Development Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk / (Record no. 173217)
[ view plain ]
| 000 -LEADER | |
|---|---|
| fixed length control field | 05765namaa22004691i 4500 |
| 003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER | |
| control field | OSt |
| 005 - أخر تعامل مع التسجيلة | |
| control field | 20250924135204.0 |
| 008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
| fixed length control field | 250729s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d |
| 040 ## - CATALOGING SOURCE | |
| Original cataloguing agency | EG-GICUC |
| Language of cataloging | eng |
| Transcribing agency | EG-GICUC |
| Modifying agency | EG-GICUC |
| Description conventions | rda |
| 041 0# - LANGUAGE CODE | |
| Language code of text/sound track or separate title | eng |
| Language code of summary or abstract | eng |
| -- | ara |
| 049 ## - Acquisition Source | |
| Acquisition Source | Deposit |
| 082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER | |
| Classification number | 637 |
| 092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC) | |
| Classification number | 637 |
| Edition number | 21 |
| 097 ## - Degree | |
| Degree | Ph.D |
| 099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC) | |
| Local Call Number | Cai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D. |
| 100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Authority record control number or standard number | Hoda Hamam Abozeid Hassan, |
| Preparation | preparation. |
| 245 10 - TITLE STATEMENT | |
| Title | Development Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk / |
| Statement of responsibility, etc. | By Hoda Hamam Abozeid Hassan ; Approval Committee Dr. ASHWAK ABDEL MONEIM HASSANDr. , Aida Soliman Salem, Dr. Mohamed Nageib Ali Hassan. |
| 246 15 - VARYING FORM OF TITLE | |
| Title proper/short title | تطوير بعض منتجات الالبان الوظيفية باستخدام قشور السيليوم |
| 264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE | |
| Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice | 2024. |
| 300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION | |
| Extent | 153 pages : |
| Other physical details | illustrations ; |
| Dimensions | 25 cm. + |
| Accompanying material | CD. |
| 336 ## - CONTENT TYPE | |
| Content type term | text |
| Source | rda content |
| 337 ## - MEDIA TYPE | |
| Media type term | Unmediated |
| Source | rdamedia |
| 338 ## - CARRIER TYPE | |
| Carrier type term | volume |
| Source | rdacarrier |
| 502 ## - DISSERTATION NOTE | |
| Dissertation note | Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024. |
| 504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE | |
| Bibliography, etc. note | Bibliography: pages 121-153. |
| 520 #3 - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | Psyllium husk has a long history as a dietary supplement since it is a rich source of both soluble and insoluble fiber that is reported as a medicinally active gel-forming natural polysaccharide. This study aimed to assess the effect of adding Psyllium husk mucilage (PHM) to low-fat yoghurt at different concentrations (33.3, 66.6, 100 mg ⁄100 gm). In addition to the possible effect of Psyllium husk powder (PHP) on Kareish cheese manufacturing at different concentrations (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 %). Furthermore, In vivo study was done to investigate the effect of Psyllium husk as anti-obesity agent on obese rats induced by the high fat diet. The addition of PHM to low fat yoghurt and kareish cheese increased the water holding capacity and increased the diacetyl concentration during storage. Total phenolic compounds and antioxidant activity were significantly increased by the addition of PHM and powder and they have compact and thick gel structure together with a homogenous systematic protein aggregation network. Addition of Psyllium husk led to a noticeable increase in the cheese yield. Biological results indicated that oral administration of Psyllium husk decreased the body weights, in addition to a significant decrease in the mean values of triglycerides, serum cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c) and led to more hepatoprotective effect. |
| 520 #3 - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | تتميز قشورالسيليوم بتاريخ طويل كمكمل غذائي لأنها مصدر غني لكل من الألياف القابلة للذوبان والغيرقابلة للذوبان. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير إضافة صمغ قشور السيليوم (PHM) إلى الزبادي قليل الدسم بتركيزات مختلفة (33.3 ، 66.6 ، 100 ملجم⁄ 100جم) على الخصائص الفيزيائية وصفات الجودة للزبادي منخفض الدسم. بالإضافة الى امكانية تطبيق مسحوق قشور السيليوم بتركيزات (0.1، 0.2، 0.3، 0.4 %) لتصنيع الجبن القريش بغرض تحسين خواصه ودراسة تأثيره المحتمل على صفات الجودة. علاوة على ذلك ، أجريت دراسة In vivo لدراسة تأثير قشور السيليوم كعامل مضاد للسمنة على الفئران البدينة التي يسببها النظام الغذائي عالي الدهون. أدت إضافة PHM إلى تحسين قوام وتركيب الزبادي قليل الدسم والجبن القريش المدعم و زيادة القدرة على الاحتفاظ بالماء وزيادة تركيز ثنائي الأسيتيل أثناء التخزين. كما تم زيادة المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة بشكل كبير. أشارت النتائج البيولوجية إلى أن تناول قشور السيليوم عن طريق الفم قلل من أوزان الجسم ، بالإضافة إلى حدوث انخفاض معنوي في قيم الدهون الثلاثية والكوليسترول في الدم وكوليسترول البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL-c) ، كما أظهر الفحص النسيجي تحسنا ملحوظا في التركيب النسيجي للكبد في جميع المجموعات المعالجة ، مقارنة بمجموعات الكنترول. ويمكن القول بأن تناول مسحوق قشور السيلليوم بمعدل 31 ملجم ثلاث مرات يوميا أظهر أفضل تأثير على أوزان الجسم ، ومحتوى الدهون ووظائف الكبد للفئران البدينة التي تعاني من السمنة.<br/> |
| 530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE | |
| Issues CD | Issued also as CD |
| 546 ## - LANGUAGE NOTE | |
| Text Language | Text in English and abstract in Arabic & English. |
| 650 10 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
| Topical term or geographic name entry element | Dairy Science |
| 650 17 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
| Topical term or geographic name entry element | علوم الالبان |
| Source of heading or term | qrmak |
| 653 10 - INDEX TERM--UNCONTROLLED | |
| Uncontrolled term | Psyllium husk |
| -- | Low- fat yoghurt |
| -- | kareish cheese |
| 653 10 - INDEX TERM--UNCONTROLLED | |
| Uncontrolled term | قشور السيليوم |
| -- | زبادى منخفض الدسم |
| -- | جبن قريش |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Rezk Azab Awad |
| Relator term | thesis advisor. |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Fawzia Hassan Ragab Abd Rabo |
| Relator term | thesis advisor. |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Aida Soliman Salem |
| Relator term | thesis advisor. |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Mohamed Nageib Ali Hassan |
| Relator term | thesis advisor. |
| 900 ## - Thesis Information | |
| Grant date | 01-01-2024 |
| Supervisory body | ASHWAK ABDEL MONEIM HASSAN |
| -- | Aida Soliman Salem Mohamed Nageib Ali Hassan |
| -- | Mohamed Nageib Ali Hassan |
| Universities | Cairo University |
| Faculties | Faculty of Agriculture |
| Department | Department of Dairy Science |
| Discussion body | Fawzia Hassan Ragab Abd Rabo |
| -- | Rezk Azab Awad |
| 905 ## - Cataloger and Reviser Names | |
| Cataloger Name | Eman El gebaly |
| 942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
| Source of classification or shelving scheme | Dewey Decimal Classification |
| Koha item type | Thesis |
| Edition | 21 |
| Suppress in OPAC | No |
| Source of classification or shelving scheme | Home library | Current library | Date acquired | Inventory number | Full call number | Barcode | Date last seen | Koha item type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Dewey Decimal Classification | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | 29.07.2025 | 91566 | Cai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D. | 01010110091566000 | 29.07.2025 | Thesis |