Quality assessment of some soft cheese varieties / (Record no. 176063)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07467namaa22004451i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field EG-GICUC
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20251216114927.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 251121s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 637.35
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 637.35
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree M.Sc
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.10.06.M.Sc.2025.Sa.Q
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Sara Refaat Ali Bazid,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Quality assessment of some soft cheese varieties /
Statement of responsibility, etc. by Sara Refaat Ali Bazid ; Supervisors Prof. Dr. Abeer Abdel Naser Awad, Dr.Neveen S.M. Soliman, Dr.Karima Mogahed Fahim.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title تقييم جودة بعض انواع الجبن الطري
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2025.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 128 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 105-128.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. The food industry faces significant challenges in producing safe products with extended shelf life while maintaining nutritional value and sensory characteristics. This challenge is further amplified by growing consumer awareness of the potential risks associated with syntheticchemicalpreservatives.Inthefirstpartofthisstudy,themicrobialqualityof114 soft cheese samples (63 vegetable oil Feta cheese and 51 processed cheese) was assessed. These samples were collected from various dairy stores and supermarkets in Cairo and Giza governorates to evaluate the prevalence of microbial contamination, along with fat deterioration parameters and fatty acid profiles. The analysis revealed high contamination levels with aerobic mesophilic microorganisms, yeasts, molds, staphylococci, coliforms, proteolytic, and lipolytic bacteria. Biochemical identification confirmedthepresenceof S. aureus and E. coli. Additionally, most samples exhibited high acid and peroxide values, increased rancidity, and fatty acid profiles that may pose health risks. The second part of the study examined the antimicrobial effectiveness of Dill essential oil (DEO) and Dill essential oil nano-emulsion (DEO-NE) against four pathogenic bacteria: Methicillin- resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Salmonella enteritidis, Bacillus cereus, and Escherichia coli, using agar well diffusion method. Both DEO and DEO-NE exhibited significant antimicrobial activity, with Bacillus cereus being the most sensitive pathogen. The Minimum Inhibitory Concentrations (MICs) confirmed the antibacterial potential of both oils. Additionally, a viability study was conducted with S. enteritidis in soft cheese samples stored at 4°C ± 2 for 28 days. The results demonstrated that both DEO and DEO- NE effectively inhibited the growth of S. enteritidis, with the nano-emulsified form providing a more rapid initial reduction, with no negative impact on the cheese's quality. ThesefindingssuggestthatDillEssentialOilanditsnano-emulsionarepromisingnatural, sustainable,safeantimicrobialagentsthatcansignificantlyimprovethesafety,quality,and shelf life of cheese and other dairy products.
520 #3 - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. تواجه الصناعات الغذائية تحديات كبيرة للوصول الى منتجات آمنة ذات مدة صلاحية طويلة، مع الحفاظ على قيمتها الغذائية وخصائصها الحسية. وتزداد هذه التحديات مع تزايد وعي المستهلكين بالمخاطر المحتملة المرتبطة باستخدام المواد الحافظة الكيميائية الاصطناعية. في الجزء الأول من هذه الدراسة، تم تقييم الجودة الميكروبية لـ 114 عينة من الجبن الطري (63 عينة من جبن الفيتا النباتي و51 عينة من الجبن المطبوخ). تم جمع هذه العينات من عدة متاجر ألبان وسوبرماركت في محافظتي القاهرة والجيزة بهدف تقييم مدى تلوثها بالميكروبات، بالإضافة إلى دراسة معايير فساد الدهون وتحليل الأحماض الدهنية. أظهرت النتائج ارتفاع مستويات التلوث بالميكروبات الهوائية المحبة للحرارة المتوسطة، الخمائر، العفن، المكورات العنقودية، البكتيريا القولونية، والبكتيريا المحللة للبروتين والدهون. كما أكدت الفحوصات البيوكيميائية وجود Staphylococcus aureusوEscherichia coli في العينات المختبرة. بالإضافة إلى ذلك، أظهرت معظم العينات ارتفاعًا في قيم الحموضة والأكسدة، وزيادة في درجة التزنخ، فضلًا عن وجود أنماط من الأحماض الدهنية قد تشكل مخاطر صحية. تناول الجزء الثاني من الدراسة فعالية الزيت العطري للشبت (DEO) ونانو-مستحلب الزيت العطري للشبت (DEO-NE) كمضادات ميكروبية ضد أربعة أنواع من البكتيريا الممرضة، وهي Staphylococcus aureus المقاوم للميثيسيلين (MRSA)، Salmonella enteritidis، Bacillus cereus، وEscherichia coli، باستخدام طريقة انتشار الأجار. أظهرت النتائج أن كلًا من DEO وDEO-NE يتمتعان بنشاط مضاد للميكروبات، وكانت Bacillus cereus هي الأكثر حساسية. كما أكدت قيم التركيز المثبط الأدنى (MIC) الفعالية المضادة للبكتيريا لكل من الزيتين. علاوة على ذلك، تم إجراء دراسة على بقاء S. enteritidis في عينات الجبن الطري المخزنة عند 4 ± 2 درجة مئوية لمدة 28 يومًا. وأظهرت النتائج أن DEO وDEO-NE تمكنا من تثبيط نمو S. enteritidis بفعالية، حيث أظهر الشكل النانوي من الزيت تأثيرًا أسرع في خفض أعداد البكتيريا، دون أي تأثير سلبي على جودة وحموضة الجبن. تشير هذه النتائج إلى أن الزيت العطري للشبت ونانو-مستحلبه يعدان من العوامل الطبيعية المستدامة والآمنة ذات الفعالية العالية كمضادات ميكروبية، مما يساهم بشكل كبير في تحسين سلامة وجودة وإطالة العمر الافتراضي للجبن ومنتجات الألبان الأخرى.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #0 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Cheese varieties
650 #0 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element اصناف الجبن
653 #1 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term Vegetable oil feta cheese
-- Processed cheese
-- Fat deterioration
-- MIC
-- S. enteritidis
-- Dill essential oil
-- Nano-emulsion
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Abeer Abdel Naser Awad
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Neveen S.M. Soliman
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Karima Mogahed Fahim
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2025
Supervisory body Abeer Abdel Naser Awad
-- Neveen S.M. Soliman
-- Karima Mogahed Fahim
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Veterinary Medicine
Department Department of Food Hygiene and Control
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Shimaa
Reviser Names Eman Ghareb
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 21.11.2025 92543 Cai01.10.06.M.Sc.2025.Sa.Q 01010110092543000 21.11.2025 21.11.2025 Thesis
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library