تطوير مقياس للحمض النووي للعلامة التجارية والتحقق من صحته / (Record no. 174755)
[ view plain ]
| 000 -LEADER | |
|---|---|
| fixed length control field | 07185namaa22004091i 4500 |
| 003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER | |
| control field | OSt |
| 005 - أخر تعامل مع التسجيلة | |
| control field | 20251105120007.0 |
| 008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
| fixed length control field | 250827s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d |
| 040 ## - CATALOGING SOURCE | |
| Original cataloguing agency | EG-GICUC |
| Language of cataloging | ara |
| Transcribing agency | EG-GICUC |
| Modifying agency | EG-GICUC |
| Description conventions | rda |
| 041 0# - LANGUAGE CODE | |
| Language code of text/sound track or separate title | ara |
| Language code of summary or abstract | ara |
| -- | eng |
| 049 ## - Acquisition Source | |
| Acquisition Source | إيداع |
| 082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER | |
| Classification number | 658.827 |
| 092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC) | |
| Classification number | 658.827 |
| Edition number | 21 |
| 097 ## - Degree | |
| Degree | دكتـــــوراه |
| 099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC) | |
| Local Call Number | Cai01.05.01.Ph.D.2024.لب.ت |
| 100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Authority record control number or standard number | ،لبنى جمال حسين مجاهد |
| Preparation | إعداد. |
| 245 10 - TITLE STATEMENT | |
| Title | تطوير مقياس للحمض النووي للعلامة التجارية والتحقق من صحته / |
| Statement of responsibility, etc. | للباحثة لبنى جمال حسين مجاهد؛ إشراف أ.د. هالـة محمـد لبيـب عنبة. |
| 246 15 - VARYING FORM OF TITLE | |
| Title proper/short title | Brand dna scale development and its validation / |
| 264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE | |
| Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice | 2024. |
| 300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION | |
| Extent | 169 ورقة : |
| Other physical details | إيضاحيات ؛ |
| Dimensions | 30 cm. + |
| Accompanying material | CD. |
| 336 ## - CONTENT TYPE | |
| Content type term | text |
| Source | rda content |
| 337 ## - MEDIA TYPE | |
| Media type term | Unmediated |
| Source | rdamedia |
| 338 ## - CARRIER TYPE | |
| Carrier type term | volume |
| Source | rdacarrier |
| 502 ## - DISSERTATION NOTE | |
| Dissertation note | أطروحة (دكتوراه)-جامعة القاهرة، 2024. |
| 504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE | |
| Bibliography, etc. note | ببليوجرافيا: صفحات 146-157. |
| 520 ## - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | تهدف هذه الدراسة إلى تطوير مقياس موثوق لتحديد ماهية مفهوم الحمض النووي للعلامة التجارية وقياس أبعاده وعناصره؛ حيث يساعد الحمض النووي للعلامة التجارية في تحديد سماتها المميزة، التي يُمكن على أساسها إنشاء ميزة تنافسية وتجارب متسقة لكسب العملاء مدى الحياة، وبناء علامة تجاريَّة قوية، وزيادة الوعي بها واستدامتها. كما تُسهم الدراسة في إثراء الجانب المعرفي وسدّ الفجوة البحثية المتمثلة في ندرة الدراسات السابقة التي تناولت مفهوم الحمض النووي للعلامة التجارية، خاصةً فيما يتعلق بوجود إطار منظم لفك تشفير الحمض النووي للعلامة التجارية، مما يبرز أهمية هذه الدراسة. تم الإعتماد على نموذج Churchill (1979) لتطوير المقاييس، حيث تم تنفيذ خطواته السبع بشكل متسلسل. بدأت بتجميع العناصر والأبعاد من الدراسات السابقة والدراسة الاستطلاعية، تلاها إجراء دراسة تمهيدية لتنقية العناصر. ثم، أُجريت خمس دراسات للتحقق من صحه المقياس. تم خلالها جمع البيانات الأولية من عينة مكوَّنة من 1920 مفردة من المصريين، باستخدام عينة غير احتمالية (عينة ميسرة)، مع مراعاة العوامل الديموغرافية لمجتمع الدراسة، والتي تشمل العمر، النوع، المستوى التعليمي، الحالة الاجتماعية، ومستوى الدخل وذلك من خلال قائمة استقصاء مهيكلة ومُعدَّة مسبقًا لهذا الغرض، بالإعتماد على مقياس ليكرت الخماسي. تمَّ توظيف بعض أساليب الإحصاء الوصفي (الوسط الحسابي) والاستدلالي (تحليل العاملى الاستكشافي والتوكيدى) لتحليل البيانات للوصول إلى النتائج النهائية باستخدام برنامجي SPSS V.25 & AMOS. إظهرت نتائج الدراسة بأنَّ الحمض النووي للعلامة التجارية يتكون من أربعة أبعاد أساسية: البُعد الاستراتيجي، والبُعد التكتيكي، والبُعد التنفيذي، والبُعد التوجيهي، كما تم تحديد تعريف نهائي لهذا المفهوم؛ حيث تُمكن هذه النتائج من تطوير المعرفة التسويقية، بالإضافة إلى فتح آفاق بحثية مستقبلية في هذا المجال، وتوجيه نظر المسوقين نحو تبني وفهم مفهوم الحمض النووي للمساهمة في بناء الهوية التنافسية، وتحسين الممارسات التسويقية. |
| 520 ## - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | This study aims to develop a reliable scale to define the concept of brand DNA and measure its dimensions and elements. Brand DNA helps identify the distinctive characteristics of a brand, which can be used to create a competitive advantage and consistent customer experiences, building a strong brand, increasing brand awareness, and ensuring its sustainability. The study also contributes to enriching the body of knowledge and addressing the research gap related to the scarcity of studies exploring the concept of brand DNA, especially regarding the lack of a structured framework to decode brand DNA, highlighting the importance of this study. The study relied on Churchill's (1979) model for scale development, following its seven steps in sequence. The process began with gathering elements and dimensions from previous studies and an exploratory study, followed by a preliminary study to refine the items. Five studies were then conducted to verify the validity of the scale. During this process, primary data were collected from a sample of 1,920 Egyptians using a non-probability (convenience) sample, considering the demographic factors of the study population, including age, gender, education level, marital status, and income level, through a structured questionnaire designed specifically for this purpose, based on a five-point Likert scale. Descriptive (mean) and inferential (exploratory and confirmatory factor analysis) statistical methods were employed to analyze the data and reach the final results, using SPSS V.25 and AMOS software. The study's results revealed that brand DNA consists of four key dimensions: the strategic dimension, the tactical dimension, the executive dimension, and the directional dimension. A final definition of this concept was also established. These findings contribute to the development of marketing knowledge and open avenues for future research in this area, guiding marketers to adopt and understand the concept of brand DNA to contribute to building a competitive identity and enhancing marketing practices. |
| 530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE | |
| Issues CD | صدر أيضًا كقرص مدمج. |
| 546 ## - LANGUAGE NOTE | |
| Text Language | النص بالعربية والملخص باللغة الإنجليزية والعربية. |
| 650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
| Topical term or geographic name entry element | العلامات التجارية |
| Source of heading or term | qrmak |
| General subdivision | تعزيز مبيعات |
| 653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED | |
| Uncontrolled term | الحمض النووي للعلامة التجارية |
| -- | تطوير مقياس |
| -- | البُعد الاستراتيجي |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | هالـة محمـد لبيـب عنبة |
| Relator term | مشرف أطروحة. |
| 900 ## - Thesis Information | |
| Grant date | 01-01-2024 |
| Supervisory body | هالـة محمـد لبيـب عنبة |
| Discussion body | سماء طاهر مرسى عطية |
| -- | نرمين أحمد السعدنى |
| Universities | جامعة القاهرة |
| Faculties | كلية التجارة |
| Department | قسم إدارة الأعمال |
| 905 ## - Cataloger and Reviser Names | |
| Cataloger Name | Sara Salah |
| Reviser Names | Afaf |
| 942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
| Source of classification or shelving scheme | Dewey Decimal Classification |
| Koha item type | Thesis |
| Edition | 21 |
| Suppress in OPAC | No |
| Source of classification or shelving scheme | Home library | Current library | Date acquired | Inventory number | Full call number | Barcode | Date last seen | Effective from | Koha item type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Dewey Decimal Classification | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | 13.10.2025 | 32635 | Cai01.05.01.Ph.D.2024.لب.ت | 01010100032635000 | 13.10.2025 | 13.10.2025 | Thesis |