header
Image from OpenLibrary

Development and validation of modified quechers method for determination of nitroimidazole residues in animal origin food / by Dina Rabea Abd Alaziz Ahmed ; Supervisors Prof. Dr. Mohamed Refaat Shehata, Prof. Dr. Lamia Abdo Mohamed Ryad, Prof. Perihan Ahmed Khalaf-Alla.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 82 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تطوير وتثبيت طريقه الكاتشر المعدلة لتقدير متبقيات النيتروإيميدازول في الغذاء ذات الاصل الحيواني [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 547
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. Summary: The primary goal of this study was to create and validate an exact quantitative method for identifying nitroimidazole residues and their metabolites (dimetridazole (DMZ), hydroxy dimetridazole (HMMNI), ipronidazole (IPZ), metronidazole (MNZ), hydroxy ipronidazole (IPZOH), ronidazole (RNZ), and tinidazole (TNZ) ) in honey, meat and the And the first time for casing according to our knowledge. The method was established as a validation following the European Union guideline (EU 2021/808) and successfully met the Minimum Method Performance Requirements (MMPRs) of 1 µg/kg for seven analytes of 5-NDZs in casing, honey, and meat. The high-resolution orbitrap mass spectrometer (HR-Orbitrap-MS) underwent extensive optimization and validation procedures by the European Union guideline (EU 2021/808), with extraction performed using a modified QuEChERS method. The LOD varied from 0.01 µg/kg to 0.17 µg/kg for honey and from 0.02 µg/kg to 0.26 µg/kg for casing and meat. LOQ varied between 0.019 µg/kg and 0.29 µg/kg for honey and between 0.03 µg/kg and 0.43 µg/kg for casing and meat. The analyte recovery ranged from 75.4% to 104.8% for meat, 72.44% to 103.53% for casing, and 79.8% to 103.9 % for honey. RSD is ≤ 19.0%, ≤ 19.83%, and ≤19.6% for meat, casing, and honey respectively. For meat, casing, and honey, CCα values were between 0.06 and 0.67 µg/kg, 0.06 and 0.6 µg/kg, and 0.06 and 0.59 µg/kg, respectively, while CCβ values ranged from 0.05 to 0.61 µg/kg for meat, 0.05 to 0.57 µg/kg for casing, and 0.05 to 0.54 µg/kg for honey. The accuracy of the method was further assessed by analyzing two proficiency teating samples (PT) provided by FAPAS with acceptance Z-score for nitroimidazole. A total of 296 honey, casing, and meat samples were collected and tested for the determination of 5-NDZ compounds. Nitroimidazole residues were found in 18.75% of the honey samples, while None of the meat or casing samples contained any detectable amounts of the compounds under investigation. Furthermore, a study was carried out to evaluate how various cooking techniques impact nitroimidazole behavior in meat. The study added 3 µg/kg of nitroimidazole compounds to contaminate the blank meat samples and assessed the resulting changes. Various cooking methods reduced the compound concentrations, with decreases ranging from −5% to −91%. For ronidazole, boiling proved particularly effective, resulting in a reduction range from −61% to −100%. This method provides an efficient way to identify nitroimidazole residues in Egyptian honey, meat, and casing. This study is anticipated to aid in creating a national monitoring plan for honey, meat, and casing.Summary: كان الهدف الأساسي من هذا البحث هو تطوير وإثبات صحة طريقة كمية عالية الدقة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول ومستقلباتها إيبرونيدازول في العسل واللحوم والأمعاء لأول مرة على حد علمنا. وتم التحقق من صجة الطريقه بموجب ارشادات الاتحاد الأوربى وقد استوفت كل متطلبات الاتحاد الاوربى. وقد خضعت العينات لطريقة الاستخلاص بالكاتشر المعدلة وتم تحليل العينات بمطياف الكتلة عالى الدقة. وقد تراوح حد الكشف من 0.01 الى 0.17 ميكروجرام على الكيلو جرام للعسل و من 0.02 الى 0.26 للحوم والأمعاء. وتراوحت نسبة الاسترداد المركبات من 75.4 الى 104.8% للحوم و من 72.44 الى 103.53% للأمعاء ومن 79.8 الى 103.9% للعسل. الأنحراف المعيارى النسبى كان ≤ 19% فى اللحوم و ≤ 19.83% فى الأ معاء و ≤ 19.6% فى العسل. شملت حددود القرار قيما تتراوح بين 0.06 إلى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و0.06 إلى 0.6 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.06 الى 0.59 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل بينما تتراوح قدرة الكشف من 0.05 الى 0.61 ميكروجرام على الكيلو جرام و من 0.05 الى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.05 الى 0.54 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل. تم تقييم دقة الطريقة أيضًا من خلال تحليل عينة اختبار الكفاءة. تم جمع 69 عينة حقيقية من العسل و 100 عينة من اللحوم و 100 عينة من الأمعاء وإخضاعها للاختبار للمركبات المدروسة. كان 18.75٪ من عينات العسل تحتوي على بقايا نيتروإيميدازول، ولكن لم يُظهر أي من عينات اللحوم والأغلفة أي أثر للمركبات المدروسة. بالإضافة إلى ذلك، أجريت دراسة لتقييم كيفية تأثير طرق الطهي المختلفة على سلوك هذه المركبات في اللحوم. أدخلت الدراسة 3 ميكروجرام على الكيلو جرام من هذه المركبات في عينات اللحوم وفحصت التغييرات اللاحقة. لاحظت الدراسة انخفاض تركيزات المركبات من خلال طرق طهي مختلفة، مع انخفاضات تتراوح من 5-٪ إلى 91-٪. كان الغليان فعالاً بشكل خاص، حيث أظهر نطاق انخفاض متوقع يتراوح من 61-٪ إلى 100-٪ لرونيدازول. توفر هذه الطريقة وسيلة فعالة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول في العسل واللحوم والأغلفة المصرية. ومن المتوقع أن تساهم هذه الدراسة في تطوير خطة وطنية لمراقبة العسل واللحوم و الأمعاء.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.12.08.M.Sc.2024.Di.D (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110091691000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 70-82.

The primary goal of this study was to create and validate an exact quantitative method for identifying nitroimidazole residues and their metabolites (dimetridazole (DMZ), hydroxy dimetridazole (HMMNI), ipronidazole (IPZ), metronidazole (MNZ), hydroxy ipronidazole (IPZOH), ronidazole (RNZ), and tinidazole (TNZ) ) in honey, meat and the And the first time for casing according to our knowledge. The method was established as a validation following the European Union guideline (EU 2021/808) and successfully met the Minimum Method Performance Requirements (MMPRs) of 1 µg/kg for seven analytes of 5-NDZs in casing, honey, and meat. The high-resolution orbitrap mass spectrometer (HR-Orbitrap-MS) underwent extensive optimization and validation procedures by the European Union guideline (EU 2021/808), with extraction performed using a modified QuEChERS method. The LOD varied from 0.01 µg/kg to 0.17 µg/kg for honey and from 0.02 µg/kg to 0.26 µg/kg for casing and meat. LOQ varied between 0.019 µg/kg and 0.29 µg/kg for honey and between 0.03 µg/kg and 0.43 µg/kg for casing and meat. The analyte recovery ranged from 75.4% to 104.8% for meat, 72.44% to 103.53% for casing, and 79.8% to 103.9 % for honey. RSD is ≤ 19.0%, ≤ 19.83%, and ≤19.6% for meat, casing, and honey respectively. For meat, casing, and honey, CCα values were between 0.06 and 0.67 µg/kg, 0.06 and 0.6 µg/kg, and 0.06 and 0.59 µg/kg, respectively, while CCβ values ranged from 0.05 to 0.61 µg/kg for meat, 0.05 to 0.57 µg/kg for casing, and 0.05 to 0.54 µg/kg for honey. The accuracy of the method was further assessed by analyzing two proficiency teating samples (PT) provided by FAPAS with acceptance Z-score for nitroimidazole. A total of 296 honey, casing, and meat samples were collected and tested for the determination of 5-NDZ compounds. Nitroimidazole residues were found in 18.75% of the honey samples, while None of the meat or casing samples contained any detectable amounts of the compounds under investigation. Furthermore, a study was carried out to evaluate how various cooking techniques impact nitroimidazole behavior in meat. The study added 3 µg/kg of nitroimidazole compounds to contaminate the blank meat samples and assessed the resulting changes. Various cooking methods reduced the compound concentrations, with decreases ranging from −5% to −91%. For ronidazole, boiling proved particularly effective, resulting in a reduction range from −61% to −100%. This method provides an efficient way to identify nitroimidazole residues in Egyptian honey, meat, and casing. This study is anticipated to aid in creating a national monitoring plan for honey, meat, and casing.

كان الهدف الأساسي من هذا البحث هو تطوير وإثبات صحة طريقة كمية عالية الدقة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول ومستقلباتها إيبرونيدازول في العسل واللحوم والأمعاء لأول مرة على حد علمنا. وتم التحقق من صجة الطريقه بموجب ارشادات الاتحاد الأوربى وقد استوفت كل متطلبات الاتحاد الاوربى. وقد خضعت العينات لطريقة الاستخلاص بالكاتشر المعدلة وتم تحليل العينات بمطياف الكتلة عالى الدقة. وقد تراوح حد الكشف من 0.01 الى 0.17 ميكروجرام على الكيلو جرام للعسل و من 0.02 الى 0.26 للحوم والأمعاء. وتراوحت نسبة الاسترداد المركبات من 75.4 الى 104.8% للحوم و من 72.44 الى 103.53% للأمعاء ومن 79.8 الى 103.9% للعسل. الأنحراف المعيارى النسبى كان ≤ 19% فى اللحوم و ≤ 19.83% فى الأ معاء و ≤ 19.6% فى العسل. شملت حددود القرار قيما تتراوح بين 0.06 إلى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و0.06 إلى 0.6 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.06 الى 0.59 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل بينما تتراوح قدرة الكشف من 0.05 الى 0.61 ميكروجرام على الكيلو جرام و من 0.05 الى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.05 الى 0.54 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل. تم تقييم دقة الطريقة أيضًا من خلال تحليل عينة اختبار الكفاءة. تم جمع 69 عينة حقيقية من العسل و 100 عينة من اللحوم و 100 عينة من الأمعاء وإخضاعها للاختبار للمركبات المدروسة. كان 18.75٪ من عينات العسل تحتوي على بقايا نيتروإيميدازول، ولكن لم يُظهر أي من عينات اللحوم والأغلفة أي أثر للمركبات المدروسة. بالإضافة إلى ذلك، أجريت دراسة لتقييم كيفية تأثير طرق الطهي المختلفة على سلوك هذه المركبات في اللحوم. أدخلت الدراسة 3 ميكروجرام على الكيلو جرام من هذه المركبات في عينات اللحوم وفحصت التغييرات اللاحقة. لاحظت الدراسة انخفاض تركيزات المركبات من خلال طرق طهي مختلفة، مع انخفاضات تتراوح من 5-٪ إلى 91-٪. كان الغليان فعالاً بشكل خاص، حيث أظهر نطاق انخفاض متوقع يتراوح من 61-٪ إلى 100-٪ لرونيدازول. توفر هذه الطريقة وسيلة فعالة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول في العسل واللحوم والأغلفة المصرية. ومن المتوقع أن تساهم هذه الدراسة في تطوير خطة وطنية لمراقبة العسل واللحوم و الأمعاء.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Under the supervision of New Central Library Manager

Implemented and Customized by: Eng.M.Mohamady
Contact:   info@cl.cu.edu.eg

© All rights reserved  New Central Library