Biochemical studies on fermented okara / (Record no. 171735)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07155namaa22004331i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250512110715.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 250427s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 572
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 572
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree M.Sc
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.07.04.M.Sc.2024.Ra.B
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Rana Mohamed Hamdy Baiomy,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Biochemical studies on fermented okara /
Statement of responsibility, etc. by Rana Mohamed Hamdy Baiomy ; Supervisors Dr. Osama Mohamed Abd El fath, Dr. Amr Abd El motgaly Nasr Allah, Dr. Shahenda Mohamed Mahmoud Elab.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title دراسات كيميائية حيوية علي الاوكارا المخمرة /
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2024.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 105 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 92-105.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Agro-waste industries are looking for raw materials derived from sources of agriculture, such as plants or animals. A major by-product of soymilk and tofu is soybean residue (okara), a large quantity of okara produced annually pose a significant environmental problem. Adult male albino rats were divided into 10 groups: control group, yogurt group, okara group, and yogurt with 30%okara group, chloropyrfos group, cypermethrin group, yogurt with cypermethrin, yogurt with chloropyrfos group and fermented okara with chloropyfos group and fermented okara with cypermethrin group. Herein, we demonstrated yogurt supplemented with okara at 20 and 30% to enhance milk properties biological benefits as an alternative source. The chemical composition indicated that okara contains high contents of dietary fiber which contain cellulose, hemicellulose, and lignin, about 20-30% protein, 10-15% lipids, also contain small percentage from starch and simple carbohydrates. As well as 20% of Okara yogurt supplementation increases the potential antioxidants activity determined by DPPH and ABTS assays also phenolic and flavonoid compunds okara was characterized by high levels of coumarin, benzoic acid, E vanailic. Histopathological changes in the liver and kidneys of toxicity rats to a near-normal state. Fermented okara displayed powerful anti-toxicity action in comparison to yogurt only, in addition were reversing the histological abnormalities in the liver and kidenys of rats treated with pesticides to a state close to normal. In addition, the fermented yogurt/okara displayed anticancer activity against colon cancer and liver cancer cell lines and no significant cytotoxic effect was detected against fibroblast normal cells. Overall obtained data indicated that okara can act as a suitable replacement for digestible milk to reduce calorie intake. When added okara with yogurt, it can be improve digestion of protein, lipids and other nutrients as okara has high percentage of fibres.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. دراسة تأثير المخلفات الزراعية الناتجة عن المواد الخام المشتقة من مصادر الزراعة مثل النباتات أو الحيوانات. أحد المنتجات الثانوية الرئيسية لحليب الصويا والتوفو هو بقايا فول الصويا (أوكارا)، حيث تشكل كمية كبيرة من الأوكارا المنتجة سنويًا مشكلة بيئية كبيرة. تم تقسيم ذكور الجرذان البيضاء البالغة إلى 10 مجموعات: المجموعة السالبيه، مجموعة الزبادي، مجموعة الأوكارا، الزبادي مع مجموعة أوكارا 30%، مجموعة كلوروبيرفوس، مجموعة سايبرمثرين، الزبادي مع سايبرمثرين، الزبادي مع مجموعة كلوروبيرفوس، الاوكار المتخمرة مع مجموعة الكلوروبيفوس، الاوكارا المتخمرة مع مجموعة سايبرمثرين. في هذة الدراسة، قمنا بعرض الزبادي المضاف إلى الاوكارا بنسبة 20 و30% لتعزيز خصائص الحليب والفوائد البيولوجية كمصدر بديل. أشارت التركيبة الكيميائية إلى أن الاوكارا تحتوي على نسبة عالية من الألياف الغذائية التي تحتوي على السليلوز والهيميسيلولوز واللجنين، حوالي 20-30% بروتين، 10-15% دهون، كما تحتوي على نسبة قليلة من النشا والكربوهيدرات البسيطة. كذلك فإن إضافة 20% من زبادي أوكارا يزيد من نشاط مضادات الأكسدة المحتملة التي تحددها فحوصات DPPH و ABTS كما تميزت مركبات الفينول والفلافونويد باحتوائها على مستويات عالية من الكومارين وحمض البنزويك وE الفانايليك. التغيرات التركيب التشريحي في خلايا الكبد والكلي لدى الجرذان السمية إلى حالة شبه طبيعية. أظهرت الاوكار المتخمرة تأثيراً قوياً ضد السمية مقارنة بالزبادي فقط، بالإضافة إلى عكس التشوهات النسيجية في الكبد والكليات لدى الجرذان السامة إلى حالة قريبة من الطبيعية. بالإضافة إلى ذلك، أظهرت الاوكارا المتخمرة نشاطاً مضاداً للسرطان ضد القولون. تم اكتشاف خطوط الخلايا السرطانية وسرطان الكبد ولم يتم اكتشاف أي تأثير سام للخلايا ضد الخلايا الليفية الطبيعية. أشارت البيانات الإجمالية التي تم الحصول عليها إلى أن الاوكاريمكن أن تكون بمثابة بديل مناسب للحليب القابل للهضم لتقليل السعرات الحرارية. عند إضافة الاوكارا مع الزبادي يمكن تحسين عملية هضم البروتين والدهون والمواد المغذية الأخرى حيث أن تحتوي على نسبة عالية من الألياف.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Biochemistry
Source of heading or term qrmak
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Okara
-- fermented okara
-- chloropyfros
-- cypermethrin
-- yogurt
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Osama Mohamed Abd El fath
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Amr Abd El motgaly Nasr Allah
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Shahenda Mohamed Mahmoud Elaby
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2024
Supervisory body Osama Mohamed Abd El fath
-- Amr Abd El motgaly Nasr Allah
-- Shahenda Mohamed Mahmoud Elaby
Discussion body Medhat Mostafa Abozid
-- Emam Abd El-Mobdee Abd El-Rahim
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Agriculture
Department Department of Agricultural Biochemistry
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Shimaa
Reviser Names Eman Ghareb
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 27.04.2025 90858 Cai01.07.04.M.Sc.2024.Ra.B 01010110090858000 27.04.2025 27.04.2025 Thesis
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library