Evaluation of Land Resources in Some Coastal Areas of Egypt and Morocco by Using GIS and Remote Sensing /

Essam Eldine Mosaad Ahmed Tealab,

Evaluation of Land Resources in Some Coastal Areas of Egypt and Morocco by Using GIS and Remote Sensing / تقييم الموارد الأرضية لبعض المناطق الساحلية بمصر والمغرب باستخدام نظم المعلومات الجغرافية والاستشعار عن بعد By Essam Eldine Mosaad Ahmed Tealab; Under the Supervision of Prof. Dr. El-Sayed Ibrahim Gaber, Dr. Khloud Mohamed Ali, Dr. Raafat Ramadan Ali - 184 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 145-150.

This study aims to assess the soils of Al-Dabaa area (Egypt) and EL-Souira province (Morocco) by
using GIS and remote sensing for sustainable agriculture and potential alternative crop uses. A total of 20 soil
profiles were dug, representing different soils of the study area. The soils physicochemical parameters of
sampled soils were analyzed in laboratory. The land capability was classified into three grades (III, IV, V),
where grade III represents the higher capable grade compared with grade V which is assigned to lower grade.
The results indicated that grade III occupied an area of 1758.36 km2 (56 %) of the studied area, while grade
V occupied an area of 1212.03 km2 (38 %) of the studied area. The rest is grade IV which occupies an area of
181.28 km2 (6 %). The common limiting factors are the high content of calcium carbonate%, coarse texture,
and low (CEC). Moreover, the results of the soil suitability for seventeen crops were ordered into three classes
with varying limiting factors, these crops include Field crops (maize, sorghum, wheat, barley, sesame, and
chickpea); Vegetables (potato, cabbage, and watermelon); Fruits (olive, cucumber, and guava); Fodder
crops (alfalfa and millets); Oil crops (castor beans, sunflower); Orchards crops (Cinnamon). The study area
in (Morocco) is EL-Souira province with an area of 1031.95 Km2 . The land capability in this area indicate
that grade III occupies an area about 131.66 km2 (13 %), grade IV occupied an area of 438.67 km2 (42 %)
and grade V occupied an area of 461.61 km2 (45 %) of the studied area. It is found that the major limiting
factors in the area include high content of calcium carbonate, poor drainage, low level of fertility status, slope,
and soil depth. Land suitability for fifteen crops including Field crops (maize, wheat, barley, sorghum, and
chickpea); Vegetables (potato, watermelon, and onion); Fodder crops (alfalfa and millets); Fruits
(cucumber, and guava); Oil crops (sesame); and Orchard (Cinnamon and Cashew), were evaluated and
mapped. The findings showed that all the chosen field crops indicate that the highly suitable (S1) areas for
Vegetable crops was watermelon 34% (i.e., 355.32 km2), and potato representing 23% of the total area (i.e.,
233.93 km2), fodder crops show that alfalfa is the most suitable (S1) by a value of 17% (i.e., 177.19 km2) of
the total area, fruit crops indicate that guava is the most suitable (S1) by a value of 30% (i.e., 312.85 km2) of
the total area, while cinnamon as an orchard crop result in 37% (i.e., 379.76 km2), As for the most moderately
suitable (S2) mean area value was (380 Km2) i.e.37% of the total area, the most suitable crops (S2) as a field
crop to de planted in the study area is maize denoting a value of 38%, wheat 37%, millets 36%, Other areas
are marginal suitability (S3), for field crops e.g., chickpea 47% (i.e., 485.39 km2) of the total area,. Land
suitability analysis for Cashew as an orchard crop indicated that 19% of the study area is moderately suitable
(S2), while 51% is marginally suitable (S3). Land suitability for crops shows that the most suitable crops for
the area are cinnamon, watermelon, guava, and potato. Mapping land capability and modeling the soil
suitability for crops support agricultural sustainability. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تربة منطقة الضبعة باستخدام نظم المعلومات الجغرافية والاستشعار عن بعد للزراعة المستدامة واستخدامات البديلة المحتملة. تم حفر مجموعة من 20 قطاع تربة، تمثل ترب الدراسة المختلفة في المنطقة، ثم تم عمل التحاليل الفيزيوكيميائية للتربة في المختبر. تم تصنيف تقييم قابلية الأرض الانتاجيه إلى ثلاثة درجات هامة (III، IV، V). حيث تمثل الدرجة III الدرجة الأكثر قدرة مقارنة بالدرجة V التي تعتبر درجة أقل. وأشارت النتائج إلى أن الدرجة III احتلت مساحة قدرها 1758.36 كم2 (56 %) من المنطقة المدروسة، بينما احتلت الدرجة V مساحة قدرها 1212.03 كم2 (38 %) من المنطقة المدروسة. بينما تشكل الدرجة IV الباقية مساحة قدرها 181.28 كم2 (6 %). العوامل المحددة الشائعة هي النسبة العالية لكربونات الكالسيوم، والقوام الخشن، وانخفاض (CEC). وعلاوة على ذلك، تم وصف نتائج ملاءمة التربة لسبعة عشر محصولًا إلى ثلاثة فئات ملاءمة مع عوامل محددة متغيرة، وتشمل هذه المحاصيل محاصيل الحقل (الذرة، الذرة الرفيعه، القمح، الشعير، السمسم، والحمص)؛ الخضروات (البطاطس، الكرنب، والبطيخ)؛ الفواكه (الزيتون، الخيار، والجوافة)؛ محاصيل العلف (البرسيم والدخن)؛ محاصيل الزيت (الخروع، دوارالشمس)؛ ومحاصيل البساتين مثل القرفة. بينما تشير نتائج قدرة الأراضي في منطقة دراسة محافظة الصويرة بالمغرب (1031.95 كم2) إلى ما يلي: تحتل الدرجة III مساحة تبلغ حوالي 131.66 كم 2 (13 ٪)، بينما تحتل الدرجة IV مساحة قدرها 438.67 كم2 (42 ٪) وتحتل الدرجةV مساحة قدرها 461.61 كم2 (45٪) من المنطقة المدروسة. و قد تبين أن العوامل المحددة الرئيسية في المنطقة تشمل النسبة العالية لكربونات الكالسيوم، وسوء التصريف، وانخفاض مستوى حالة الخصوبة، والميل، وعمق التربة. وقد تم تقييم ورسم خرائط ملائمة الأرض لخمسة عشر محصولًا بما في ذلك المحاصيل الحقلية (الذرة، القمح، الشعير، سورجم، والحمص)؛ الخضروات (البطاطس، البطيخ، والبصل)؛ محاصيل العلف (البرسيم والدخن)؛ الفواكه (الخيار، والجوافة)؛ محاصيل الزيوت (السمسم)؛ وبساتين )القرفة والكاجو(.أظهرت النتائج أن جميع المحاصيل الحقلية المختارة تشير إلى أن المناطق ذات الملائمة العالية (S1) لمحاصيل الخضر كانت البطيخ بنسبة 34% (355.32 كم2)، والبطاطس تمثل 23% من إجمالي المنطقة ، محاصيل العلف تظهر أن البرسيم هو الأكثر ملائمة بنسبة 17% (177.19 كم2) من إجمالي المنطقة، الفواكه تظهر أن الجوافة هي الأكثر ملائمة بنسبة 30% (312.85 كم2) من إجمالي المنطقة، بينما القرفة كأحد محاصيل البساتين تمثل 37% (379.76 كم مربع)، أما بالنسبة للمساحة ذات الملائمة المعتدلة (S2) فكانت قيمتها المتوسطة (380 كم مربع) أي 37% من إجمالي المنطقة، المحاصيل الأكثر ملائمة (S2) كمحاصيل حقلية لزراعتها في منطقة الدراسة هي الذرة بنسبة 38%، القمح بنسبة 37%، والدخن بنسبة 36%. مناطق أخرى تعتبر ملائمة هامشية (S3)، للمحاصيل الحقلية مثل الحمص بنسبة 47% (485.39 كم2) من إجمالي المنطقة. تشير نتائج تحليل ملاءمة الأرض لمحصول الكاجو كأحد محاصيل البساتين إلى أن 19% من منطقة الدراسة ملائمة معتدلة (S2)، بينما 51% ملائمة هامشية (S3).تظهر ملاءمة الأراضي للمحاصيل أن المحاصيل الأكثر ملائمة للمنطقة هي القرفة، البطيخ، الجوافة، والبطاطس.




Text in English and abstract in Arabic & English.


Soil Resources

Land Evaluation Land capability Suitability North coast GIS

630.4
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library