000 06364nam a22004577i 4500
003 OSt
005 20250514110944.0
008 250413s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
043 _af-ua---
049 _aDeposit
082 0 4 _a637
092 _a637
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.16.03.Ph.D.2024.Mo.D
100 0 _aMona Sabry Ali Sayed,
_epreparation.
245 1 0 _aDeveloping and functionality of probiotic fermented camel milk in Egypt and Sudan /
_cby Mona Sabry Ali Sayed ; Supervised Prof Dr. Wafai Zaki Azar, Dr. Ahmed Imam Abdel Mobdei, Dr. Aliaa Ali Darwish, Prof.Dr. Hassan Sobhy.
246 1 5 _aتطوير وظائف حليب الإبل المتخمر في مصر والسودان /
264 0 _c2024.
300 _a89 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 75-89.
520 _aExopolysaccharide-producing probiotic lactic acid bacteria (LAB) were used to produce biofermented camel milk (EPS). Local dairy products in the Egyptian market provided the probiotic LAB producing-EPS isolates. The highest strain's EPS was recognized accurately, and its saccharide content was ascertained through purification and chemical analysis using high-performance liquid chromatography (HPLC). Research was done on the content and quality of fermented camel milk after employing probiotic LAB producing-EPS as a starter culture. Examined were the anticancer effects (IC50), cytotoxicity, and activity of different generated biofermented camel milk therapies against the carcinogenic cell line (Caco-2 and HepG-2 cells). Nine Lactobacillus strains that generated EPS in LAB starter cultures were identified. The strain of Lactobacillus casei was selected for use in the production of camel fermented milk product because it had the greatest viscosity values among all the isolated strains that produced EPS. The lactobacillus casei strain formed hetero-polymeric-type EPS with glucose and fructose as the sugar monomers, according to the saccharides of the purified EPS. The EPS-producing culture was used to treat fermented camel milk, which resulted in enhanced protein, ash, moisture, carbohydrate, and viscosity values. By including the EPS-producing strains, the camel fermented product's bacterial viability was increased. Higher toxicity and lower IC50 were observed in the anticancer impact of biofermented camel milk treatments containing EPS-producing bacteria as compared to the control. Treatment T2 (2% EPS-producing Lact. casei + 0.5% EPS extract) yielded the highest levels of acceptably higher EPS-producing camel milk treatments compared to the control.
520 _aتم تصنيع حليب الإبل المخمر حيوياً باستخدام بكتيريا بروبيوتيك حمض اللاكتيك (LAB) المنتجه للسكريات الخارجية (EPS). تم الحصول على عزلات البروبيوتيك LAB المنتجة لـ EPS من منتجات الألبان المحلية في السوق المصري. تم التعرف عليه جيدًا وتم تنقية EPS المنتج من أعلى سلالة انتاجا وتحليله كيميائيًا بواسطة HPLC لتحديد محتواه من السكريات. تمت دراسة تأثير استخدام بكتريا البروبيوتيك LAB المنتجه لـ-EPS كمزرعة بادئ على تكوين وجودة حليب الإبل المخمر. تم أيضًا فحص النشاط والسمية الخلوية و IC50 للعديد من معاملات حليب الإبل المخمرة حيوياً كمضاد للسرطان ضد الخلايا المسببة للسرطان (خلايا Caco-2 و HepG-2). تم عزل تسع سلالات من Lactobacillus التي تنتج EPS كمزارع بادئ LAB. أظهرت قيم اللزوجة للسلالات المعزولة المنتجة لـ EPS أن سلالة Lactobacillus casei هي الأعلى انتاجا بين جميع السلالات المعزولة ، وبالتالي تم اختيارها للتطبيق لتصنع منتج لبن الإبل المخمر. أظهر تحليل السكريات لـ EPS المنقى من Lactobacillus casei إلى أن هذه السلالة أنتجت EPS من النوع البوليمري المغاير يتكون من الجلوكوز والفركتوز كمونومرات السكر. أظهر التركيب الكيميائي لمعاملات حليب الإبل المخمر باستخدام المزراعة المنتجة لـ EPS قيم أعلى للبروتين والرماد والرطوبة والكربوهيدرات واللزوجة. تم تحسين قابلية بقاء البكتيريا في منتج الإبل المخمر بإضافة السلالات المنتجة لـ EPS. أظهر التأثير المضاد للسرطان لمعاملات حليب الإبل المخمر حيوياً مع السلالات المنتجة لـ EPS سمية أعلى و IC50 أقل مقارنةً بمجموعة المقارنه. أظهرت معاملات لبن الإبل المخمر بسلالات منتجة لـ EPS قبول أعلى لدى المحكمين من معاملة المقارنه وكانت المعاملة T2 مع 2٪ Lactobacillus casei كبادئ منتج لـ EPS بالإضافة الى 0.5٪ EPS معزوله هي الأعلى في الخواص الحسية بين جميع المعاملات.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _aDairy processing
_2qrmak
653 0 _aEPS
_aLAB
_aCaco
_aHepG
_aLactobacillus casei
700 0 _aWafai Zaki Azar
_ethesis advisor.
700 0 _aAhmed Imam Abdel Mobdei
_ethesis advisor.
700 0 _aAliaa Ali Darwish
_ethesis advisor.
700 0 _aHassan Sobhy
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2024
_c Wafai Zaki Azar
_cAhmed Imam Abdel Mobdei
_cAliaa Ali Darwish
_cHassan Sobhy
_UCairo University
_FFaculty of African Postgraduate Studies
_DDepartment of Natural Resources
905 _aShimaa
_eEman Ghareb
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c171470