Image from OpenLibrary

Effect of some feed additives on zootechnical performance, immune status, biochemical parameters and carcass traits of broiler chickens / by Hamed Yahya Mohsen Saifan ; Supervision Prof. Dr. Mostafa Abbas Shalaby, Prof. Dr. Khaled Abo-El-Sooud, Prof. Dr. Mohamed Ahmed Tony, Dr. Shimaa Ramadan Emam.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 92 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تأثير بعض اﻹضافات العلفية على الكفاءة الانتاجية والحالة المناعية والمعايير البيوكيميائية ومواصفات الذبيحة فى بداري التسمين [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 636.5
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024. Summary: Feed additives are products used in poultry nutrition to keep the quality of feeds and the quality and safety of food byproducts from animal origin. They are powerful tool to improve the poultry performance and increase the net economic returns. Feed additives are promising nutritional alternatives instead of antibiotics to improve the productive efficiency of broiler chickens. The aim of this study was to investigate the effect of sodium butyrate (SB) and rosemary leaves (RL) on growth performance, biochemical profile, immune status, and carcass traits of broilers. Five hundred -one-day- old Hubbard chicks (unsexed) were purchased from Al-Ahram Company for Poultry, Egypt and reared on floor pens in a private farm. The chicks were weighed on arrival and randomly assigned into five equal groups, with four replicates each (25 chicks/replicate). Group 1 was fed on broiler diet without any additions and used as a control. Diets of groups 2 and 3 were supplemented with 500 g/ton SB and 4 kg/ton RL, respectively. In group 4, the diet was enriched with 250 g/ton SB plus 2 kg/ton RL. (Half concentration of each). Chicks in group 5 were fed on a diet fortified with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL. Feed intake (FI) was determined day after day throughout the experiment period. Body weight gain (BWG) and feed efficiency ratio (FER) were calculated weekly. Biochemical indexes, immune system function, and carcass traits were also determined. The results revealed that supplementation of broiler diet with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL significantly increased BWG and FER of birds. This supplemented diet significantly decreased serum levels of aspartate aminotransferase, (AST) alanine aminotransferase (ALT), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), and malondialdehyde (MDA), but increased total protein, albumin, globulin, and albumin/globulin ratio, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and immunoglobulins M and G. It also elevated phagocytic activity of macrophage cells to candida albicans, phagocytic index, lysozyme activity against infection by micrococcus bacteria, and nitric oxide (NO) concentrations. Antibody titers against Newcastle disease virus were also elevated. It could be concluded that supplementation of basal feed with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL gives the best result, as it improves productive efficiency, normalizes biochemical profile, raises immunity, and produces good carcass traits of broiler chickens. Summary: تستخدم اﻹضافات العلفية في تغذية الدواجن لتحسين نوعية العلف ونوعية وسلامة المنتجات الغذائية من الاصل الحيواني. وهي من بدائل التغذية الواعدة بدلا من المضادات الحيوية لتحسين الكفاءة اﻹنتاجية لدجاج التسمين. واﻹضافات العلفية أداة قوية لتحسين أداء الدواجن وزيادة العائدات الاقتصادية الصافية. وتهدف هذه الدراسة إلى تقييم تأثير بوتيرات الصوديوم وأوراق عشبة الروزماري على الكفاءة اﻹنتاجية، والمعايير البيوكيميائية والحالة المناعية، وخصائص الّذبيحة في دجاج التسمين. وقد تم شراء عدد خمسمائة (٥٠٠) كتكوت عمر يوم واحد من سلالة هبرد (غير مجنسة) من شركة الأهرام للدواجن، بمصر. وتم تربيتها على الأرضية في مزرعة خاصة بالجيزة. وتم وزن الكتاكيت عند وصولها إلى المزرعة وكان متوسط وزن الكتكوت من ٣۸ الى ٤٠ جرام. وتم توزيعها عشوائياً على خمس مجموعات متساوية كل منها مئة (۱٠٠) كتكوت. وتم تغذية كتاكيت المجموعة الأولى على علف بدون أي إضافات واستخدمت كمجموعة ضابطة. وتم دعم علف المجموعتين الثانية والثالثة بـكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم وكمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري على التوالي. وفي المجموعة الرابعة، تم دعم العلف بـكمية ۲٥٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم وكمية ۲ كيلوجرام/ طن من أوراق عشبة الروزماري (نصف التركيز من كل منهما). وتم تغذية كتاكيت المجموعة الخامسة على علف مدعم بـكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري. وتم حساب كمية استهلاك العلف يوم بعد يوم طوال فترة التجربة، وحساب الزيادة في وزن الجسم المكتسب، ومعدل تحويل الغذاء أسبوعياً. وتم تعيين المعايير البيوكيميائية، ووظيفة جهاز المناعة، وخصائص الذبيحة في الدجاج عند عمر ٣٥ يوم. وأظهرت النتائج أن دعم علف الدواجن بكمية 500جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري أدى إلى زيادة معدل النمو وزيادة نسبة تحويل الغذاء في دجاج اللحم. كما أدى هذا النظام الغذائي إلى نقص معنوي في مستويات انزيمات جلوتاميك أمينوترانسفيريز واسبرتات أمينوترانسفيريز، والكوليستيرول الكلى، والدهون الثلاثية، والمالونديالدهيد، بينما أدى إلى زيادة معنوية فى نشاط أنزيمات سوبرأوكسيد دثميوتيز ، وكاتاليز ومستوى البروتين الكلى ، وأدى هذا النظام الغذائي أيضا إلى رفع المناعة حيث قد أدى إلى زيادة مستوى النشاط الالتهامى لخلايا ميكروفاج لفطر كانديدا البيكان ، ونشاط الليسوزيم ضد العدوى ببكتيريا ميكروكوكاس، و زيادة تركيز ا وكسيد االنيتريك، كما تم زيادة انتاج الأجسام المضادة ضد فيروس مرض النيو كاسل في المصل . ويمكن اﻹستنتاج أن دعم علف الدواجن بكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري يعطى أفضل نتيجة حيث يؤدى إلى أفضل زيادة في الكفاءة اﻹنتاجية، ويحسن المعايير البيوكيميائية، ويعزز المناعة، ويحسن من خصائص الذبيحة في دجاج التسمين.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 79-92.

Feed additives are products used in poultry nutrition to keep the quality of feeds and the quality and safety of food byproducts from animal origin. They are powerful tool to improve the poultry performance and increase the net economic returns. Feed additives are promising nutritional alternatives instead of antibiotics to improve the productive efficiency of broiler chickens. The aim of this study was to investigate the effect of sodium butyrate (SB) and rosemary leaves (RL) on growth performance, biochemical profile, immune status, and carcass traits of broilers. Five hundred -one-day- old Hubbard chicks (unsexed) were purchased from Al-Ahram Company for Poultry, Egypt and reared on floor pens in a private farm. The chicks were weighed on arrival and randomly assigned into five equal groups, with four replicates each (25 chicks/replicate). Group 1 was fed on broiler diet without any additions and used as a control. Diets of groups 2 and 3 were supplemented with 500 g/ton SB and 4 kg/ton RL, respectively. In group 4, the diet was enriched with 250 g/ton SB plus 2 kg/ton RL. (Half concentration of each). Chicks in group 5 were fed on a diet fortified with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL. Feed intake (FI) was determined day after day throughout the experiment period. Body weight gain (BWG) and feed efficiency ratio (FER) were calculated weekly. Biochemical indexes, immune system function, and carcass traits were also determined. The results revealed that supplementation of broiler diet with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL significantly increased BWG and FER of birds. This supplemented diet significantly decreased serum levels of aspartate aminotransferase, (AST) alanine aminotransferase (ALT), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), and malondialdehyde (MDA), but increased total protein, albumin, globulin, and albumin/globulin ratio, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and immunoglobulins M and G. It also elevated phagocytic activity of macrophage cells to candida albicans, phagocytic index, lysozyme activity against infection by micrococcus bacteria, and nitric oxide (NO) concentrations. Antibody titers against Newcastle disease virus were also elevated. It could be concluded that supplementation of basal feed with 500 g/ton SB plus 4 kg/ton RL gives the best result, as it improves productive efficiency, normalizes biochemical profile, raises immunity, and produces good carcass traits of broiler chickens.

تستخدم اﻹضافات العلفية في تغذية الدواجن لتحسين نوعية العلف ونوعية وسلامة المنتجات الغذائية من الاصل الحيواني. وهي من بدائل التغذية الواعدة بدلا من المضادات الحيوية لتحسين الكفاءة اﻹنتاجية لدجاج التسمين. واﻹضافات العلفية أداة قوية لتحسين أداء الدواجن وزيادة العائدات الاقتصادية الصافية. وتهدف هذه الدراسة إلى تقييم تأثير بوتيرات الصوديوم وأوراق عشبة الروزماري على الكفاءة اﻹنتاجية، والمعايير البيوكيميائية والحالة المناعية، وخصائص الّذبيحة في دجاج التسمين. وقد تم شراء عدد خمسمائة (٥٠٠) كتكوت عمر يوم واحد من سلالة هبرد (غير مجنسة) من شركة الأهرام للدواجن، بمصر. وتم تربيتها على الأرضية في مزرعة خاصة بالجيزة. وتم وزن الكتاكيت عند وصولها إلى المزرعة وكان متوسط وزن الكتكوت من ٣۸ الى ٤٠ جرام. وتم توزيعها عشوائياً على خمس مجموعات متساوية كل منها مئة (۱٠٠) كتكوت. وتم تغذية كتاكيت المجموعة الأولى على علف بدون أي إضافات واستخدمت كمجموعة ضابطة. وتم دعم علف المجموعتين الثانية والثالثة بـكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم وكمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري على التوالي. وفي المجموعة الرابعة، تم دعم العلف بـكمية ۲٥٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم وكمية ۲ كيلوجرام/ طن من أوراق عشبة الروزماري (نصف التركيز من كل منهما). وتم تغذية كتاكيت المجموعة الخامسة على علف مدعم بـكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري. وتم حساب كمية استهلاك العلف يوم بعد يوم طوال فترة التجربة، وحساب الزيادة في وزن الجسم المكتسب، ومعدل تحويل الغذاء أسبوعياً. وتم تعيين المعايير البيوكيميائية، ووظيفة جهاز المناعة، وخصائص الذبيحة في الدجاج عند عمر ٣٥ يوم. وأظهرت النتائج أن دعم علف الدواجن بكمية 500جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري أدى إلى زيادة معدل النمو وزيادة نسبة تحويل الغذاء في دجاج اللحم. كما أدى هذا النظام الغذائي إلى نقص معنوي في مستويات انزيمات جلوتاميك أمينوترانسفيريز واسبرتات أمينوترانسفيريز، والكوليستيرول الكلى، والدهون الثلاثية، والمالونديالدهيد، بينما أدى إلى زيادة معنوية فى نشاط أنزيمات سوبرأوكسيد دثميوتيز ، وكاتاليز ومستوى البروتين الكلى ، وأدى هذا النظام الغذائي أيضا إلى رفع المناعة حيث قد أدى إلى زيادة مستوى النشاط الالتهامى لخلايا ميكروفاج لفطر كانديدا البيكان ، ونشاط الليسوزيم ضد العدوى ببكتيريا ميكروكوكاس، و زيادة تركيز ا وكسيد االنيتريك، كما تم زيادة انتاج الأجسام المضادة ضد فيروس مرض النيو كاسل في المصل . ويمكن اﻹستنتاج أن دعم علف الدواجن بكمية ٥٠٠ جرام/ طن من بوتيرات الصوديوم مع كمية ٤ كيلوجرام / طن من أوراق عشبة الروزماري يعطى أفضل نتيجة حيث يؤدى إلى أفضل زيادة في الكفاءة اﻹنتاجية، ويحسن المعايير البيوكيميائية، ويعزز المناعة، ويحسن من خصائص الذبيحة في دجاج التسمين.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library