Image from OpenLibrary

Impact of dietary fibers and glycemic index on outcomes of gastroenteritis in children / By Radwa Gamal Ahmed Ibrahim El-Sharouny; Supervisors Prof. Nabil Abdel Aziz Mohsen, Dr. Hoda Atef Abdel Sattar Ibrahim, Dr. Hams Ahmed Taha Attalla.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 82 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تأثير الألياف الغذائية و المؤشر الجلايسيمي على نتائج النزلات المعوية عند الأطفال [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 618.9
Available additional physical forms:
  • Issued also as CD
Dissertation note: Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024. Summary: Abstract Background: Acute gastroenteritis (AGE) is a common cause of morbidity and mortality in infants and children and leads to frequent emergency room visits, hospital admissions, and high costs to both society and families, and death is not exceptional. We aimed to outline the correlation between both the levels of the glycemic index and dietary fiber intake and the degree of clinical and laboratory condition of the children with AGE. Methods: A group of children with AGE were included. All children underwent history-taking, Dietary recall (24 hours) of dietary fibers in grammes and glycemic index (GI) were done and correlating this with the clinical condition, clinical examination, and blood testing for complete blood counts with white blood cell differentials, C-reactive protein, and serum albumin, and calculation of neutrophil /lymphocytic ratio, Platelets-to-lymphocyte ratio (PLR), Prognostic Nutritional Index, and Glasgow Prognostic Score were done. Therapeutic intervention was done, those patients documented to have low dietary fibers and high GI were subjected to conversion of high GI diet to low GI diet and increase their fibers in diet. Results: Eighty children were included, median age was 31.5 (IQR=33) [24-142] months, with a male-to-female ratio 1.6:1. Our results showed that 68 children (85%) have normal weight, 3 (3.7%) moderately underweight, 2 (2.5%) patients were severely underweight, 5 (6.2%) patients were stunted. There was a negative significant correlation between grams of fibers calculated from the 24-hour dietary recall during admission and number of diarrheal motions on admission (rho -0.5, p0.001). Also, an inverse weak significant correlation between the grams of fibers increased and the diarrheal motions (rho -0.2, p=0.03). A positive weak correlation between grams of fibers calculated from the 24-hour dietary recall on admission and PLR (rho 0.3, p=0.01). There was a positive significant correlation between levels of GI and the number of vomiting episodes (rho 0.4, p0.001). Conclusion: Changing nutritional habits of the children during AGE can affect the clinical course of the disease, and by consuming low GI foods this can lead to less vomiting episodes. Also, by consuming more dietary fiber patients experience less diarrheal episodes and less hospital stay length. Summary: تهدف دراستنا المقطعية إلى تحديد العلاقة بين مستويات المؤشر الجلايسيمي وتناول الألياف الغذائية والحالة الاكلينيكية والمخبرية للأطفال المصابين بالنزلات المعوية. أجريت الدراسة في قسم أمراض الجهاز الهضمي للأطفال بمستشفيات جامعة القاهرة. اشتملت الدراسة على ثمانين طفلاً مصابًا بالنزلات المعوية من أولئك الذين حضروا الي وحدة النزلات المعوية بين أغسطس ٢٠٢٢ وأغسطس ٢٠٢٤. خضع جميع الأطفال لأخذ تاريخ مرضي كامل والتاريخ الغذائي (٢٤ ساعة). تم حساب الألياف الغذائية بالجرام والمؤشر الجلايسيمى وربط ذلك بالحالة الاكلينيكية والمخبرية للمرضى وتم الحصول على عينتين من الدم لاختبار صورة دم كاملة مع حساب الدم التفاضلي وبروتين سي التفاعلي وألبومين وتم حساب NLR وPLR وPNI وGPS. كان متوسط اعمارهم ٣١.٥ (٢٤-١٤٢) شهرًا، مع نسبة ذكور إلى إناث ١:١.٦. أظهرت نتائجنا أن ٦٨ طفلاً (٨٥٪) لديهم وزن طبيعي، و٣ (٣.٧٪) يعانون من نقص الوزن بشكل معتدل، و٢ (٢.٥٪) من المرضى يعانون من نقص الوزن الشديد، و٥ (٦.٢٪) من المرضى يعانون من التقزم. تم إخضاع المرضى ممن لديهم ألياف غذائية منخفضة ومؤشر جلايسيمى مرتفع (> ٧٠) للتوعية بالنظام الغذائي الصحي والأطعمة ذات المؤشر الجلايسيمى المنخفض وتحويل النظام الغذائي إلى نظام منخفض المؤشر الجلايسيمى وتم زيادة الألياف الغذائية في النظام الغذائي إلى المتطلبات اليومية الموصي بها. وتم متابعتهم لمراقبة تأثير التدخل على الحالة الاكلينيكية والمخبرية. اظهرت النتائج وجود ارتباط سلبي معتدل بين جرامات الألياف المحسوبة من التاريخ الغذائي لمدة 24 ساعة وعدد مرات الإسهال. كما لوحظ وجود ارتباط عكسي ضعيف بين زيادة جرامات الألياف وعدد مرات الإسهال. بالإضافة إلى ذلك، لاحظنا وجود ارتباط إيجابي ضعيف بين جرامات الألياف المحسوبة من التاريخ الغذائي لمدة ٢٤ ساعة ونسبة الصفائح الدموية الى الخلايا الليمفاوية (PLR). كما أظهرت دراستنا أن تناول الألياف الغذائية أكثر من ١٥ جرامًا يوميًا قبل ٢٤ ساعة من الحجز قد ادى الى عدد مرات إسهال أقل وقلل من مدة الحجز في المستشفى. وعلاوة على ذلك، كان هناك ارتباط إيجابي بين مستويات المؤشر الجلايسيمى وعدد نوبات القيء. كما لوحظ ارتباط إيجابي معتدل معنوي بعد التدخل الغذائي بين المؤشر الجلايسيمى والقيء حيث انخفضت نوبات القيء. تمكننا نتائج الدراسة من معرفة تأثير تغيير العادات الغذائية للأطفال أثناء النزلات المعوية على المسار الإكلينيكي للمرض، ومن خلال تناول الأطعمة ذات المؤشر الجلايسيمى المنخفض يمكن أن يؤدي هذا إلى تقليل نوبات القيء بالإضافة الى ان تناول الكمية الكافية من الألياف الغذائية حسب الاستهلاك اليومي يصاحبه نوبات إسهال أقل ومدة إقامة أقل في المستشفى.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.11.28.Ph.D.2024.Ra.I. (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110091578000

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 69-82.

Abstract
Background: Acute gastroenteritis (AGE) is a common cause of morbidity and mortality in infants and children and leads to frequent emergency room visits, hospital admissions, and high costs to both society and families, and death is not exceptional. We aimed to outline the correlation between both the levels of the glycemic index and dietary fiber intake and the degree of clinical and laboratory condition of the children with AGE.
Methods: A group of children with AGE were included. All children underwent history-taking, Dietary recall (24 hours) of dietary fibers in grammes and glycemic index (GI) were done and correlating this with the clinical condition, clinical examination, and blood testing for complete blood counts with white blood cell differentials, C-reactive protein, and serum albumin, and calculation of neutrophil /lymphocytic ratio, Platelets-to-lymphocyte ratio (PLR), Prognostic Nutritional Index, and Glasgow Prognostic Score were done. Therapeutic intervention was done, those patients documented to have low dietary fibers and high GI were subjected to conversion of high GI diet to low GI diet and increase their fibers in diet.
Results: Eighty children were included, median age was 31.5 (IQR=33) [24-142] months, with a male-to-female ratio 1.6:1. Our results showed that 68 children (85%) have normal weight, 3 (3.7%) moderately underweight, 2 (2.5%) patients were severely underweight, 5 (6.2%) patients were stunted. There was a negative significant correlation between grams of fibers calculated from the 24-hour dietary recall during admission and number of diarrheal motions on admission (rho -0.5, p0.001). Also, an inverse weak significant correlation between the grams of fibers increased and the diarrheal motions (rho -0.2, p=0.03). A positive weak correlation between grams of fibers calculated from the 24-hour dietary recall on admission and PLR (rho 0.3, p=0.01). There was a positive significant correlation between levels of GI and the number of vomiting episodes (rho 0.4, p0.001).
Conclusion: Changing nutritional habits of the children during AGE can affect the clinical course of the disease, and by consuming low GI foods this can lead to less vomiting episodes. Also, by consuming more dietary fiber patients experience less diarrheal episodes and less hospital stay length.

تهدف دراستنا المقطعية إلى تحديد العلاقة بين مستويات المؤشر الجلايسيمي وتناول الألياف الغذائية والحالة الاكلينيكية والمخبرية للأطفال المصابين بالنزلات المعوية. أجريت الدراسة في قسم أمراض الجهاز الهضمي للأطفال بمستشفيات جامعة القاهرة. اشتملت الدراسة على ثمانين طفلاً مصابًا بالنزلات المعوية من أولئك الذين حضروا الي وحدة النزلات المعوية بين أغسطس ٢٠٢٢ وأغسطس ٢٠٢٤. خضع جميع الأطفال لأخذ تاريخ مرضي كامل والتاريخ الغذائي (٢٤ ساعة). تم حساب الألياف الغذائية بالجرام والمؤشر الجلايسيمى وربط ذلك بالحالة الاكلينيكية والمخبرية للمرضى وتم الحصول على عينتين من الدم لاختبار صورة دم كاملة مع حساب الدم التفاضلي وبروتين سي التفاعلي وألبومين وتم حساب NLR وPLR وPNI وGPS. كان متوسط اعمارهم ٣١.٥ (٢٤-١٤٢) شهرًا، مع نسبة ذكور إلى إناث ١:١.٦. أظهرت نتائجنا أن ٦٨ طفلاً (٨٥٪) لديهم وزن طبيعي، و٣ (٣.٧٪) يعانون من نقص الوزن بشكل معتدل، و٢ (٢.٥٪) من المرضى يعانون من نقص الوزن الشديد، و٥ (٦.٢٪) من المرضى يعانون من التقزم.
تم إخضاع المرضى ممن لديهم ألياف غذائية منخفضة ومؤشر جلايسيمى مرتفع (> ٧٠) للتوعية بالنظام الغذائي الصحي والأطعمة ذات المؤشر الجلايسيمى المنخفض وتحويل النظام الغذائي إلى نظام منخفض المؤشر الجلايسيمى وتم زيادة الألياف الغذائية في النظام الغذائي إلى المتطلبات اليومية الموصي بها. وتم متابعتهم لمراقبة تأثير التدخل على الحالة الاكلينيكية والمخبرية.
اظهرت النتائج وجود ارتباط سلبي معتدل بين جرامات الألياف المحسوبة من التاريخ الغذائي لمدة 24 ساعة وعدد مرات الإسهال. كما لوحظ وجود ارتباط عكسي ضعيف بين زيادة جرامات الألياف وعدد مرات الإسهال.
بالإضافة إلى ذلك، لاحظنا وجود ارتباط إيجابي ضعيف بين جرامات الألياف المحسوبة من التاريخ الغذائي لمدة ٢٤ ساعة ونسبة الصفائح الدموية الى الخلايا الليمفاوية (PLR). كما أظهرت دراستنا أن تناول الألياف الغذائية أكثر من ١٥ جرامًا يوميًا قبل ٢٤ ساعة من الحجز قد ادى الى عدد مرات إسهال أقل وقلل من مدة الحجز في المستشفى.
وعلاوة على ذلك، كان هناك ارتباط إيجابي بين مستويات المؤشر الجلايسيمى وعدد نوبات القيء. كما لوحظ ارتباط إيجابي معتدل معنوي بعد التدخل الغذائي بين المؤشر الجلايسيمى والقيء حيث انخفضت نوبات القيء.
تمكننا نتائج الدراسة من معرفة تأثير تغيير العادات الغذائية للأطفال أثناء النزلات المعوية على المسار الإكلينيكي للمرض، ومن خلال تناول الأطعمة ذات المؤشر الجلايسيمى المنخفض يمكن أن يؤدي هذا إلى تقليل نوبات القيء بالإضافة الى ان تناول الكمية الكافية من الألياف الغذائية حسب الاستهلاك اليومي يصاحبه نوبات إسهال أقل ومدة إقامة أقل في المستشفى.


Issued also as CD

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library