Chemical, microbiological and technological studies on red beetroots and their extracts / (Record no. 173864)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07165namaa22004331i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250925110700.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 250902s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 664
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 664
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree M.Sc
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.07.09.M.Sc.2025.Em.C
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Eman Abdelfattah Shehatta,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Chemical, microbiological and technological studies on red beetroots and their extracts /
Statement of responsibility, etc. by Eman Abdelfattah Shehatta ; Supervisors Dr. Salah Hussien Abo-Raya, Dr. Ahmed Adel Ahmed Sayed Baioumy.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title دراسات كيميائية وميكروبيولوجية وتكنولوجية على جذور البنجر الأحمر ومستخلصاته
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2025.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 111 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 89-111.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. This study aims to provide an overview of the main findings and conclusions of the research on freshly sliced Egyptian red beetroot (Beta vulgaris). Beetroot belongs to the botanical family Chenopodiaceae and encompasses various variations with bulb hues that span the spectrum from yellow to crimson. Individuals, for their intake, often favor beetroots with a deep red hue, whether they are prepared through cooking or consumed in their raw form as a salad or juice. It is known that ethanolic extract from beets contains many helpful and bioactive chemicals, such as alkaloids, carotenoids, phenols, tannins and flavonoids; it also contains vitamins C, B3, B6 and B9. Hence, the utilization of beetroot extract exhibits both antioxidant and nutritional properties. The study was conducted to investigate the effects of two different drying processes, oven-drying (OD) and freeze-drying (FD), on the physicochemical qualities of betalain pigments and antioxidants. Overall, freeze-dried (FD) samples demonstrated superior retention of beetroot's proximate composition when compared to those dried in the oven. This was observed in terms of minerals and antioxidants, with freeze-drying resulting in higher levels of these components compared to oven drying. On the other hand, reductions in some phenolic compounds in samples treated with the freeze-drying method when compared with the oven-drying method. It was proven that red beets have a lot of phenolic compounds, including kaempferol, caffeic acid, vanillic acid, gallic acid, catechin, hesperidin, naringin, quercetin, rutin and ferulic acid. This study also aimed to study the effect of juice supplemented with red beetroot juice, apple juice and sparkling water at 33% of each at a temperature of 4°C during 21 days of storage on sensory evaluation, color, antioxidants, and microbiological content. A new product (lolita using red beetroot juice) was also studied at a temperature of -18°C through reliable chemical, chemical and microbiological evaluation, where it complies with standard specifications.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. تهدف هذه الدراسة الى تقديم لمحه عامة على النتائج والاستنتاجات الرئيسية للبحث الذى تم اجراؤه على شرائح الشمندر الأحمر المصرى الطازج .(Beta vulgaris) ينتمى جذر الشمندر الأحمر الى عائلة Chenopodiaceae النباتية ويشمل أشكالا مختلفة ذات ألوان طيفية تمتد من الأصفر الى القرمزى. غالبا ما يفضل الافراد بالنسبة لتناولهم الشمندر ذو اللون الأحمر العميق سواء تم تحضيره من خلال الطهى أو استهلاكه فى شكله الخام كسلطة أو عصير. ومن المعروف أن المستخلص الايثانولى من البنجر يحتوى على العديد من المواد الكيميائية المفيدة والنشطة بيولوجيا مثل القلويدات والكاروتينات والفينولات والفلافونويدات كما أنه يحتوى على الفيتامينات C, B3, B6, B9 وبالتالى فان استخدام مستخلص الشمندر يظهر خصائص مضادة للأكسدة وغذائية. أجريت هذه الدراسة لمعرفة تأثير عمليتى تجفيف مختلفتين التجفيف بالفرن OD والتجفيف بالتجميد FD على الصفات الفيزيائية والكيميائية لأصباغ البيتالين ومضادات الأكسدة بشكل عام. أظهرت العينات المجففة بالتجميد FD احتفاظا فائقا بالتركيبة المباشرة للشمندر عند مقارنتها بتلك المجففة فى الفرن وقد لوحظ ذلك من حيث المعادن ومضادات الأكسدة حيث أدى التجفيف بالتجميد الى مستويات أعلى من هذه المكونات مقارنة بالتجفيف بالفرن. ومن ناحيه أخرى لوحظ انخفاض فى بعض المركبات الفينولية فى العينات المعالجة بطريقة التجفيف بالتجميد بالمقارنة مع طريقة التتجفيف بالفرن. ثبت أن البنجر الأحمر يحتوى على الكثير من المركبات الفينولية بما فى ذلك الكيمبفيرول وحمض الكافيك والفانيليك والجاليك والكاتشين والهسبيردين والنارينجين والكيرسيتين والروتين والفيروليك. كما هدفت هذه الدراسة الى دراسة تأثير عصير المزيج المكمل من الشمندر الأحمر والتفاح والماء الفوار بنسب 33% لكل منهم عند درجة حرارة 4 مْ خلال 21 يوما من التخزين على كل من التقييم الحسى ، اللون ، مضادات الأكسدة ‘ المحتوى الميكروبيولوجى. ايضا تم دراسة منتج جديد (لوليتا بأستخدام عصير البنجر الأحمر ) عند درجة حرارة -18مْ خلال شهرين من التخزين وتقييم المنتج كيميائيا وحسيا وميكروبيولوجيا من حيث مطابقته للمواصفة القياسية.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #0 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Food science
651 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--GEOGRAPHIC NAME
Geographic name علوم الأغذية
653 #1 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Beetroots
-- Betalains
-- Phenolic compounds
-- Antioxidant activity
-- Freeze-Drying
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Salah Hussien Abo-Raya
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Ahmed Adel Ahmed Sayed Baioumy
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2025
Supervisory body Salah Hussien Abo-Raya
-- Ahmed Adel Ahmed Sayed Baioumy
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Agriculture
Department Department of Food Science
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Shimaa
Reviser Names Eman Ghareb
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 02.09.2025 91961 Cai01.07.09.M.Sc.2025.Em.C 01010110091961000 02.09.2025 02.09.2025 Thesis
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library