع تقليل إستطالته عند الكسر. على الرغم من أن طلاء CMC / Xa لم يثبط الكائنات الحية الدقيقة المختبرة ، إلا أن الطلاءات المطورة CMC / Xa / ZnO-NPs, FO and CG أظهرت تثبيطا ميكروبيا كبيرا. كما أظهرت الطلاءات الناتجة كفاءة فائقة في الحفاظ على الطماطم ضد التلف وفقدان الكتلة بشكل كبير لمدة 20 يوما وأفضلهم الطلاء المدعم بجزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs). لذلك أظهرت الطلاءات المطورة إمكانات كبيرة كبدائل قابلة للتطبيق لمواد تغليف المواد الغذائية التقليدية في صناعات تغليف المواد الغذائية.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.12.10.M.Sc.2025.Ma.P (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110092621000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.

Bibliography: pages 68-85.

Due to their inadequate barrier and antibacterial qualities, xanthan gum and CMC are only occasionally used in the food packaging sector. The objective of this work was to enhance the characteristics of the CMC/Xa composite coating by incorporating ZnO-NPs that were prepared eco-friendly with Coriandrum sativum extract, frankincense oil (FO) and chitosan biguanidine (CG). The successful preparation of edible films was verified by FTIR and XRD, which also validated the interactions between the system's components. The addition of ZnO-NPs, frankincense oil (FO), and chitosan biguanidine (CG) to edible coatings produced outstanding water-barrier, mechanical, thermal, and antibacterial properties in comparison to the clean CMC/Xa system. Tomatoes' shelf life was successfully extended by the CMC/Xa/ZnO-NPs, CMC/Xa/FO, and CMC/Xa/CG systems for a period of 20 days without any appreciable signs of rotting or mass loss. According to the obtained results, the produced coating may eventually replace plastic packaging and be a useful tool for food preservation.

نظم التعبئة يحدث بها تطورات من حين لأخر وذلك من أجل توفير منتجات أمنه وصحية ولذلك تعمل الطلاءات النشطة على مد العمر الإفتراضي وتحسين جودة الطعام عن طريق منع التلف وفقدان السوائل.
تم تطوير الطلاءات الصالحة للأكل من خلال دمج مواد طبيعية ومستخلصة من البيئة مثل جزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs) وزيت اللبان.((Frankincense oil (FO والكيتوزان بيجوانيدين (CG) المضاد للميكروبات وأكد إختبار FTIR الإعداد الناجح للجزيئات المدمجة ، والتفاعلات بينها وبين مكونات النظام الأساسى CMC / Xa. وتم التحقق من الطبيعة النانوية ZnO-NPs من خلال تقنيات مختلفة وتشمل TEM ، DLS ، XRD Scherrer كما ثبت تحسين الإستقرار الحرارى للطلاءات عند دمج الجزيئات من خلال قياس IPDT وزيادة قيمته فى كل الأنظمة المطورة وتم تعزيز خصائص الحاجز لطلاء CMC / Xa كما تم اكتشافه من تخفيض WVP عند دمج الجزيئات المستخدمة .
حافظت الطلاءات المدمجة مع ZnO-NPs على شفافية كافية على الرغم من حدوث بعض التعتيم في وجود الجزيئات.وأدى تضمين الجزيئات إلى تعزيز قوة طلاء النظام الأساسى CMC / Xa ، مع تقليل إستطالته عند الكسر. على الرغم من أن طلاء CMC / Xa لم يثبط الكائنات الحية الدقيقة المختبرة ، إلا أن الطلاءات المطورة CMC / Xa / ZnO-NPs, FO and CG أظهرت تثبيطا ميكروبيا كبيرا. كما أظهرت الطلاءات الناتجة كفاءة فائقة في الحفاظ على الطماطم ضد التلف وفقدان الكتلة بشكل كبير لمدة 20 يوما وأفضلهم الطلاء المدعم بجزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs).
لذلك أظهرت الطلاءات المطورة إمكانات كبيرة كبدائل قابلة للتطبيق لمواد تغليف المواد الغذائية التقليدية في صناعات تغليف المواد الغذائية.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library