Image from OpenLibrary

Production of plastic alternatives from agricultural wastes in Egypt and Kenya / by Eman Arafa Mohamed Ali ; Supervisors: Prof. Mohamed Said Abbas, Prof. Manal Abdel Rahman Sorour.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2025Description: 190 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • إنتاج بدائل للبلاستيك من المخلفات الزراعية فى مصر وكينيا [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 628.746
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. Summary: Edible film, made from natural materials like biopolymers, proteins, and polysaccharides, offers a sustainable alternative to plastic packaging. It protects food from moisture, oxygen, and microbes, reducing food waste and enhancing functionality. Edible films have potential applications in various industries, including packaging snacks and creating edible pouches and containers, this study was prepared different concentrations of edible films from the agricultural wastes such as (wheat straw powder, rice straw powder, Orange peel powder and pomegranate peel powder) also made 3D shapes with different five treatments. The results of tensile strength and elongation for edible films showed that wheat straw and orange peel extracts edible films may be more suitable for packaging applications where the strength is important, while rice straw and pomegranate peel extracts edible films may be more suitable for packaging applications where the flexibility is important. Also the edible films that made from rice straw and orange peel extract edible film had a lower water vapor permeability, suggesting it works better to block water vapors. The results of light transmission and transparency test showed that wheat straw extract edible film had the highest light transmission at all concentrations and the opposite is true for orange peel extract edible film, the results of hardness test showed that 3D shapes that made from orange peel powder plus CMC have recorded the highest value in the hardness test and in contrast as the lowest values was to wheat straw powder plus CMC with significant differences between them. Scanning Electron Microscopy (SEM) images test showed successful incorporation of carboxymethylcellulose (CMC) powder into the orange peel powder matrix, leading to improved properties. Soil biodegradability tests showed all edible films and 3D shapes degraded after 4 weeks from the start of the test. The results of accelerated weathering device test showed that all edible films and 3D shapes had partly degraded through the 200 hours. Also Thermal Gravimetric Analysis (TGA) and Fourier-Transform Infrared Spectrophotometer (FTIR) were determined for different edible films and 3D shapes made from agricultural wastes and it had given promising results. Summary: تقدم الأغشية القابلة للأكل، المصنوعة من مواد طبيعية مثل البوليمرات الحيوية والبروتينات والسكريات المتعددة، بديلاً مستدامًا عن الاغلفة االبلاستيكية. فهى تحمي الاطعمة من الرطوبة والأكسجين والميكروبات، مما يساعد على تقليل مخلفات الطعام وتعزيز وظائفها. للأغشية القابلة للأكل تطبيقات في العديد من الصناعات ، بما في ذلك تغليف الوجبات الخفيفة وإنشاء أكياس وحاويات قابلة للأكل .هذه الدراسة قامت بتحضير أغشية قابلة للأكل بتركيزات مختلفة من المخلفات الزراعية مثل )مسحوق قش القمح، مسحوق قش الأرز، مسحوق قشر البرتقال ومسحوق قشر الرمان (. وكذلك تحضير أشكال ثلاثية الأبعاد بخمس معاملات مختلفه . سجلت نتائج اختبار قوة الشد والاستطاله ان الاغشية القابلة للاكل المصنعة من مستخلص قش القمح وكذلك من قشر البرتقال مناسبة لتطبيقات التغليف حيث تكون القوة مطلب اساسى للتغليف فى انه تكون اغشية الارز واغشية قشر الرمان مناسبة لنطبيقات التغليف حيث تكون المرونه مطلوبة ، وكذلك يظهر ايضا الغشاء القابل للأكل المصنع من مستخلص قش الارز وقشرالبرتقال نفاذية بخار ماء أقل، مما يشير إلى أنه يعمل بشكل أفضل على منع بخار الماء . اظهرت نتائج اختبار الشفافية ونفاذية الضوء ان الاغشية المصنعة من قش القمح اعلى نفاذية للضوء من بقية الاغشية المختبرة والعكس صحيح بالنسبة للاغشية المصنعة من قشر البرتقال.كما سجلت الاشكال الثلاثية الابعاد المصنعة من قشرالبرتقال المضاف اليها الكربوكسى ميثيل السليلوز اعلى قيمة لاختبار الصلابة فى حين سجلت الاشكال المصنعة من قش القمح المضاف اليها الكربوكسى ميثيل السليلوز اقل قيمة بفروق معنوية مختلفة بينهم . وأظهرت صور الميكروسكوب الإلكتروني الماسح، اندماج مسحوق كربوكسى مثيل سليلوز بنجاح مع مسحوق قش البرتقال فى الاشكال ثلاثية الابعاد، مما أدى إلى تحسين خصائصها . أظهرت نتائج اختبارات قابلية التحلل في التربة تحلل جميع الأغشية القابلة للأكل وكذلك الاشكال ثلاثية الابعاد بعد اربعة أسابيع فقط من بدء الاختبار ، اما بالنسبة لإختبار التجوية المعجل فقد تحللت الاغشية جزئيا اما الاشكال ثلاثية الابعاد فقد تحلل بعضها ايضا وذلك فى خلال ٢٠٠ ساعة فقط كذلك تم إجراء تحاليل التحليل الحرارى الوزنى وكذلك التحليل الطيفى بالاشعة تحت الحمراء لأنواع مختلفة من الأغشية والأشكال ثلاثية الأبعاد القابلة للأكل والمصنوعة من المخلفات الزراعية واعطت نتائج واعدة.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.16.03.M.Sc.2025.Em.P (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110092147000

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 150-190.

Edible film, made from natural materials like biopolymers, proteins, and polysaccharides, offers a sustainable alternative to plastic packaging. It protects food from moisture, oxygen, and microbes, reducing food waste and enhancing functionality. Edible films have potential applications in various industries, including packaging snacks and creating edible pouches and containers, this study was prepared different concentrations of edible films from the agricultural wastes such as (wheat straw powder, rice straw powder, Orange peel powder and pomegranate peel powder) also made 3D shapes with different five treatments. The results of tensile strength and elongation for edible films showed that wheat straw and orange peel extracts edible films may be more suitable for packaging applications where the strength is important, while rice straw and pomegranate peel extracts edible films may be more suitable for packaging applications where the flexibility is important. Also the edible films that made from rice straw and orange peel extract edible film had a lower water vapor permeability, suggesting it works better to block water vapors. The results of light transmission and transparency test showed that wheat straw extract edible film had the highest light transmission at all concentrations and the opposite is true for orange peel extract edible film, the results of hardness test showed that 3D shapes that made from orange peel powder plus CMC have recorded the highest value in the hardness test and in contrast as the lowest values was to wheat straw powder plus CMC with significant differences between them. Scanning Electron Microscopy (SEM) images test showed successful incorporation of carboxymethylcellulose (CMC) powder into the orange peel powder matrix, leading to improved properties. Soil biodegradability tests showed all edible films and 3D shapes degraded after 4 weeks from the start of the test. The results of accelerated weathering device test showed that all edible films and 3D shapes had partly degraded through the 200 hours. Also Thermal Gravimetric Analysis (TGA) and Fourier-Transform Infrared Spectrophotometer (FTIR) were determined for different edible films and 3D shapes made from agricultural wastes and it had given promising results.

تقدم الأغشية القابلة للأكل، المصنوعة من مواد طبيعية مثل البوليمرات الحيوية والبروتينات والسكريات المتعددة، بديلاً مستدامًا عن الاغلفة االبلاستيكية. فهى تحمي الاطعمة من الرطوبة والأكسجين والميكروبات، مما يساعد على تقليل مخلفات الطعام وتعزيز وظائفها. للأغشية القابلة للأكل تطبيقات في العديد من الصناعات ، بما في ذلك تغليف الوجبات الخفيفة وإنشاء أكياس وحاويات قابلة للأكل .هذه الدراسة قامت بتحضير أغشية قابلة للأكل بتركيزات مختلفة من المخلفات الزراعية مثل )مسحوق قش القمح، مسحوق قش الأرز، مسحوق قشر البرتقال ومسحوق قشر الرمان (. وكذلك تحضير أشكال ثلاثية الأبعاد بخمس معاملات مختلفه . سجلت نتائج اختبار قوة الشد والاستطاله ان الاغشية القابلة للاكل المصنعة من مستخلص قش القمح وكذلك من قشر البرتقال مناسبة لتطبيقات التغليف حيث تكون القوة مطلب اساسى للتغليف فى انه تكون اغشية الارز واغشية قشر الرمان مناسبة لنطبيقات التغليف حيث تكون المرونه مطلوبة ، وكذلك يظهر ايضا الغشاء القابل للأكل المصنع من مستخلص قش الارز وقشرالبرتقال نفاذية بخار ماء أقل، مما يشير إلى أنه يعمل بشكل أفضل على منع بخار الماء . اظهرت نتائج اختبار الشفافية ونفاذية الضوء ان الاغشية المصنعة من قش القمح اعلى نفاذية للضوء من بقية الاغشية المختبرة والعكس صحيح بالنسبة للاغشية المصنعة من قشر البرتقال.كما سجلت الاشكال الثلاثية الابعاد المصنعة من قشرالبرتقال المضاف اليها الكربوكسى ميثيل السليلوز اعلى قيمة لاختبار الصلابة فى حين سجلت الاشكال المصنعة من قش القمح المضاف اليها الكربوكسى ميثيل السليلوز اقل قيمة بفروق معنوية مختلفة بينهم . وأظهرت صور الميكروسكوب الإلكتروني الماسح، اندماج مسحوق كربوكسى مثيل سليلوز بنجاح مع مسحوق قش البرتقال فى الاشكال ثلاثية الابعاد، مما أدى إلى تحسين خصائصها . أظهرت نتائج اختبارات قابلية التحلل في التربة تحلل جميع الأغشية القابلة للأكل وكذلك الاشكال ثلاثية الابعاد بعد اربعة أسابيع فقط من بدء الاختبار ، اما بالنسبة لإختبار التجوية المعجل فقد تحللت الاغشية جزئيا اما الاشكال ثلاثية الابعاد فقد تحلل بعضها ايضا وذلك فى خلال ٢٠٠ ساعة فقط كذلك تم إجراء تحاليل التحليل الحرارى الوزنى وكذلك التحليل الطيفى بالاشعة تحت الحمراء لأنواع مختلفة من الأغشية والأشكال ثلاثية الأبعاد القابلة للأكل والمصنوعة من المخلفات الزراعية واعطت نتائج واعدة.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library