TY - BOOK AU - Shahira Asem Yehya Al -Gamal, AU - Salwa el magoli AU - Hanaa hussein el-sayed AU - Mohamed emad el-deen abdel-aziz TI - The Effect Of Green Banana Powder As A Source Of Resistant Starch On Hyperglycemic Rats / U1 - 664 PY - 2023/// KW - Food Science KW - qrmak KW - Green banana powder KW - Resistant starch KW - Hyperglycemia in rats N1 - Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.; Bibliography: pages 164-185.; Issued also as CD N2 - The green banana pulp contains a resistant starch type 2 (RS2 class), and it is known as a food with a low glycemic index. The current study determines the effect of green banana powder (GBP) on healthy and hyperglycemic Sprague Dawley rats. Method: Sixty male albino rats were separated into six groups; the control was provided with a standard diet, while the healthy groups (GV and G VI) were given 5 and 2.5 % of a GBP diet. To induce diabetes, GII was given an intraperitoneal "IP" injection of (40 mg/kg BW) streptozotocin (STZ). For 30 days, GIII and GIV diabetic rats were given 5 and 2.5 % of the GBP diet. Rats were exposed to biological measures (feed intake, growth curve) throughout the investigation. Biochemical assays (serum diabetes markers, liver functions; GSH and MDA as antioxidants indication in liver and brain tissues) and histopathological evaluation of the liver and pancreas were performed at the end of the period. Finally, the results showed that the GBP had no physiological deleterious effects in healthy rats throughout the research except for around 20%, after consuming 5% GBP. From biological and biochemical parameters, treatment with 2.5 %GBP alleviated STZ-induced diabetes more than treatment with 5 % GBP. It was concluded that GBP contains high-resistance starch, which promotes a healthy gut microbiome, and bioactive composites that have a beneficial impact on diabetes via antioxidants and anti-inflammatory effects when small amounts of green bananas ewew consumed for short periods to avoid negative impacts; يحتوي لب الموز الأخضر علي نشا مقاوم للهضم من النوع الثاني ومتعارف على انه غذاء ذو مؤشر جليسيمي منخفض. الدراسة الحالية تثبت تأثير مسحوق الموز الأخضر علي فئران السبراجو داولي، سليمة ومصابة بالسكري. الطريقة: تم تقسيم عدد 60 فأر الي 6 مجموعات، مجموعة التحكم تم اعطائهم نظام غذائي قياسي، ومجموعتي الفئران السليمة تم اضافة تركيز (5 و2.5%) مسحوق موز أخضر للعلف الخاص بهم. لكي نحدث اصابة بالسكري للمجموعة الثانية تم حقنهم داخل تجويف البطن بمادة الستربتوزوتوسين تركيز (40 مللي جرام لكل كجم من وزن الجسم). تم اعطاء المجموعة الثالثة والرابعة المصابة بالسكري تركيز (5 و2.5 %) من مسحوق الموز الأخضر لمدة 30 يوم, ثم تم عمل تحاليل بيولوجية (معدل تناول العلف ومنحني النمو خلال مدة التجربة) وعمل تحاليل بيو كيميائية (مؤشرات مستوي السكر بالدم, وظائف الكبد, الجلوتاثيون وأكسدة الدهون كمؤشر لمضادات الأكسدة في أنسجة الكبد والمخ, وتم عمل فحص مجهري لأنسجة الكبد والبنكرياس في نهاية التجربة. النتائج الأخيرة اظهرت ان مسحوق الموز الأخضر ليس له تأثير فسيولوجي ضار على الفئران السليمة خلال التجربة الا على نسبة 20% منهم بعد استهلاك تركيز 5% من المسحوق. في حالة الفئران المصابة بالسكري تركيز 2.5% أفضل من 5% من الناحية البيولوجية والمقياس البيو كيميائي. تم استنتاج ان مسحوق الموز الأخضر يحتوي على نسبة عالية من النشا المقاوم للهضم الذي يحفز نمو البكتريا النافعة في الأمعاء وانه يحتوي على مكونات حيوية فعالة لها تأثير ايجابي نافع علي سكر الدم عن طريق التأثيرات المضادة للأكسدة والالتهابات، ولكن يجب استهلاك كميات قليلة من الموز الأخضر لفترات قصيرة لتجنب التأثيرات السلبية. ER -