Development Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk / (Record no. 173217)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 05765namaa22004691i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250924135204.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 250729s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 637
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 637
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree Ph.D
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D.
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Hoda Hamam Abozeid Hassan,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Development Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk /
Statement of responsibility, etc. By Hoda Hamam Abozeid Hassan ; Approval Committee Dr. ASHWAK ABDEL MONEIM HASSANDr. , Aida Soliman Salem, Dr. Mohamed Nageib Ali Hassan.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title تطوير بعض منتجات الالبان الوظيفية باستخدام قشور السيليوم
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2024.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 153 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 121-153.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Psyllium husk has a long history as a dietary supplement since it is a rich source of both soluble and insoluble fiber that is reported as a medicinally active gel-forming natural polysaccharide. This study aimed to assess the effect of adding Psyllium husk mucilage (PHM) to low-fat yoghurt at different concentrations (33.3, 66.6, 100 mg ⁄100 gm). In addition to the possible effect of Psyllium husk powder (PHP) on Kareish cheese manufacturing at different concentrations (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 %). Furthermore, In vivo study was done to investigate the effect of Psyllium husk as anti-obesity agent on obese rats induced by the high fat diet. The addition of PHM to low fat yoghurt and kareish cheese increased the water holding capacity and increased the diacetyl concentration during storage. Total phenolic compounds and antioxidant activity were significantly increased by the addition of PHM and powder and they have compact and thick gel structure together with a homogenous systematic protein aggregation network. Addition of Psyllium husk led to a noticeable increase in the cheese yield. Biological results indicated that oral administration of Psyllium husk decreased the body weights, in addition to a significant decrease in the mean values of triglycerides, serum cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c) and led to more hepatoprotective effect.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. تتميز قشورالسيليوم بتاريخ طويل كمكمل غذائي لأنها مصدر غني لكل من الألياف القابلة للذوبان والغيرقابلة للذوبان. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير إضافة صمغ قشور السيليوم (PHM) إلى الزبادي قليل الدسم بتركيزات مختلفة (33.3 ، 66.6 ، 100 ملجم⁄ 100جم) على الخصائص الفيزيائية وصفات الجودة للزبادي منخفض الدسم. بالإضافة الى امكانية تطبيق مسحوق قشور السيليوم بتركيزات (0.1، 0.2، 0.3، 0.4 %) لتصنيع الجبن القريش بغرض تحسين خواصه ودراسة تأثيره المحتمل على صفات الجودة. علاوة على ذلك ، أجريت دراسة In vivo لدراسة تأثير قشور السيليوم كعامل مضاد للسمنة على الفئران البدينة التي يسببها النظام الغذائي عالي الدهون. أدت إضافة PHM إلى تحسين قوام وتركيب الزبادي قليل الدسم والجبن القريش المدعم و زيادة القدرة على الاحتفاظ بالماء وزيادة تركيز ثنائي الأسيتيل أثناء التخزين. كما تم زيادة المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة بشكل كبير. أشارت النتائج البيولوجية إلى أن تناول قشور السيليوم عن طريق الفم قلل من أوزان الجسم ، بالإضافة إلى حدوث انخفاض معنوي في قيم الدهون الثلاثية والكوليسترول في الدم وكوليسترول البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL-c) ، كما أظهر الفحص النسيجي تحسنا ملحوظا في التركيب النسيجي للكبد في جميع المجموعات المعالجة ، مقارنة بمجموعات الكنترول. ويمكن القول بأن تناول مسحوق قشور السيلليوم بمعدل 31 ملجم ثلاث مرات يوميا أظهر أفضل تأثير على أوزان الجسم ، ومحتوى الدهون ووظائف الكبد للفئران البدينة التي تعاني من السمنة.<br/>
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issued also as CD
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 10 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Dairy Science
650 17 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element علوم الالبان
Source of heading or term qrmak
653 10 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Psyllium husk
-- Low- fat yoghurt
-- kareish cheese
653 10 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term قشور السيليوم
-- زبادى منخفض الدسم
-- جبن قريش
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Rezk Azab Awad
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Fawzia Hassan Ragab Abd Rabo
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Aida Soliman Salem
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Mohamed Nageib Ali Hassan
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2024
Supervisory body ASHWAK ABDEL MONEIM HASSAN
-- Aida Soliman Salem Mohamed Nageib Ali Hassan
-- Mohamed Nageib Ali Hassan
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Agriculture
Department Department of Dairy Science
Discussion body Fawzia Hassan Ragab Abd Rabo
-- Rezk Azab Awad
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Eman El gebaly
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 29.07.2025 91566 Cai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D. 01010110091566000 29.07.2025 Thesis
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library