Estimation of anti-obesity effect of clove extract loaded on chitosan-alignate nanoparticles in high fat diet -induced obese Rats / by Yasmine Gamal Salah Ellithy ; Supervisors Prof. Dr. Ahmed Abdel Aziz, Prof. Dr. Hanan Ramadan, Prof. Dr .Ayman Saber.
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 186 pages :  illustrations ;  25 cm. +  CDContent type: - text
 
- Unmediated
 
- volume
 
- تقدير التاثير المضاد للسمنه لمستخلص القرنفل المحمل علي جسيمات الكيتوزان-الجينات النانونيه في الجرذان البدينه المستحثه بالنظام الغذائي عالي الدهون [Added title page title]
 
- 571.6
 
- Issues also as CD.
 
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
                            
                                
                                     
                                
                            
                            Thesis
                         | 
                    
                    
                        
                        
                        
                        قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.12.21.M.Sc.2024.Ya.E (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110092036000 | 
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 149-186.
Background: Obesity, a chronic low-grade inflammatory disease characterized by multiple metabolic dysfunctions, poses a considerable worldwide health risk to adults and children. Clove has also shown that it possesses anti-inflammatory, anti-fungal, antibacterial, antioxidant, antiglycation, and antiaging properties. Aim: The current study investigated the antiobesity effect of clove-loaded chitosan nanoparticles in obese rats. Method: Obesity is induced in rats by the administration of a high fat diet (HFD) for 4 weeks. 24 rats were divided into 4 groups. Control group: rats were fed normal; HDF group: rats were HFD along with distilled water; HFD + empty nanoparticles (ENPs): rats were HFD along with ENPs (45 mg/kg); and HFD + clove nanoparticles (CNPs): rats were HFD along with CNPs (45 mg/kg) for four weeks. Results: Administration of ENPs and CNPs leads to a notable reduction in glucose, aminotransferases, alkaline phosphatase, cholesterol, triglycerides, low-density lipoproteins, malondialdehyde, nitric oxide, caspase-3, PCNA, leptin, and DNA fragmentation. Additionally, it promotes an increase in total proteins, albumin, high-density lipoprotein, glutathione, catalase, and adiponectin. Also, the histopathological investigation of the liver and kidney showed the protective effect of ENPs and CNPs on the tissues of obese rats. Conclusion: The present investigation elucidated the preventive effects of chitosan nanoparticles loaded with clove on dyslipidemia in obese rats. Clove nanoparticles exhibited hypolipidemia, antioxidant, hypoglycemia, and hepatoprotective activities.
                                                    
                                                        السمنة، وهي مرض التهابي مزمن منخفض الدرجة يتميز بخلل استقلابي متعدد، تشكل خطرًا صحيًا
كبيرًا على مستوى العالم بالنسبة للبالغين والأطفال. كما أظهرت أوراق القرنفل أنها تمتلك خصائص مضادة للالتهابات، ومضادة للفطريات، ومضادة للبكتيريا، ومضادة للأكسدة، ومضادة للجلكتين، ومؤخرة للشيخوخة. الهدف: أظهرت الدراسة الحالية تأثير القرنفل المحمّل بجسيمات الكيتوزان النانوية المضادة للسمنة في الجرذان السمينة المنهج: تم تحفيز السمنة في الجرذان من خلال إعطائها حمية غذائية عالية الدهون (HFD) لمدة 4 أسابيع. تم تقسيم 24 جرذًا إلى 4 مجموعات
 مجموعة التحكم: تم تغذية الجرذان بشكل طبيعي؛ مجموعة HFD: تم تغذية الجرذان بحمية HFD مع مياه مقطرة؛ مجموعة HFD + جسيمات فارغة نانوية (ENPs): تم تغذية الجرذان بحمية HFD مع ENPs (45 ملغ/كغ)؛ ومجموعة HFD + جسيمات القرنفل النانوية (CNPs): تم تغذية الجرذان بحمية HFD مع CNPs (45 ملغ/كغ) لمدة أربعة أسابيع. النتائج: أدت إدارة ENPs و CNPs إلى تقليل ملحوظ في الجلوكوز، والأمينوترانسفيرازات، والفوسفاتاز القalkaline، والكوليسترول، والدهون الثلاثية، والبروتينات الدهنية منخفضة الكثافة، والمالونديالديهايد، وأكسيد النيتريك، والكاسبيز-3، وPCNA، وليبتين، وتقطيع الحمض النووي. بالإضافة إلى ذلك، فإنه يعزز زيادة في البروتينات الكلية، والألبومين، والبروتينات الدهنية عالية الكثافة، والجلوتاثيون، والكَاتَلَاز، والأديبونكتين. كما أظهرت التحقيقات الهستوباثولوجية للكبد والكلى التأثير الوقائي لـ ENPs و CNPs على أنسجة الجرذان السمنة. الاستنتاج: أوضحت هذه الدراسة التأثيرات الوقائية للجسيمات النانوية الكيتوزانية المحملة بالقرنفل على اضطراب الدهنيات في الجرذان السمنة. أظهرت جسيمات القرنفل النانوية نشاطات خفض الدهون، ومضادة للأكسدة، وخفض سكر الدم، وحماية كبدية.
                                                    
                                                
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.