Study on increasing tolerance of tomato plants for salinity /
دراسة على زيادة تحمل نباتات الطماطم للملوحة /
by Ahmed Zaki Abd El-Razek El-Ghnnam ; Supervisors Dr. Mohmaed El-Sherbini Hussain, Dr. Hassan Ahmed Khater, Dr. Youssef Ali Abdelaal.
- 41 + (25) pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 38-40.
This study was carried out in two parts: 1- Pot experiment was conducted at a sandy soil in West Nubariya, Behayira Governorate, Egypt, to investigate the effect of saline water on the growth of tomato cultivars. Eleven cultivars of tomato (102, Pitobrid, 186, Nivert.737, 449, Nora.765, Logian, Darian.42, Privio, Thoria, 023) were irrigated with saline water. Saline irrigation water was prepared from mixtures of NaCl and CaCl2 pure salts (2:1 w/w, respectively) at the levels; none saline water, 2000, 3000 and 4000 ppm. 2- A pot experiment was carried out in two seasons, 2021 and 2022, in the village of Bilal Bin Rabah, West Nubariya region, Beheira Governorate, to study the effect of foliar spray application of chitosan, proline and salicylic acid at different concentrations (100, 150, 200 ppm for proline and salicylic acid and 500, 700 & 1000 ppm for chitosan) on the two tomato varieties 102, 023 under salt stress. The obtained data revealed that the application of saline water (2000, 3000, and 4000 ppm) significantly decreased the shoots and roots of tomato cultivars compared with control treatment (none saline). Maximum shoot of tomato cultivars was achieved with the application of non-saline water. Also, the obtained data showed that cultivars of tomato can be descended according to salinity tolerance as: 102 > Pitobrid> 186 > 449 > Nivert737 > Nora 765 > Logian> Darian 42 > Privio> Thoria> 023. Also, the data showed the differences of Na+ and Cl- content in shoot of tomato cultivars were significant and increased with increasing irrigation water salinity. The highest content of sodium and chloride was found in “023” tomato cultivar, which was sensitive to salinity. The morphological and productive characteristics of tomatoes under salt stress were studied. By comparing the growth parameters and production performance of tomato varieties 102 and 023 when treated with foliar spray with chitosan, proline and salicylic acid under salt stress conditions, it could be concluded that cultivar (102) possessed relatively higher tolerance of all growth parameters and yield than others. It can be suggested that (102) cultivar could increase tomato growth and production under salt stress conditions. أجريت هذه الدراسة على مرحلتين شملت المرحلة الاولى تجربة أصص في تربة رملية بغرب النوبارية، محافظة البحيرة، مصر، لدراسة تأثير المياه المالحة على نمو أحد عشر صنف من أصناف الطماطم وهي (102، بيتوبريد، 186، نيفرت 737، 449، نورا 765، لوجين، دارين42، بريفيو، ثوريا، 023) تم ريها بالمياه المالحة المجهزة صناعيا. وقد تم تحضير مياه الري المالحة من مخاليط أملاح كلوريد الصوديوم وكلوريد الكالسيوم النقية بنسبة 1:2 وزن/وزن على التوالى وكانت معاملات ماء الرى المستخدمة هى ماء ترعة، 2000، 3000 و 4000 جزء في المليون. اما المرحلة الثانية من الدراسة تم تنفيذ تجربة أصص في موسمين 2021 و2022 بقرية بلال بن رباح منطقة غرب النوبارية بمحافظة البحيرة لدراسة تأثير معاملة الرش الورقي بالشيتوزان، البرولين وحامض الساليسيليك بتركيزات مختلفة (100، 150، 200 جزء في المليون للبرولين وحمض الساليسيليك و500، 700 و 1000 جزء في المليون للشيتوزان) على صنفي الطماطم 102، 023، بهدف دراسة تاثير الرش الورقى للمركبات السابقة على الخصائص المورفولوجية والإنتاجية للطماطم تحت ظروف الإجهاد الملحي. أظهرت نتائج التجربة الاولى أن الري بالمياه المالحة (2000، 3000، 4000 جزء في المليون) أدى إلى انخفاض ملحوظ في المجموع الخضري والجذري لأصناف الطماطم مقارنة بمعاملة الكنترول (ماء الترعة). وقد تم تحقيق أعلى ناتج من النمو لأصناف الطماطم باستخدام المياه غير المالحة (ماء الترعة). وأيضا أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن أصناف الطماطم يمكن أن يتم ترتيبها تبعا لتحمل الملوحة على النحو التالي: 102 > بيتوبرايد > 186 > 449 > نيفرت 737 >نورا 765 > لوجين > دارين 42 > بريفيو > ثوريا > 023. كما أظهرت النتائج المتحصل عليها من خلال الدراسة أن الاختلافات في محتوى الصوديوم والكلوريد في أصناف الطماطم كانت معنوية وتزداد مع زيادة ملوحة مياه الري. وقد وجد أعلى محتوى من الصوديوم والكلوريد في صنف الطماطم "023" الحساس للملوحة. اظهرت نتائج التجربة الثانية ان صنف 102 اعطى اعلى استجابة فى خواص النمو تحت الدراسة عند الرش بمركبات الشيتوزان, البرولين وحامض