Mona Sabry Ali Sayed,

Developing and functionality of probiotic fermented camel milk in Egypt and Sudan / تطوير وظائف حليب الإبل المتخمر في مصر والسودان / by Mona Sabry Ali Sayed ; Supervised Prof Dr. Wafai Zaki Azar, Dr. Ahmed Imam Abdel Mobdei, Dr. Aliaa Ali Darwish, Prof.Dr. Hassan Sobhy. - 89 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 75-89.

Exopolysaccharide-producing probiotic lactic acid bacteria (LAB) were used to produce biofermented camel milk (EPS). Local dairy products in the Egyptian market provided the probiotic LAB producing-EPS isolates. The highest strain's EPS was recognized accurately, and its saccharide content was ascertained through purification and chemical analysis using high-performance liquid chromatography (HPLC). Research was done on the content and quality of fermented camel milk after employing probiotic LAB producing-EPS as a starter culture. Examined were the anticancer effects (IC50), cytotoxicity, and activity of different generated biofermented camel milk therapies against the carcinogenic cell line (Caco-2 and HepG-2 cells). Nine Lactobacillus strains that generated EPS in LAB starter cultures were identified. The strain of Lactobacillus casei was selected for use in the production of camel fermented milk product because it had the greatest viscosity values among all the isolated strains that produced EPS. The lactobacillus casei strain formed hetero-polymeric-type EPS with glucose and fructose as the sugar monomers, according to the saccharides of the purified EPS. The EPS-producing culture was used to treat fermented camel milk, which resulted in enhanced protein, ash, moisture, carbohydrate, and viscosity values. By including the EPS-producing strains, the camel fermented product's bacterial viability was increased. Higher toxicity and lower IC50 were observed in the anticancer impact of biofermented camel milk treatments containing EPS-producing bacteria as compared to the control. Treatment T2 (2% EPS-producing Lact. casei + 0.5% EPS extract) yielded the highest levels of acceptably higher EPS-producing camel milk treatments compared to the control. تم تصنيع حليب الإبل المخمر حيوياً باستخدام بكتيريا بروبيوتيك حمض اللاكتيك (LAB) المنتجه للسكريات الخارجية (EPS). تم الحصول على عزلات البروبيوتيك LAB المنتجة لـ EPS من منتجات الألبان المحلية في السوق المصري. تم التعرف عليه جيدًا وتم تنقية EPS المنتج من أعلى سلالة انتاجا وتحليله كيميائيًا بواسطة HPLC لتحديد محتواه من السكريات. تمت دراسة تأثير استخدام بكتريا البروبيوتيك LAB المنتجه لـ-EPS كمزرعة بادئ على تكوين وجودة حليب الإبل المخمر. تم أيضًا فحص النشاط والسمية الخلوية و IC50 للعديد من معاملات حليب الإبل المخمرة حيوياً كمضاد للسرطان ضد الخلايا المسببة للسرطان (خلايا Caco-2 و HepG-2). تم عزل تسع سلالات من Lactobacillus التي تنتج EPS كمزارع بادئ LAB. أظهرت قيم اللزوجة للسلالات المعزولة المنتجة لـ EPS أن سلالة Lactobacillus casei هي الأعلى انتاجا بين جميع السلالات المعزولة ، وبالتالي تم اختيارها للتطبيق لتصنع منتج لبن الإبل المخمر. أظهر تحليل السكريات لـ EPS المنقى من Lactobacillus casei إلى أن هذه السلالة أنتجت EPS من النوع البوليمري المغاير يتكون من الجلوكوز والفركتوز كمونومرات السكر. أظهر التركيب الكيميائي لمعاملات حليب الإبل المخمر باستخدام المزراعة المنتجة لـ EPS قيم أعلى للبروتين والرماد والرطوبة والكربوهيدرات واللزوجة. تم تحسين قابلية بقاء البكتيريا في منتج الإبل المخمر بإضافة السلالات المنتجة لـ EPS. أظهر التأثير المضاد للسرطان لمعاملات حليب الإبل المخمر حيوياً مع السلالات المنتجة لـ EPS سمية أعلى و IC50 أقل مقارنةً بمجموعة المقارنه. أظهرت معاملات لبن الإبل المخمر بسلالات منتجة لـ EPS قبول أعلى لدى المحكمين من معاملة المقارنه وكانت المعاملة T2 مع 2٪ Lactobacillus casei كبادئ منتج لـ EPS بالإضافة الى 0.5٪ EPS معزوله هي الأعلى في الخواص الحسية بين جميع المعاملات.




Text in English and abstract in Arabic & English.


Dairy processing

EPS LAB Caco HepG Lactobacillus casei

637