TY - BOOK AU - Aya Salem Mohamed Salem, AU - Yossry Bayoumy Abdelhay AU - Haytham Samy Helmy TI - The effect of magnetized water on the growth of nile tilapia fish, lettuce plant and some properties of aquarium water in aquaponic system U1 - 597.74 PY - 2023/// KW - Tilapia fish KW - qrmak KW - Aquaponic system KW - Nile Tilapia KW - Lettuce plant KW - Magnetic water N1 - Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023; Bibliography: pages 76-86.; Issues also as CD N2 - This research aims to study the effect of magnetized water with different levels of magnetization intensity on the growth of Nile tilapia fish and lettuce plants in the aquaponics system, as well as the effect on some water properties in the system. The experimental study included the effect of different levels of magnetization intensity on the growth of Nile tilapia fish for a period of 70 days and lettuce plants for a period of 28 days under different levels of magnetization intensity 2500, 3400 and 4000 gauss. The length and weight of the fish, the length of the roots and leaves (the total length) of the lettuce plant, as well as calculating the growth indicators of the fish were measured. Some properties of the aquarium water were measured weekly, such as dissolved oxygen concentration, pH value, and total ammonia concentration during the experimental period. The results showed that the magnetization of the water in the system led to an increase in the weight of Nile tilapia by 26.6 to 31.9%, and an increase in the length of the tilapia fish by 14 to 17% during the experiment period 70 days, the length of Lettuce plant has increased by a ratio between 20.4 to 27.5% during the experimental period 28 days. The results also showed that effect of water magnetization has a slight significant effect on the properties of aquarium water in terms of dissolved oxygen saturation, pH, and total ammonia concentration, which makes it within the safe framework for fish growth. The results also showed that the system reduced the total ammonia percentage within the biological filter by a range of 11.2 : 15.18%, and a decrease in the total ammonia percentage by a ratio between 70.3 to 87.1% inside the growing bed, which made the ammonia levels return to the fish tank to be minimal. ammonia levels return to the fish tank.; يهدف هذا البحث الى دراسة تأثير الماء الممغنط بمستويات مختلفه من شدة المغنطة علي نمو اسماك البلطي النيلي ونبات الخس بنظام الاكوابونيك وكذلك التأثير علي بعض خواص الماء بالنظام. وقد اشتملت الدراسة التجريبية تأثير شدة المغنطة بمستويات مختلفة على نمو اسماك البلطي النيلي لمدة 10 اسابيع ( 70 يوم ) ونبات الخس لمدة 4 اسابيع ( 28 يوم) وكانت مستويات شدة المغنطة هى 2500 -3400 - 4000 جاوس وتم خلالها قياس كلِ من الطول والوزن للأسماك، طول الجذوروالاوراق (الطول الكلي) لنبات الخس وكذلك حساب مؤشرات النمو الخاصة بأسماك البلطى ، كما تم قياس بعض خواص ماء حوض السمك أسبوعيا خلال مدة التجربة وهي تركيز الاكسجين المذاب وقيمة الأس الهيدروجيني وتركيز الأمونيا الكلية. وقد أوضحت النتائج أن مغنطة الماء بالنظام أدت الي زيادة وزن سمك البلطي النيلي بنسبة تتراوح بين 26.6 الي 31.9 % وزيادة في أطوال سمك البلطي الي نسبة تتراوح من 17.72 الي 25.94 % خلال فترة التجربة. كذلك مغنطة المياه بالنظام أدت الي زيادة في اطوال نبات الخس حيث زادت اطواله بنسبة تتراوح بين 20.4 الي 27.55% خلال فترة التجربة، كما لوحظ من النتائج ايضا ان تأثير المغنطة للمياه له تأثير معنوي بسيط علي خواص مياه الاستزراع السمكي من حيث درجة الأس الهيدروجيني ونسبة الأكسجين المذاب ونسبة تركيز الامونيا الكلية وجعلها في الاطار الآمن لنمو الاسماك. كذلك بينت النتائج بالنظام أنه يتم تخفيض نسبة الأمونيا الكلية للمياه داخل الفلتر البيولوجي بنسبة تتراوح بين12.63 الي 21.32 %. بينما ادى استزراع نبات الخس بالنظام الي خفض نسبة الأمونيا الكلية بنسبة تتراوح بين 70.3 -87.1 % مما جعل مستويات الأمونيا العائدة الي حوض السمك في حدودها الآمنة. ER -