Comparison between some preservative solutions on improving post-harvest qualities of calla (Zantedeschia aethiopica L.) cut flowers and leaves / by Ghada Diab Ahmed Soliman ; Supervisors Dr. Azza Mohamed Said Arafa, Dr. Mona Ahmed Darwish, Dr. Soad Abd allah Mohamed Khenizy.
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2025Description: 169 pages :  illustrations ;  25 cm. +  CDContent type: - text
 
- Unmediated
 
- volume
 
- مقارنة بين بعض محاليل الحفظ على تحسين جودة وصفات ما بعد الحصاد لأزهار وأوراق الكلا بعد القطف [Added title page title]
 
- 635.9
 
- Issues also as CD.
 
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
                            
                                
                                     
                                
                            
                            Thesis
                         | 
                    
                    
                        
                        
                        
                        قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.12.Ph.D.2025.Gh.C (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110091954000 | 
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2025.
Bibliography: pages 138-169.
This study was conducted at ornamental horticulture department, Faculty of Agriculture Cairo University, Egypt and carried out at the Postharvest laboratory of Ornamental Plants and Landscape Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Giza, Egypt during 2020 and 2021 seasons to investigate the effect of some chemical preservatives on calla lily cut flowers (Zantedeschia aethiopica L.) cv. ‘Romance’ (white spathe) and leaves to studying the individual and combined effect of holding solutions to improve its quality and extend the shelf life period. Results of the first experiment showed that calla cut flowers were treated by: holding a preservative solution containing humic acid at 25 mL/L, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L. It prolonged the vase life, increased relative fresh weight, an increment in flower fresh weight percentage (IFFW), raised the percentage of total carbohydrates, enhanced water uptake, increased flower fresh weight (RFW %), the lowest of weight loss, and improved the general appearance. The highest total phenol content was obtained by holding cut flowers of calla in humic acid at 25 or 50 mL/L, followed by Eucalyptus oil at 2 mL/L, when used alone compared to the control in the first and second seasons, respectively. Results of the second experiment indicated that treatment of calla cut leaves with GA3 0.05, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L gave the best results in prolonging vase life, highest values of maximum increase in fresh weight. Using Humic acid at 25 mL/L, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L gave the highest level of water uptake. Treating calla cut leaves with Eucalyptus oil at 1 mL/L gave the best results in maximum increase in fresh weight%, decreased weight loss% at initial days, gave the lowest value of water loss, maximum value of chl. a, b and total carotenoids, highest value of water balance. Using HA at 50 mL/L alone gave the highest values of total phenol content, highest values of total carbohydrates were found when treated cut leaves calla with Humic acid at 25 mL/L. The obtained results indicated that the best treatments for calla cut flowers and leaves were the combination of (Humic acid 25 mL+ sucrose 20 g + citric acid 0.2 g) followed by (GA3 0.05+ sucrose 20 g + citric acid 0.2 g).
                                                    
                                                        أجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة كلية الزراعة-جامعة القاهرة وفى معمل التداول بمعمل التداول ومعاملات ما بعد الحصاد، - قسم بحوث الزينة وتنسيق الحدائق - معهد بحوث البساتين – مركز البحوث الزراعية  خلال موسمي 2020- 2021 بهدف مقارنة بين بعض محاليل الحفظ على تحسين جودة وصفات ما بعد الحصاد  بعد القطف  لأزهار وأوراق نبات الكلا (Zantedeschia aethiopica L.)  صنف رومانس. تم إجراء تجربتين الأولى على الازهار المقطوفة والثانية  على الاوراق  المقطوفة لنبات الكلا وذلك بإستخدام محاليل الحفظ المختلفة لمقارنة تأثيرها علي اطالة فترة بقاء الازهار والأوراق وتحسين الجودة والتركيب الكيماوي. وتتضمن محاليل الحفظ : الماء المقطر (معاملة الكنترول) ، زيت الكافور بتركيز( 1و٢ ملليليتر/ لتر) ,حمض الهيوميك  بتركيز (25و50 ملليليتر / لتر), سكروز(20 جم/ لتر) ، حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) 8هيدروكسى كينولين سترات ( 0.2 جرام / لتر), حمض الجبراليك ( 0.05 جرام / لتر) .
حيث أظهرت النتائج المتحصل عليها بالتجربة الأولي أن أفضل المعاملات التى تم الحصول عليها  بمعاملة  الازهار المقطوفة بحمض الهيوميك  بتركيز (25 ملليليتر / لتر) +  سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) يليها المعاملة بزيت الكافور بتركيز( 1 ملليليتر/ لتر)  حيث أدت إلى  زيادة عمر الأزهار المقطوفة وحسنت من المظهر العام للأزهار والوزن الطازج والماء الممتص والماء مفقود والاتزان المائي وزياده محتوى الأزهار من الكربوهيدرات الكليه، بالمقارنة  بالماء المقطر (الكنترول) في كلا الموسمين. وأشارت النتائج المتحصل عليها بالتجربة الثانية أن أفضل المعاملات التى تم الحصول عليها هي بمعاملة الأوراق المقطوفة لنبات الكلا بحمض الجبراليك ( 0.05 جرام / لتر) + سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) يليها المعاملة بحمض الهيوميك  بتركيز (25 ملليليتر / لتر) +  سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) حيث أدت إلى  زيادة عمر الأوراق المقطوفة وحسنت من المظهر العام والوزن الطازج والماء الممتص والماء مفقود والاتزان المائي وزياده محتوى الأوراق من كلوروفيل أ، ب الكربوهيدرات الكلية ، كما ادت معاملة الاوراق بالتركيز الاعلى من حمض الهيوميك 50  ملليليتر الى زيادة النسبة المئوية للفينولات بالمقارنة  بالماء المقطر (الكنترول) في كلا الموسمين.
                                                    
                                                
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.