Image from OpenLibrary

أثر تغير أنماط التجارة الدولية للسلع الزراعية على تدفقات المياه الافتراضية في مصر : في إطار اتفاقية الشراكة المصرية الأوروبية / إعداد سماء محي محمود حلمي ذكي؛ إشراف أ.د خديجة محمد الأعسر، أ.م.د ياسمين أحمد صقر.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: Arabic Summary language: Arabic, English Producer: 2024Description: 126 صفحة : إيضاحيات ؛ 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • The effects of agricultural trade patterns on virtual water flows in egypt : The egypt-eu association agreement [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 382.6
Available additional physical forms:
  • صدر أيضًا كقرص مدمج.
Dissertation note: أطروحة (دكتوراه)-جامعة القاهرة، 2024. Summary: هدفت الدراسة إلى قياس أثر هيكل التجارة الدولية على تدفقات صادرات المياه الافتراضية عقب اتفاقية الشراكة المصرية الأوروبية لما تمثله هذه الفترة من تغير في هيكل التجارة الدولية للسلع الزراعية. تم التركيز على القطاع الزراعي نظرًا لأهميته الاقتصادية والتصديرية في مصر، ولاستهلاكه 76% من موارد مصر المائية. وتم اختيار خمسة محاصيل زراعية لتمثيل القطاع الزراعي نظرًا لاعتبارهم من أهم محاصيل التصدير للاتحاد الأوروبي مع مراعاة تنوعهم بين محاصيل ألياف وحبوب وخضروات، خلال الفترة (2001-2021). تم استخدام المنهج الوصفي لدراسة مفهوم تجارة المياه الافتراضية وما يرتبط به من مفهوم البصمة المائية والاعتمادية المائية وعلاقته بالتجارة الدولية، وكذلك المنهج التحليلي لقياس النتح التبخري للمحاصيل الزراعية محل الدراسة باستخدام معادلة Penman-Monteith وبرنامج CROPWAT 8.0 باستخدام بيانات الأرصاد الجوية، وذلك لحساب البصمة المائية ومن ثم قياس تدفقات المياه الافتراضية للمحاصيل الزراعية محل الدراسة من مصر إلى الاتحاد الأوروبي، ومن خلال قيم صادرات المياه الافتراضية تم قياس الكفاءة الاقتصادية لاستخدام المياه للمحاصيل الزراعية محل الدراسة، كما تم استخدام تحليل التفكك لتحليل أثر تغير صادرات تلك المحاصيل الزراعية على تغير حجم صادرات المياه الافتراضية إلى الاتحاد الأوروبي. توصلت الدراسة إلى أن صادرات الخضروات والفاكهة في مصر تتمتع بكفاءة اقتصادية أعلى بكثير من صادرات الحبوب والألياف كثيفة استخدام المياه، حيث أدى زيادة صادرات الفواكه والخضروات إلى توفير مصر لكمية كبيرة من المياه وكذلك البيع بأسعار مرتفعة، وبالتالي ارتفاع الكفاءة الاقتصادية في استخدام المياه. واستنًادا إلى تجربة مصر التجارية، فإن زيادة صادرات الفواكه والخضروات تعزز استراتيجية التنمية في البلاد التي تعاني من نقص في مواردها المائيةSummary: The study measured the impact of international trade structure on the flow of virtual water exports following the Egypt-EU Partnership Agreement, which altered the trade structure for agricultural goods. The study focused on Egypt's agricultural sector due to its economic and export significance and its consumption of 76% of the country's water resources. Five agricultural crops were chosen to represent the sector based on their significance as export crops to the European Union and their diversity across fiber, grain, and vegetable categories. These crops included rice, cotton, potatoes, onions, and tomatoes from 2001 to 2021. A descriptive approach was used to study virtual water trade, water footprint, water dependency, and their relationship with international trade. An analytical approach measured evapotranspiration of the studied crops using the Penman-Monteith equation and CROPWAT 8.0 software, utilizing meteorological data to calculate the water footprint. Virtual water flows from Egypt to the European Union were then measured. Assessing virtual water export values evaluated the economic efficiency of water use for the crops. Additionally, decomposition analysis analyzed how changes in exports of these crops impacted the volume of virtual water exports to the European Union. The study found that vegetable and fruit exports from Egypt are more economically efficient compared to water-intensive grain and fiber exports. Recent increases in fruit and vegetable exports have enabled Egypt to save considerable water while selling these products at higher prices, thereby enhancing economic efficiency in water use. This shift in export focus supports Egypt's development strategy, particularly in addressing water resource shortages.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.03.02.Ph.D.2024.سم.أ (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010100032116000

Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)

أطروحة (دكتوراه)-جامعة القاهرة، 2024.

ببليوجرافيا: صفحات 90-105.

هدفت الدراسة إلى قياس أثر هيكل التجارة الدولية على تدفقات صادرات المياه الافتراضية عقب اتفاقية الشراكة المصرية الأوروبية لما تمثله هذه الفترة من تغير في هيكل التجارة الدولية للسلع الزراعية. تم التركيز على القطاع الزراعي نظرًا لأهميته الاقتصادية والتصديرية في مصر، ولاستهلاكه 76% من موارد مصر المائية. وتم اختيار خمسة محاصيل زراعية لتمثيل القطاع الزراعي نظرًا لاعتبارهم من أهم محاصيل التصدير للاتحاد الأوروبي مع مراعاة تنوعهم بين محاصيل ألياف وحبوب وخضروات، خلال الفترة (2001-2021). تم استخدام المنهج الوصفي لدراسة مفهوم تجارة المياه الافتراضية وما يرتبط به من مفهوم البصمة المائية والاعتمادية المائية وعلاقته بالتجارة الدولية، وكذلك المنهج التحليلي لقياس النتح التبخري للمحاصيل الزراعية محل الدراسة باستخدام معادلة Penman-Monteith وبرنامج CROPWAT 8.0 باستخدام بيانات الأرصاد الجوية، وذلك لحساب البصمة المائية ومن ثم قياس تدفقات المياه الافتراضية للمحاصيل الزراعية محل الدراسة من مصر إلى الاتحاد الأوروبي، ومن خلال قيم صادرات المياه الافتراضية تم قياس الكفاءة الاقتصادية لاستخدام المياه للمحاصيل الزراعية محل الدراسة، كما تم استخدام تحليل التفكك لتحليل أثر تغير صادرات تلك المحاصيل الزراعية على تغير حجم صادرات المياه الافتراضية إلى الاتحاد الأوروبي. توصلت الدراسة إلى أن صادرات الخضروات والفاكهة في مصر تتمتع بكفاءة اقتصادية أعلى بكثير من صادرات الحبوب والألياف كثيفة استخدام المياه، حيث أدى زيادة صادرات الفواكه والخضروات إلى توفير مصر لكمية كبيرة من المياه وكذلك البيع بأسعار مرتفعة، وبالتالي ارتفاع الكفاءة الاقتصادية في استخدام المياه. واستنًادا إلى تجربة مصر التجارية، فإن زيادة صادرات الفواكه والخضروات تعزز استراتيجية التنمية في البلاد التي تعاني من نقص في مواردها المائية

The study measured the impact of international trade structure on the flow of virtual water exports following the Egypt-EU Partnership Agreement, which altered the trade structure for agricultural goods. The study focused on Egypt's agricultural sector due to its economic and export significance and its consumption of 76% of the country's water resources. Five agricultural crops were chosen to represent the sector based on their significance as export crops to the European Union and their diversity across fiber, grain, and vegetable categories. These crops included rice, cotton, potatoes, onions, and tomatoes from 2001 to 2021. A descriptive approach was used to study virtual water trade, water footprint, water dependency, and their relationship with international trade. An analytical approach measured evapotranspiration of the studied crops using the Penman-Monteith equation and CROPWAT 8.0 software, utilizing meteorological data to calculate the water footprint. Virtual water flows from Egypt to the European Union were then measured. Assessing virtual water export values evaluated the economic efficiency of water use for the crops. Additionally, decomposition analysis analyzed how changes in exports of these crops impacted the volume of virtual water exports to the European Union. The study found that vegetable and fruit exports from Egypt are more economically efficient compared to water-intensive grain and fiber exports. Recent increases in fruit and vegetable exports have enabled Egypt to save considerable water while selling these products at higher prices, thereby enhancing economic efficiency in water use. This shift in export focus supports Egypt's development strategy, particularly in addressing water resource shortages.

صدر أيضًا كقرص مدمج.

النص بالعربية والملخص باللغة الإنجليزية والعربية.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library