Maximizing the utilization of date palm fruit to fortify some food products in Egypt and Algeria / (Record no. 175245)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07052namaa22004571i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field EG-GICUC
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20251028133514.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 251026s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 634.62
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 634.62
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree Ph.D
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.16.03.Ph.D.2025.Sa.M
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Sabra Nasser Sabra Rizq,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Maximizing the utilization of date palm fruit to fortify some food products in Egypt and Algeria /
Statement of responsibility, etc. by Sabra Nasser Sabra Rizq ; Supervisor Prof. Dr. Mohamed Said Abbas,Prof. Dr. Ezz El din Gadalla Hussein, Dr. Wael Abd Elfatah Abd Elhamied, Dr. Nehad Fathy Mohamed Elshayeb.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title تعظيم الاستفادة من ثمار نخيل البلح لتدعيم بعض المنتجات الغذائية في مصر والجزائر
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2025.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 165 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2025.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 138-165.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Dates (Phoenix dactylifera L.) are nutrient-rich fruits, and it has been observed that during the Kemri stage, a large number of fruits fall due to climatic factors, leading to economic losses. This study aims to explore the potential of these dates, especially Zaghloul and Samany cultivars. The research focuses on extracting phenolic compounds and flavonoids from date powder and adding them at different concentrations of 200, 400, 600 and 800 ppm to improve oxidative stability and increase the stability of sunflower oil during deep frying and enhance the nutritional value of instant noodles by incorporating date powder into pasta formulations to enhance their fiber and mineral content. Their chemical composition, physical and sensory properties, and quality factors were also evaluated. The results indicated that Samany dates had slightly higher protein content than Zaghloul dates. Both cultivars are rich in potassium and magnesium. Zaghloul dates generally have higher levels of some trace elements. Zaghloul dates also contain compounds with higher antioxidant activity, while Samany dates were found to have higher levels of phenols and flavonoids. The antioxidant activity of these dates has also been found to offer promising applications in extending the shelf life and preserving food.From the study, it is clear that Zaghloul and Samany date powder can be added at a concentration of 10% and 20% to instant noodles and 800 ppm of ethanolic extract of Zaghloul and Samany date powder can be added to sunflower oil while maintaining the chemical properties and quality characteristics of instant noodles and sunflower oil.From the above, it is clear that fallen Zaghloul and Samany dates can be used to make an extract or date powder to improve food products such as instant noodles and increase the oxidative stability of sunflower oil and produce food products with high added value that are acceptable and desirable to the consumer.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. التمور (Phoenix dactylifera L.) هي ثمار غنية بالعناصر الغذائية، وقد لوحظ أنه خلال مرحلة الكمري، يتساقط عدد كبير من الثمار بسبب العوامل المناخية، مما يؤدي إلى خسائر اقتصادية. حيث تهدف هذه الدراسة في إمكانية الاستفادة من هذه التمور، وخاصة صنفي الزغلول والسماني. ويركز البحث على استخلاص المركبات الفينوليةوالفلافونويد من مسحوق التمر وإضافتها بتركيزات مختلفة 200و400و600و800 جزء في المليون لتحسين الاستقرار التأكسدي وزيادة ثبات زيت عباد الشمس أثناء عملية القلي العميق وتعزيز القيمة الغذائية للمكرونة سريعة التحضير من خلال دمج مسحوق التمر في تركيبات المكرونة لتعزيز محتواها من الألياف والمعادن. <br/>كما تم تقييم تركيبها الكيميائي وخصائصها الفيزيائية والحسية وعوامل الجودة. حيث أشارت النتائج إلى أن تمور السماني كانت تحتويعلي نسب أعلى قليلاً في محتوى البروتين من تمور الزغلول. وكلا الصنفين غني بالبوتاسيوم والمغنيسيوم. كما أن تمور الزغلول تحتوي عمومًا على مستويات أعلى من بعض العناصر الدقيقة. تحتوي تمور الزغلول أيضا على مركبات ذات نشاط مضاد للأكسدة أعلى، في حين وجد أن تمور السماني تحتوي علي نسب أكبر من الفينولات والفلافونويد. كما وجد أن النشاط المضاد للأكسدة لهذه التمور يقدم تطبيقات واعدة في اطاله فترة صلاحية وحفظ الأغذية.<br/>ومن الدراسة يتضح أنه يمكن اضافة مسحوق تمر الزغلول والسماني بتركيز 10% و20% الي الشعرية سريعة التحضيرواضافة تركيز800 جزء في المليون من المستخلص الإيثانولي لمسحوق التمر من الزغلول والسماني الي زيت عباد الشمس مع الحفاظ علي الصفات الكيميائية وصفات الجودة للشعرية سريعة التحضير وزيت عباد الشمس.<br/>ومما سبق يتضح أنه يمكن استخدام تمور الزغلول والسماني المتساقطة في عمل مستخلص أو مسحوق تمر لتحسين منتجات غذائية مثل الشعرية سريعة التحضير وزيادة الثبات التأكسدي لزيت عباد الشمس وانتاج منتجات غذائية ذات قيمة مضافة عالية تكون مقبولة ومرغوبة لدي المستهلك.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #0 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Date palm
650 #0 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element نخيل التمر
653 #1 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Zaghloul
-- Samany
-- Date palm
-- Date powder
-- Quality characteristics
-- Noodles
-- Oil
-- Oxidative stability
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Mohamed Said Abbas
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Ezz El din Gadalla Hussein
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Wael AbdElfatah AbdElhamied
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Nehad Fathy Mohamed Elshayeb
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2025
Supervisory body Mohamed Said Abbas
-- Ezz El din Gadalla Hussein
-- Wael AbdElfatah AbdElhamied
-- NehadFathy Mohamed Elshayeb
Universities Cairo University
Faculties Faculty of African Postgraduates Studies
Department Department of Natural Resources
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Shimaa
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 26.10.2025 92276 Cai01.16.03.Ph.D.2025.Sa.M 01010110092276000 26.10.2025 26.10.2025 Thesis
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library